Португалци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Португалци
Алфонсу I  · Антун Падувански  · Нуну Алвареш Переира  · Васко да Гама
Луис де Камоис  · Еса де Кејрош  · Жозе Мануел Барозо  · Жозе Сарамаго
Укупна популација

17 419 936

Популација
11 317 192
Језици
португалски
Религија
римокатолици
Етничке групе
Романски народи

Португалци (порт. os Portugueses) је израз који у ширем смислу означава становнике Португала, док у ужем смислу означава романску етничку групу којој је Португал постојбина. Португалци су у језичном смислу дефинисани коришћењем португалског језика, и у мањом мери културом којој је један од темеља римокатоличка вера.

Португалци своје порекло вуку од древних становника Иберијског полустрво - иберијских и келтских племена (Келтибери), од којих су најпознатији Луситанци - који су се за време римске власти помешали с латинским досељеницима те тако романизовали. Уз њих су, мада нешто мање, на стварање модерне португалске нације утицај имали и германски освајачи у доба Велике сеобе народа - Визиготи и Свеви, а у португалском етничком корпусу се такође могу пронаћи примесе Феничана, Арапа, Мавра и Бербера.

Данас Португалаца у самом Португалу има око 10 милиона. Захваљујући вишевековној португалској колонијалној империји постоје значајне заједнице Португалаца у земљама као што су Ангола, Шри Ланка, Мозамбик, Макау и Источни Тимор. Због економске емиграције у 20. веку, посебно интензивиране уласком Португала у Европску унију, створене су и бројне португалске заједнице у земљама западне Европе, али и у многим деловима Северне Америке, поготово Канади.

Португалцима се, захваљујући интензивној емиграцији у 19. веку и 20. веку, може сматрати и најмање 35 % данашњих Бразилаца.

Спољашње везе[уреди]