Mrke alge — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
м Робот: додато eu:Phaeophyceae
Ред 69: Ред 69:
[[es:Phaeophyceae]]
[[es:Phaeophyceae]]
[[eo:Brunalgoj]]
[[eo:Brunalgoj]]
[[eu:Phaeophyceae]]
[[fr:Phaeophyceae]]
[[fr:Phaeophyceae]]
[[gl:Phaeophyceae]]
[[gl:Phaeophyceae]]

Верзија на датум 12. октобар 2012. у 10:02

Mrke alge
Fucus distichus
Научна класификација
Домен:
Царство:
Тип:
Класа:
Phaeophyceae

Hansgirg, 1886
redovi [1]

Mrke alge (Phaeophyta) su grupa autotrofnih protista iz grupe Heterokonta. Žive uglavnom u hladnim morima, u svim životnim zajednicama. Značajne su kao primarni producenti organskih supstanci, kiseonika, pružaju utočište sitnijim organizmima od grabljivica, od njih se dobijaju jod, alginati, alkohol manit i dr.

Građa

Građa vegetativne ćelije: Imaju dvoslojan ćelijski zid celulozno-pektinske prirode,zbog čega sluzave u vodi. Citoplazma im je bezbojna,u njoj se nalazi krupna vakuola, jedno jedro i feoplaste. Feoplasti su plastidi koji sadrže sedeće pigmente: hlorofil a i c, karotenoide, fukoksantin (ksantofil,žuto-mrke boje). Laminarin je rezervna supstanca.

Nema jednoćelijskih i kolonijalnih oblika, a trihalnih je malo. Većina vrsta poseduje kormoidni talus (imaju delove koji podsećaju na koren, stablo i list viših biljakarizoid, kauloid i filoid).

Razmnožavanje

Razmnožavaju se vegetativno, delovima talusa, sporulativno (pokretnim planosporama i nepokretnim autosporama), polno (izogamija, heterogamija, oogamija).

Svrstavaju se u 3 grupe, prema životnom ciklusu:

  1. Sa izomorfnom smenom generacija — najprimitivnije
  2. sa heteromorfnom smenom generacija
  3. bez nje, najnapredniji


Literatura

  1. ^ Guiry, M. D. & G. M. Guiry (2008). „AlgaeBase version 4.2”. World-wide electronic publication, National University of Ireland, Galway. Приступљено 9. januar 2008.