Џон Касаветес — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
мНема описа измене
Ред 14: Ред 14:
|месец_смрти = [[фебруар]]
|месец_смрти = [[фебруар]]
|година_смрти = [[1989]]
|година_смрти = [[1989]]
|место_смрти = [[Лос Анђелес]],[[Калифорнија]]
|место_смрти = [[Лос Анђелес]], [[Калифорнија]]
|држава_смрти = [[САД]]
|држава_смрти = [[САД]]
|женски_пол =
|женски_пол =
Ред 25: Ред 25:
}}
}}


'''Џон Николас Касаветес''' ({{јез-ен|John Cassavetes}}; [[Њујорк]], [[9]] [[децембар]] [[1929]] — [[Лос Анђелес]], [[3]] [[фебруар]] [[1989]]) је био амерички глумац, филмски режисер и сценариста. Глумио је у многобројним холивудским филмовима, међу којима су најпознатији [[Розмарина беба]] ([[1968]]) и [[Дванаест жигосаних]] ([[1967]]). Касаветес је такође био пионир америчког независног филма, пишући и режирајући прегршт филмова, које је у великом броју делимично и сам финансирао а у којима је патентирана употреба импровизације и релистичног ''-{cinéma vérité}-'' стила. Студирао је глуму код ''Дона Ричардсона'', користећи глумачку технику која се заснива на тзв. мишићној меморији.
'''Џон Николас Касаветес''' ({{јез-ен|John Cassavetes}}; [[Њујорк]], [[9. децембар]] [[1929]] — [[Лос Анђелес]], [[3. фебруар]] [[1989]]) је био амерички глумац, филмски режисер и сценариста. Глумио је у многобројним холивудским филмовима, међу којима су најпознатији [[Розмарина беба]] ([[1968]]) и [[Дванаест жигосаних]] ([[1967]]). Касаветес је такође био пионир америчког независног филма, пишући и режирајући прегршт филмова, које је у великом броју делимично и сам финансирао а у којима је патентирана употреба импровизације и релистичног ''-{cinéma vérité}-'' стила. Студирао је глуму код ''Дона Ричардсона'', користећи глумачку технику која се заснива на тзв. мишићној меморији.

Верзија на датум 6. јануар 2014. у 13:24

Џон Касаветес
Датум рођења(1929-Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.-9)Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.. Погрешан унос за неопходни параметар 1, месец! 1929.Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.Грешка у изразу: неочекивани оператор „<“Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.
Место рођењаЊујоркСАД
Датум смртиГрешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.. Погрешан унос за неопходни параметар 1, месец! 1989.(1989-Грешка у изразу: неочекивани оператор „<“-3) (Грешка: Need valid year, month, dayКатегорије:Грешке у годинама год.)Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.Грешка у изразу: неочекивани оператор „<“Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.
Место смртиЛос Анђелес, КалифорнијаСАД

Џон Николас Касаветес (енгл. John Cassavetes; Њујорк, 9. децембар 1929Лос Анђелес, 3. фебруар 1989) је био амерички глумац, филмски режисер и сценариста. Глумио је у многобројним холивудским филмовима, међу којима су најпознатији Розмарина беба (1968) и Дванаест жигосаних (1967). Касаветес је такође био пионир америчког независног филма, пишући и режирајући прегршт филмова, које је у великом броју делимично и сам финансирао а у којима је патентирана употреба импровизације и релистичног cinéma vérité стила. Студирао је глуму код Дона Ричардсона, користећи глумачку технику која се заснива на тзв. мишићној меморији.