Џексон Полок

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пол Џексон Полок

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 28. јануар 1912.
Место рођења Коди (САД)
Датум смрти 11. август 1956.
Место смрти Спрингс (САД)
Дела

Пол Џексон Полок (енгл. Jackson Pollock; Коди, 28. јануар 1912Спрингс, 11. август 1956), био је велики амерички сликар који је створио своја најзначајнија дјела као апстрактни експресиониста односно акциони сликар. Његов опус имао је снажан утицај на модерну умјетност 20. вијека.

Рани живот[уреди]

Најмлађи од петорице браће, Полок се родио у градићу Коди, Вајоминг, и одрастао у Аризони и Калифорнији. Похађао је Школу примијењених умјетности у Лос Анђелесу у класи професора Фредерика Џона Шванковскога, али бива избачен због туче и конфликтног понашања. Одлази у Њујорк, 1930. године, сљедећи свог брата, Чарлса Полока и обојица студирају у класи сликара Томаса Харта Бентона (Art Students League). Тадашњи Бентонов утицај на Полока, је видљив у његовим сликама из тог доба, гдје користи криволинијске ондуларне ритмове са субјектима мотива из руралне Америке. Његова слика "Број 5, 1948" новембра 2006. продата је за 140 милиона долара и тиме постала најскупља слика свих времена.

Рана дјела[уреди]

Гроб Џаксона Полока

Полокове ране фигуративне слике су под утицајем мексичких муралиста Давида Алфара Сикјероса, Хосеа Клемента Ороска и Дијега Ривере, па је чак и радио у експерименталном атељеу Сикјероса, 1936. године. Послије посјете изложбама Пикаса и Надреалистичка умјетност, у сликама које ствара јавља се све више симбола. Путује по САД-у, током 1930-их, али се на крају враћа у Њујорк 1943. године, гдје ради за WPA Федерални умјетнички пројекат од 1935. до 1942. године. Полокова прва самостална изложба приређена је у Галерији Пеги Гугенхајм, ”Галерија умјетности овог вијека” (Art of this Century gallery) у Њујорку 1943. године.

Спољашње везе[уреди]

http://blacksheep.rs/crna_ovca/?work=muza-ili-andeo-cuvar