Тотално квир

С Википедије, слободне енциклопедије

Тотално квир
Лого серије
Ориг. називQueer As Folk
Жанрдрама
АуторРон Коуен
Данијел Липман
Темељи се наQueer as Folk аутора Расела Т. Дејвиса
УлогеМишел Клуни
Роберт Гант
Теа Гил
Гејл Херолд
Ренди Харисон
Скот Лоуел
Питер Пејџ
Крис Потер
Хол Спаркс
Шерон Глес
Џек Ведерол
Уводна темаСезоне 1–3:
Spunk, Greek Buck
Сезоне 4–5:
Cue the Pulse to Begin, Burnside Project
ЗемљаКанада, САД
ЛокацијаПитсбург, Пенсилванија
Језикенглески
Број сезона5
Број епизода83
Време трајања44—58 минута
Продукција
Продуцент
  • Temple Street Productions
  • Showtime Networks
  • Cowlip Productions
  • Warner Bros. Domestic Television Distribution
  • Channel 4
ДистрибуцијаWarner Bros. Domestic Television Distribution
Емитовање
ЕмитерShowtime
Формат слике1080i (HDTV)
Премијерно
приказивање
3. децембар 2000. (2000-12-03) — 7. август 2005. (2005-08-07)
[www.sho.com/queer-as-folk Званични веб-сајт]
Профил на IMDb-ју

Тотално квир (енгл. Queer as Folk) америчко-канадска је телевизијска серија која се приказивала од 3. децембра 2000. до 7. августа 2005. године. Серија је продуцирана за Шоутајм енд Шоукејс (енгл. Showtime and Showcase) од стране Колвил Продакшонс (енгл. Cowlip Productions), Тони Џонас Продакшонс (енгл. Tony Jonas Productions), Темпл Стрит Продакшонс (енгл. Temple Street Productions) и Шоутајм Нетворкс (енгл. Showtime Networks), у сарадњи са Кроу Ентертејнмент (енгл. Crowe Entertainment). Серију су написали Рон Коуен и Данијел Липман, који су такође били и извршни продуценти заједно са Тонијем Џонасом, бившим председником телевизије Варнер Брос.

Заснована на истоименој британској серији коју је креирао Расел Т. Дејвис, Тотално квир је била прва једносатна драма на америчкој телевизији која је приказивала животе хомосексуалних мушкараца и жена. Иако постављена у Питсбургу у Пенсилванији, већи део серије је заправо снимљен у Торонту и запошљавао је разне канадске редитеље познате по свом независном филмском раду (укључујући Бруса Макдоналда, Дејвида Велингтона, Кели Мекин, Џона Грејсона, Џеремија Подесву и Мајкла Декарла), као и аустралијског режисера Расела Малкахија који је режирао пилот епизоду. Додатни писци у каснијим сезонама били су Мајкл Мекленан, Ефрем Сигер, Бред Фрејзер, Дел Шорс и Шон Постов.

Премиса[уреди | уреди извор]

Серија прати животе пет гејева који живе у Питсбургу, Пенсилванија — Брајана (Гејл Харолд), Џастина (Ренди Харисон), Мајкла (Хол Спаркс), Емета (Питер Пејџ) и Теда (Скот Лоуел); лезбијски пар, Линдзи (Теа Гил) и Мелани (Мишел Клуни); и Мајклове мајке Деби (Шерон Глес) и ујака Вика (Џек Ветерал). Још један главни лик, Бен (Роберт Гант), додат је у другој сезони.

Филмска постава и ликови[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис серије!
Главни
Брајан Кини: права секс машина. Са 29 година, живи живот од данас до сутра. Он је свој човек и верује у секс због чисте радости имања истог. Док он и Џастин имају везу без обавезе, Џастин је једини од његових сексуалних сусрета у кога се Брајан заљубио и једини са којим наставља секс након прве ноћи.
Зарађује за живот као директор маркетинга Вангарда, а касније гради своју компанију Кинетик, како ју је назвао Џастин. Док себе сматра да није део геј и лезбијске заједнице, учиниће све што може како би заштитио свог геј мушкарца или жену. Његов мото када је реч о стрејт људима: „На свету постоје две врсте стрејт људи — они који вас мрзе директно у лице и они који вас мрзе иза ваших леђа.”
Џастин губи невиност са Брајаном у доби од седамнаест година и заљубљује се у њега. Бежи од куће након што се аутује, пре свега зато што његов отац не прихвата његову сексуалност. Надимак Саншајн добио је од Деби због ведрог осмеха и веселог расположења. Џастин је на крају прве сезоне вређан на основу своје сексуалне оријентације, што је резултирало тиме да га је Брајан примио код себе током 2. сезоне. Талентовани уметник, Џастин накратко размишља да похађа пословну школу како би умирио свог оца, али на крају одлучује да похађа уметничку школу да би постао визуелни уметник. Он и Брајан настављају своју везу током пет сезона што на крају серије завршава просидбом. Џастин пристаје, али Брајан му говори да иде у Њујорк да се бави уметношћу јер ће тамо бити успешнији него што би био у Питсбургу.
Брајанов најбољи пријатељ још од пубертета, Мајкл потајно гаји осећаја према њему. Ужива у читању стрипова, нарочито авантура Капетана Астра. Он започиње серију као менаџер у робној кући Big Q, али на крају следи свој сан о отварању продавнице стрипова. Од 2. сезоне, он и Џастин креирају стрип Rage који је заснован на Брајану као лику Рејџ, Џастину као Џеј-Ти-ју (Џастин Тејлор) који је Рејџов љубавник и присан друг, а Мајкл као Зефир, Рејџов најбољи пријатељ/присан друг. Након помало олујне везе са старијим доктором Дејвидом Камеруном током прве сезоне, Мајкл се нашао у дугогодишњој вези са Беном Бракнером, ХИВ позитивним професором, а везу започињу током друге сезоне; Мајкл и Бен се на крају венчају пред крај четврте сезоне.
Емет је пореклом из Хазлехурста, Мисисипи, најкитњастији у групи. Пролази кроз неколико послова, укључујући продавца у продавници одеће Торсо, порно звезду, голу слушкињу, дизајнера забава и дописника локалне информативне станице, а упушта се и у бројне везе током серије.
Као рачуновођа са малим самопоштовањем који завиди Брајановом раскошном начину живота, Теда мушкарци константно одбијају у геј клубовима око Питсбурга и на крају се бори са зависношћу од кристалног мета. Неколико година је старији од Мајкла, Брајана и Емета. Има везу у 3. сезони са Еметом, као и везу са Блејком.
Брајанов блиски пријатељ још од факултета, која постаје мајка Гаса, Линдзи ради као наставник уметности, али узима слободно време да се брине о свом сину. Њени ВАСП родитељи (енгл. White Anglo-Saxon Protestants, скраћено WASP; у преводу: бели англосаксонски протестанти) стиде се њене хомосексуалности и партнерства са Мелани.
Линдзина јеврејска љубавница, који ради као адвокат. Мелани не воли Брајана, делом и зато што је Линдзи према њему нежна, али она ипак постаје пријатељски настројена према њему у каснијим сезонама. Она носи своје и Линдзидно друго дете, Џени Ребеку, чији је биолошки отац Мајкл.
Професор на факултету који од друге сезоне постаје дугогодишњи партнер Мајкла. Бен такође живи са ХИВ-ом. Мајклова мајка Деби испрва не пристаје на њихову везу јер се боји да ће се њен син заразити, али на крају схвата да Мајкл воли Бена и због тога га прихвата.
Деби је активна чланица ПФЛАГ-а (енгл. Parents and Friends of Lesbians and Gays, скраћено PFLAG; у преводу Родитељи и пријатељи лезбијки и гејева), жестоко поносна на хомосексуалност свог сина Мајкла, и то у мери у којој га је осрамотила због тога. Она према свим дечацима поступа као према својој породици, посебно према Џастину који кратко живи са њом након што побегне од куће. Она је такође један од људи који види разлог Брајановог шепурења и он што он у ствари јесте. Ради у Liberty Diner, а код куће се брине о свом болесном брату Вику.
Да би помогао Деби да плати рачуне, Вик почиње да ради као кувар у ресторану у коме и она ради. Такође ради као достављач хране за Еметов посао планирања догађаја. Убрзо након свађе са Деби у четвртој сезони, умимер од компликација од АИДС-а.

Културне импликације[уреди | уреди извор]

Америчка верзија серије брзо је постала емисија број један на листи Шоутајма. Првобитни мрежни маркетинг емисије био је пре свега намењен геј мушкој (и донекле лезбијској) публици, али значајан сегмент гледалаца показао се као хетеросексуалне жене.

Преломни призори у серији, почевши од прве епизоде, која садржи прву симулирану сцену секса између два мушкарца која су приказана на америчкој телевизији (укључујући међусобну мастурбацију, анални секс и анилингус), мада блажу од сцене на којој је заснована у верзија у Великој Британији.

Упркос непосредним приказима употребе дроге и повременог секса у геј клубу, очекивано узнемирење десног крила, осим понеке опозиције, никада се није десило.[1] Коуен и Липман су, међутим, признали 2015. године да су били изненађени одзивом неких четврти ЛГБТ заједнице, плашећи се негативних импликација које би могле произаћи из емисије.[1]

Контроверзне приче које су истраживане у серији укључују следеће: каминг аут, истополни брак, репаративна терапија, рекреативно уживање дроге и злоупотребе (кокаин, метамфетамин, екстази, ГХБ, кетамин, канабис); геј усвајање, вештачка оплодња, вигилантизам, аутоеротска асфиксија, геј-бешинг, сигуран секс, ХИВ/АИДС, социосексуалност, крузинг (енгл. cruising), „купке”, серодискордација у односима, малолетна проституција, геј католички свештеници, дискриминација на радном месту на основу сексуалне оријентације, индустрија интернет порнографије и багчејсинг (енгл. bugchasing; ХИВ-негативни појединци који активно желе постати ХИВ-позитивни).

Серија је, с времена на време, уносиа шаљиве коментаре који се односе на њен имиџ у геј заједници. У неколико епизода приказиван је шоу унутар шоуа под називом Gay as Blazes, проста, тупа, лоше одглумљена политички коректна драма са којом се Брајан посебно није слагао и која је на крају отказана.

Делујући као једна од пионирских драма која приказује геј ликове из сложене перспективе, алтернативни медији и платформе унутар Азије такође су прихватили драму. У случају Јужне Кореје, квир филмски фестивали (први пут означен као „скандал” 1998. године) полако су прихваћени и чак популаризовани широм јужнокорејског друштва — Тотално квир као серија имала је значајну улогу када је приказана током фестивала 2000. године, нудећи наратив за алтернативни начин живота, посебно због поштовања према ЛГБТ заједници.[2]

Стварна сексуална оријентација глумаца била је предмет спекулација у јавности. Током поновног окупљања филмске поставе серије 2015. године, глумци Гејл Херолд и Скот Лоуел рекли су да су одбили разговарати о својој сексуалности у штампи, бар током прве сезоне емисије, у настојању да смање дистракције,[3] што је поткрепио Липман, који је говорио да током прве сезоне емисије, чак ни он није знао за њихову сексуалност у стварном животу.[4]

У интервјуу за Larry King Live на Си-Ен-Ену 24. априла 2002. године, водитељ емисије Лери Кинг описао је Рендија Херисона[5] и Питера Пејџа као гејеве,[6] и Мишел Клуни,[7] Роберта Ганта,[8] Теу Гил,[7] Gale Harold,[9] Гејла Херолд,[10] Скота Лоуела[11] и Хол Спаркса као стрејт особе. Три месеца након интервјуа, Гант је у интервјуу за часопис The Advocate признао да је геј.[12]

Године 2004, Гил, још увек венчан за Брајана Ричмонда у то време, признао је да је бисексуалан у интервјуу за Windy City Times.[13] У међувремену, живот Шерон Глес као жене удате за мушкарца био је познат јавности још у време снимања серије, пошто се она венчала са Барнијем Розенцвајгом још 1991. године.[14] Она је описана као стрејт жена.[15]

У годинама откад је серија Тотално квир завршила са приказивањем на телевизији, Херолд,[16] Харисон,[17] Лоуел,[18] Пејџ[19] и Спаркс[20][21] су отворено дискутовали о својој сексуалној оријентацији у разним геј публикацијама.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Panisch, Alex (7. 8. 2015). „5 Things We Learned From Queer As Folk's Creators, 15 Years On”. OUT Magazine. Приступљено 19. 3. 2017. 
  2. ^ Kim, Jeongmin (2007). „Queer Cultural Movements and Local Counterpublics of Sexuality: a Case of Seoul Queer Films and Videos Festival”. Inter-Asia Cultural Studies. Приступљено 18. 1. 2018. 
  3. ^ Halterman, Jim (10. 6. 2015). „What We Learned at the 'Queer as Folk' Reunion…Could There Be a Reboot? (Please?)”. XFinity TV Blog. Comcast. Архивирано из оригинала 16. 11. 2018. г. Приступљено 20. 3. 2017. 
  4. ^ Goldberg, Lesley (5. 6. 2015). „'Queer as Folk' Reunion: Creators Talk Early Obstacles and a Potential Reboot: "We'd Be Open To It". Hollywood Reporter. Приступљено 20. 3. 2017. 
  5. ^ CNN 2002: "And Randy is the only other actual gay person in the show."
  6. ^ CNN 2002: "We begin with, here in Los Angeles, Peter Paige. He plays Emmett Honeycutt. And he's out as a gay man in real life."
  7. ^ а б CNN 2002: "Two straight ladies here in Los Angeles; Tea Gill, who plays Lindsey Patterson, a university professor in a committed lesbian relationship and Michelle Clooney who plays Melanie Marcus. Melanie is a tough lawyer in that committed lesbian relationship."
  8. ^ CNN 2002: "In New York is Robert Gant, he plays Ben Bruchner. Ben was not part of the first season. He is a professor of gay studies, also is HIV positive, also is straight."
  9. ^ CNN 2002: "In New York, Gale Harold, who is also straight."
  10. ^ CNN 2002: "Let's meet our next panes, here in Los Angeles Scott Lowell plays Ted Schmidt. Ted is a gay, low key, down to earth accountant. And by the way, he's also a straight man."
  11. ^ CNN 2002: " Hal, as a straight actor, why did you take the role of a gay person?"
  12. ^ Steele, Bruce C. (23. 7. 2002). „Robert Gant works it out”. The Advocate. Приступљено 20. 3. 2017. 
  13. ^ Guarino, David R. (12. 5. 2004). „With Honors: Queer As Folk's Thea Gill”. Windy City Times. Приступљено 20. 3. 2017. 
  14. ^ Lasswell, Mark (7. 11. 1994). „When Cagney Met Lacey (II)”. People Magazine. Приступљено 20. 3. 2017. „Gless, after seven weeks at Hazelden, concentrated on her personal life, becoming a first-time bride at 47, when she married Rosenzweig in 1991. 
  15. ^ „Sharon Gless And Leeza Gibbons Come Out To Support LGBT Elderly”. HuffPost. 18. 3. 2010. Приступљено 26. 3. 2017. „This past Sunday I had the opportunity to honor these seniors along with straight celebrity allies Sharon Gless, and Leeza Gibbons by attending the annual Garden Party fundraiser... 
  16. '^ Hernandez, Greg (3. 1. 2014). „Queer as Folk alum Gale Harold reflects on his gay role and making love scenes real”. Gay Star News. Архивирано из оригинала 26. 07. 2019. г. Приступљено 26. 3. 2017. „I’m straight, but the character was too important to me to muddle his world with my private life. 
  17. ^ Voss, Brandon (4. 12. 2009). „Randy Harrison: Randy Does Andy”. The Advocate. Приступљено 26. 3. 2017. 
  18. ^ „Q & A with 'Queer As Folk' star Scott Lowell, In PDX for 'The Big Meal' at Art”. PQ Monthly. 25. 9. 2013. Архивирано из оригинала 04. 09. 2016. г. Приступљено 26. 3. 2017. „I really loved the political "voice" that working on QAF gave me and was so happy to lend it as a straight ally to GLAAD and HRC. 
  19. ^ Belonsky, Andrew (20. 8. 2008). „Peter Paige Opens Up, Lets It Out”. Queerty. Queerty, Inc. Приступљено 28. 3. 2017. 
  20. ^ „Hal Sparks up close and personal”. Out & About Nashville. Архивирано из оригинала 12. 06. 2018. г. Приступљено 26. 3. 2017. „O&A: As a straight guy, are you tired of being related to gay culture? Do other celebrities make jokes about all your money being gay money?
    Sparks: No, actually I don’t think I would’ve taken the project if I was ever really concerned. I’ve been involved in the AIDS Walk for longer than I was on the show. I get more flack, I guess, about that from the gay community than support. Like, I must be tired of it because I’m straight. I must be wanting to get away from it because I am, than the reality. It’s really an awkward thing because I don’t know how one would handle it. It’s kinda like being on a date with someone, and they constantly don’t understand why you’re sitting across from them at dinner. It’s like, ‘I’m being nice, I’m being myself.’
     
  21. ^ „Hal Sparks speaks”. MileHighGayGuy. 11. 9. 2008. Приступљено 26. 3. 2017. „My feeling always was, as an actor – and especially as one of the straight actors on the show... 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]