Александар Дамјановић (политичар)

С Википедије, слободне енциклопедије
Александар Дамјановић
Лични подаци
Датум рођења(1969-12-22)22. децембар 1969.(54 год.)
Место рођењаТитоград, СФРЈ
ДржављанствоЦрна Гора
ОбразовањеЕкономски факултет Универзитета Црне Горе
Професијаекономиста
Политичка каријера
Политичка
странка
Социјалистичка народна партија (?–2017; 2019–2023)
Тренутна функција
Функцију обавља од 28. априла 2022.
Председник владеДритан Абазовић
ПретходникМилојко Спајић
(као министар финансија и социјалног старања)

Александар Дамјановић (Титоград, 22. децембар 1969) јесте црногорски економиста и политичар. По образовању је магистар економских наука и актуелни је министар финансија Владе Црне Горе, као и члан Главног одбора Социјалистичке народне партије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Образовање[уреди | уреди извор]

Дипломирао је 1992. године на Економском факултету Универзитета Црне Горе у Подгорици са просечном оценом 9,29, а затим је 1995. године завршио постдипломске студије на Економском факултету Универзитета у Београду, на смеру банкарство и финансијски менаџмент.

На Економском факултету Универзитета у Београду је 1996. године завршио и магистарске студије, одбранивши магистарски рад на тему "Улога обвезница на међународном финансијском тржишту".

Похађао је бројне семинаре и обуке у области европских интеграција, међу којима су неки били под покровитељством Европске комиције и Савета Европе.[1]

Професионална каријера[уреди | уреди извор]

Од 1992. до 1994. године је радио као саветник за финансијски систем и кредитну подршку привреди у Министарству финансија Владе Црне Горе. Од 1995. до 2002. године је био самостални девизни инспектор у контроли при подгоричком одељењу Савезног девизног инспектората Министарства финансија Савезне Републике Југославије.

Био је вршилац дужности директора Управе прихода и царина.

Политичка каријера[уреди | уреди извор]

Од 2003. до 2007. године, био је пословни секретар Клуба посланика Социјалистичке народне партије у Скупштини Црне Горе, као и саветник за економска питања. Члан је Главног одбора Социјалистичке народне партије.

За посланика у Скупштини Црне Горе је први пут изабран 2007. године, а од 2011. године је био и председник Клуба посланика Социјалистичке народне партије. У парламенту је био председник Одбора за економију, финансије и буџет, као и члан Одбора за политички систем, правосуђе и управу.

Скупштина Црне Горе га је 28. априла 2022. године изабрала за министра финансија у Влади Дритана Абазовића.[2]

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Ожењен је и отац двоје деце. По вероисповести је православац.[1]

Референце[уреди | уреди извор]