Џорџтаун (Гвајана)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте страницу Џорџтаун.
Џорџтаун
енгл. Georgetown

Governmental administration.jpg
Парламент Гвајане

Основни подаци
Становништво
Становништво (2009) 239.227
Географске карактеристике
Координате 6°48′00″N 58°10′00″W / 6.8, -58.166667
Надморска висина -2 м

{{{мапа}}}

Остали подаци

Џорџтаун (енгл. Georgetown) је са око 134.599 становника (са предграђима, 2005.) главни и највећи град Гвајане. Он је истовремено и њен административни, културни и привредни центар. Налази се на ушћу реке Демерара у Атлантски океан.

У Џорџтауну се налази Универзитет Гвајане, зграда Парламента и све државне институције Гвајане. Ту су и сва значајнија предузећа државе. У граду је седиште асоцијације карипских држава КАРИКОМ (CARICOM)

Одавде се извозе главни извозни производи Гвајане: шећер, дрво, пиринач и боксит.

Популарно име града је „башта Кариба“. Многе градске улице су украшене дрвећем и цветним растињем, док у каналима за наводњавање расту локвањи и водени љиљани (национални цвет Гвајане).

Данас је око 40% становника Џорџтауна индијског порекла, док остатак чине углавном црни Африканци.

Историја[уреди]

Мало насеље у близини данашњег Џорџтауна су основали Холанђани у 18. веку. Овим подручјем су потом завладали Французи, и основали насеље Лонгшам (Longchamps ) између 1781. и 1784. Када су се Холанђани вратили, овом насељу су дали име Стаброк (Stabroek) по имену једног од директора холандске Западноиндијске компаније. Најзад су Британци 1812. насељу дали данашње име Џорџтаун, по краљу Џорџу III. Градић је у то време имао свега 8500 становника.

Године 1831. обједињене су британске колоније Бербис, Есекибо и Демерара под именом Британска Гвајана. Џорџтаун је постао њен главни град. У 19. веку у град су се масовно досељавали Индијци, а у мањем броју Португалци и Кинези.

Главни град независне Гвајане је постао 1966.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :

title=Википутовања

Википутовања имају више информација на вези:


Координате: 6° 47' сгш, 58° 10' згд