Бар и бат-мицва

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Бар мицва и Бат мицва)

Бар-мицва (хебр. בר מצווה, син дужности) је церемонија пунолетности код Јевреја, где дечаци након навршавања 13 година живота постају религиозно пунолетни.[1][2]

Бар-мицва је једнако назив за религиозно пунолетног дечака, и за дан на који стече религиозну пунолетност. Са церемонијом дечак се прима у заједницу верујућих.

Бат-мицва (хебр. בת מצווה, ћерка дужности) је иста церемонија за девојчице[2], у њих се али церемнонија чини након навршавања 12 године. Бат-мицву увео је реформистички рави Мордехај Каплан 1922. године и данас је навелико прихваћено у јудаизму, посебно у реформистичком и либералном.

Од тог дана деца су дужна да извршавају верске заповести и могу да приме верске обавезе као на пример читање торе у синагоги.

У Израелу и другим земљама, бар-мицва је код Јевреја велико породично славље, често са неколико стотину гостију; дечак је у центру пажње, слично младенцима на свадби.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Origins of the Bar/Bat Mitzvah”. ReformJudaism.org (на језику: енглески). 19. 10. 2012. Приступљено 19. 2. 2020. 
  2. ^ а б Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. А-Б. Београд: Народна књига : Политика. стр. 106. ISBN 86-331-2075-5. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]