Усвајање деце од стране ЛГБТ особа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Усвајање деце од стране ЛГБТ особа је једна од кључних тема за признавање истоправног положаја истополних парова.

Законски статус у свету[уреди]

Европа[уреди]

Легални статус усвајања деце од стране истополних парова у Европи:
  Усвајања деце од стране истополних парова легално
  Усвајање деце партнера/партнерке у истополној заједници легално
  Непознато/Нејасно

Усвајање деце од стране истополних парова је могуће у Андори, Белгији, Уједињеном Краљевству, Холандији, Исланду, Норвешкој, Шведској, Јужној Африци, Шпанији и неким деловима Канаде. У Данској и Немачкој дозвољено је усвајање детета партнера, односно партнерке, што значи да један од партнера у мушком пару, односно једна од партнерки у женском пару у грађанској заједници може да усвоји биолошко (некада и усвојено) дете свог партнера, односно партнерке. У Ирској и неким другим државама могуће је усвајање деце од стране појединаца и појединки, без обзира на њихову сексуалну оријентацију или брачни статус.

У фебруару 2006. године Касацијски суд Француске донео је пресуду да оба партнера, односно обе партнерке у озваниченој истополној вези имају родитељска права над биолошким дететом једне стране.

Парламент Исланда је гласао 2.6.2006. о предлогу закона којим би се омогућио потпуно једнак третман испотполних и хетеросексуалних парова када су у питању родитељство, усвајање деце и вештачка оплодња. Ниједан/а члан/ица парламента није гласао/ла против. Закон је ступио на снагу 27. јуна 2006.

Легални статус усвајања деце од стране истополних парова у Северној Америци:
  Усвајања деце од стране истополних парова легално
  Непознато/Нејасно

Сједињене Америчке Државе[уреди]

У САД-у само неколико држава експлицитно дозвољава усвајање деце од стране истополних парова, и то: Калифорнија, Конектикат, Илиноис, Масачусетс, Њу Џерзи, Њујорк, Пенсилванија, Вермонт и Вашингтон.[1]

Судови још неких држава су доносили пресуде којима се даје родитељство партнеру/партнерки над биолошком децом друге стране у истополним паровима.

Усвајање деце од стране појединца, односно појединке могуће је у свим државама осим на Флориди. Ово омогућује паровима да „усвајају“ децу, али само један од партнера, односно само једна од партнерки има законски признат родитељски статус. Ово је, међутим, немогуће у Јути, где закон забрањује усвајање деце од стране особе која „живи у вези, која није законски призната и која није брак“[2]. Дакле, закон Јуте дозвољава појединцима и појединкама да усвајају децу, без обзира на сексуалну оријентацију, али не дозвољава то и особама које живе са својим партнерима, односно партнерима у законски непризнатим везама.

Иако у многим државама у САД-а није могуће да истпоплни парови усвоје децу, ипак је могуће да буду хранитељске породице.

Канада[уреди]

У Канади закони о усвајању деце су у надлежности провинцијалних законодавстава, тако да се прописи разликују од територије до територије. Усвајање деце од стране истополних парова могуће је у следећим државама: Британска Колумбија, Манитоба, Њуфаундленд и Лабрадор, Нова Шкотска, Онтарио, Квебек, Саскачеван и Северозападне територије. У Алберти могуће је усвајање детета партнера/партнерке.

Усвајање је забрањено у Њу Брансвику, Острву Принца Едварда и Нунавуту. У Јукону закон о усвајању деце је нејасан.

Аустралија[уреди]

У Аустралији истополна усвајања деце могућа су у Аустралијској престоничкој територији и Западној Аустралији, док је усвајање детета партнера/ке могуће у Тасманији.

Јануара 2005. године израелски врховни суд је дозволио усвајање деце партнера/ки у истополном пару [3].

Референце[уреди]

  1. ^ Second-Parent Adoption Архивирано на сајту Wayback Machine (јун 6, 2008) (на језику: енглески), на сајту Human Rights Campaign Foundation.
  2. ^ „Utah Code Section 78-30-1”. Архивирано из оригинала на датум 07. 02. 2008. Приступљено 14. 09. 2017. 
  3. ^ Israel To Allow Gay Co-Adoption vest na 365Gay.com, 10.1.2005.

Спољашње везе[уреди]