Зоран Радисављевић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нова страница: '''Зоран Радисављевић''' (Нови Сад, 16. април 1971. године), је познати српски [[енигматика|енигм...
 
Нема описа измене
Ред 29: Ред 29:
*аутор најбољег анаграма на Сусретима загонетача Хрватске (2010)
*аутор најбољег анаграма на Сусретима загонетача Хрватске (2010)
*првак Србије у састављању и решавању загонетака
*првак Србије у састављању и решавању загонетака
*победник групе у суперциклусу “Слагалице“ и финалиста у редовном циклусу тог квиза
*победник групе у суперциклусу “[[Тв Слагалица(квиз)|Слагалице]]“ и финалиста у редовном циклусу тог квиза
*финалиста ТВ квиза “Мозгалице“
*финалиста ТВ квиза “Мозгалице“
*финалиста Квиз купа Србије (2010)
*финалиста Квиз купа Србије (2010)
Ред 83: Ред 83:


[[Ребус]]: '''СКЕЧЕВИ МАПЕТОВАЦА''' (с кечевима пет оваца) - објављен у бањалучком часопису „Рубикон“.
[[Ребус]]: '''СКЕЧЕВИ МАПЕТОВАЦА''' (с кечевима пет оваца) - објављен у бањалучком часопису „Рубикон“.

==Спољашње везе==

*[http://www.puzzleserbia.com Савез загонетача Србије]
*[http://www.worldpuzzle.org World Puzzle Federation]
*[http://www.anagrammy.com/resources/books.html Књига „World of Anagrams“]
*[http://www.anagrammy.com сајт „Anagrammy Awards“]
*[http://www.voy.com/96502/ Сајт "Енигма кафе"]
*[http://www.youtube.com/watch?v=Ugm8yCnlb9k ТВ квиз Слагалица]
*[http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2005/08/26/srpski/R05082501.shtml Чланак у листу Глас Јавности]









Верзија на датум 24. септембар 2011. у 13:17

Зоран Радисављевић (Нови Сад, 16. април 1971. године), је познати српски енигмата и први председник Савеза загонетача Србије.

Биографија

Рођен је у Новом Саду, где је завршио математички смер у гимназијиЈован Јовановић Змај“. Сарађује редовно или повремено са енигматским и неенигматским часописима из Србије, Хрватске, БиХ, САД. Од 1992. до 2005. радио је као новинар у информативном програму Телевизије Нови Сад.

Енигматски почец

У свету енигматике појавио се 1983. године, објавивши свој први рад у загребачком часопису „Квиз“. Исте године, као дванаестогодишњак, освојио је прво место на конкурсу за састављаче погађаљке (мастермајнд са словима).

Несвакидашњи таленат за енигматику потврђује 1986. године, када је на конкурсу за анаграмисте освајио друго место у конкуренцији најбољих југословенских енигмата. Том приликом, на задату тему („Смотра братства и јединства, Решетари“) саставио је следећи анаграм: РАДИТЕ БАШ ТО, СТВАРАЈТЕ СВЕСТРАНИ МИР! На популарном загребачком квизу „Бројке и слова“ током 1987. године забележио је максималних 10 победа. Две године касније тријумфовао је и на првом Мастерс турниру „Бројке и слова“, поставши најбољи такмичар у историји тог квиза.

Током година Радисављевић је постао познат пре свега по анаграмима и успешним наступима на квизовима, али саставља и екстраквалитетне ребусе, палиндроме, укрштене речи, магичне квадрате и друге загонетке. Такође је био и успешан аутор разних квизова и логичких проблема. Објављује радове и под псеудонимима Квизмастер, Арвидас Вељић, др А. Васиљевић, Зорадис, итд.

Највећи успеси на енигматским такмичењима

Деведесетих година енигматска такмичења у Србији готово да су замрла. Ипак, Радисављевић постаје 1997. првак Србије у решавању загонетака и од тада се све више бави енигматиком, а све мање шахом (у коме је стигао до рејтинга 2270).

Током прве деценије 21. века Радисављевић израста у најбољег енигмату Србије, бележећи изванредне резултате на домаћим и међународним такмичењима:

  • 5 пута шампион Међународног првенства Србије за анаграмисте (2002, 2003, 2004, 2008, 2009), уз преко 60 остварених победа
  • 3 пута аутор анаграма године (2004, 2007, 2010)
  • 3 пута победник Анаграмног купа Србије (2006, 2010, 2011)
  • шампион Србије у квизовци (2009. године, домаћа варијанта скребла)
  • троструки победник Енигматске колоније у Сомбору
  • победник конкурса у часописима „Квизорама“ (Загреб), „Енигматика“ (Београд), „Квиз“ (Пожаревац), као и такмичења анаграмиста у организацији ЕК „Божидар Враницки“ (Сплит)
  • аутор најбољег анаграма на Сусретима загонетача Хрватске (2010)
  • првак Србије у састављању и решавању загонетака
  • победник групе у суперциклусу “Слагалице“ и финалиста у редовном циклусу тог квиза
  • финалиста ТВ квиза “Мозгалице“
  • финалиста Квиз купа Србије (2010)
  • освајач сребрне медаље на поп-рок квизу у Будимпешти 2005. године (у оквиру World Puzzle Championship)
  • освајач годишње награде Grammy на сајту “Anagrammy Awards“ (на редовним месечним конкурсима има 22 награде, уз 11 победничких анаграма)

На Сусретима енигмата Србије 2007. у Лозници од могућих 7 медаља освојио је 3 златне и 3 сребрне, што је рекордан учинак на тој манифестацији.

На сајтовима „Anagrammy Awards“ и „Anagram Genius“ може се пронаћи преко 600 његових анаграма на енглеском језику, по чему спада међу најплодније светске ауторе.

Оснивање Савеза загонетача Србије

Незадовољан стањем у српској енигматици, Радисављевић је у августу 2005. године покренуо оснивање Савеза загонетача Србије (СЗС), чији председник је био до 2008. године.

Врло брзо, након оснивања СЗС се учланио у World Puzzle Federation (WPF) и својим активностима у потпуности оправдао постојање. Репрезентација Србије постала је редован учесник на светским првенствима загонетача, чак је успела да освоји две сребрне и једну бронзану медаљу, што нису успеле многе земље са дужом енигматском традицијом. На домаћој енигматској сцени СЗС је покренуо бројна занимљива такмичења, поставивши нове стандарде квалитета.

Организатор енигматских манифестација

Радисављевић је задужио српску енигматику и својим неуморним радом као организатор. Захваљујући његовом ангажману енигматска сцена у Србији је "оживела", а многи енигмати (Ненад Савић, Мирољуб Арсић, Иван Андонов, Софија Нецин, Аница Милошев, итд) стекли су афирмацију на такмичењима које је он организовао.

Неке од енигматских манифестација које Радисављевић редовно организује или је био њихов покретач су:

  • Меморијал Томислава Мунишића (од 2000. године, скуп енигмата у знак сећања на трагично настрадалог колегу из Београда)
  • Првенство Србије у квизовци (од 2005. године)
  • Првенство Србије у решавању логичких проблема (од 2005. године)
  • Првенство Србије у решавању судокуа (од 2006. године)
  • Квиз куп Србије (од 2008. године, смотра домаћих мајстора квизова)
  • Лига решавача (од 2009. године, интернет такмичење у решавању енигматских задатака)
  • Куп Србије у решавању ребуса (од 2010. године, интернет такмичење)
  • Зоранове енигматске заврзламе (периодично интернет такмичење)

Промотор енигматике у медијима

Током 1996. и 1997. године Радисављевић је на ТВ Нови Сад припремао енигматску рубрику која је 50 пута ишла у оквиру емисије „Новосадске разгледнице“. Енигматске прилоге и наградне задатке повремено је припремао и за недељни „Јутарњи програм“на РТС (водитеља Жике Николића).

У јулу 2002. покренуо је интернет форум „Енигма кафе“, место које окупља љубитеље енигматике и на коме се одржавају бројна такмичења, пре свега Међународно првенство Србије за анаграмисте. Ово је био пионирски корак на подручју СФРЈ, а неколико година касније и други енигмати су покренули своје блогове и сајтове.

Радио „Сигнал“ из Новог Сада током 2009. емитовао је квиз “3-2-1“ који је Радисављевић успешно припремао и водио. На леп пријем наишли су и његови мини-квизови у ноћном програму Радија Новог Сада. За српску „Квискотеку“ на Телевизији Фокс саставио је око 150 анаграма.

Гостујући у телевизијским емисијама („Београдска хроника“, „Јутарњи програм“, „Мира Адања - Полак и Ви“), радијским емисијама (Радио Београд, Радио Нови Сад), као и кроз чланке у дневним новинама („Дневник“, „Грађански лист“, „Глас јавности“, „Политика“) Радисављевић је такође афирмисао српску енигматику. Чланке о њему и српској енигматици објављивале су и иностране новине: шпанска „Марка“, пољска „Rozrywka“, амерички магазини „The Enigma“, „Word Ways“, хрватски „Квизорама“ и „Квискотека“.

Аутор енигматских књига

Објавио је две енигматске књиге: „Свет анаграма“ (2004) и „World of Anagrams“ (2010). Првом књигом представио је најзначајније анаграмисте са подручја СФРЈ, а другом (писаном на енглеском језику) успео је да направи дело које је, по мишљењу водећих светских анаграмиста, најбоље у тој области енигматске литературе. „World of anagrams” садржи преко 2.700 радова на енглеском, италијанском, француском, шпанском, немачком, српском, хрватском, холандском, норвешком, латинском и грчком језику.

Примери енигматских загонетака

Анаграм: ОБЛАСТ С ПУНО КРВОЛОКА! (Балканско полуострво) - анаграм године на Међународном првенству Србије за анаграмисте 2004.

Палиндром: НА КОРАК Е-ЧЕТИРИ ТЕЧЕ КАРО-КАН! (реченица која се чита исто у оба смера) - представљено 1996. у „Јутарњем програму“ ТВ Нови Сад.

Панграм: ЏАНДРЉИВ МУЖ ПСУЈЕ КАФИЋЕ ШТО ЂАЦИ ЗБОГ ЊИХ ЛОЧУ! (реченица која садржи сва слова азбуке, уз услов да се сугласници смеју користити само једном) - победнички рад на енигматском конкурсу

Ребус: СКЕЧЕВИ МАПЕТОВАЦА (с кечевима пет оваца) - објављен у бањалучком часопису „Рубикон“.

Спољашње везе