Хебрејски језик

Из Википедије, слободне енциклопедије
хебрејски
עִבְרִית
Изговор /ˈhiːbruː/
Државе Израел
Број говорника 5,3 милиона (1998)
Породица афро-азијски
Писмо Хебрејско писмо
Статус
Службени Застава Израела Израел
Признат мањински језик Застава Пољске Пољска
Регулише Академија хебрејског језика
Језички кодови
ИСО 639-1 he
ИСО 639-2 hebнема
ИСО 639-3

Хебрејски језик, хибру или иврит је семитски језик афро-азијатске породице језика којим говори 5,3 милиона људи, углавном у Израелу, деловима палестинских територија, САД и у јеврејским заједницама широм света.

Корен потиче од класичног хебрејског језика, који је коришћен при писању Старог завета пре 3300 година. Јевреји су за њега користили израз לשון הקודש Lashon ha-Qodesh („Свети језик“), јер су њиме писане свете књиге.

Већина научника се слаже да је класични јеврејски почео нестајати након што је вавилонски краљ уништио Јерусалим 607. п. н. е. године (прво уништење Јерусалима), а наслеђивао га је мишнајски хебрејски и локалне верзије арамејског језика.

Након што се јеврејско становништво Јудеје под римском владавином почело смањивати, сматра се да је хебрејски у потпуности ишчезао из свакодневног говора око 200. године. Но, остао је у употреби као писани језик кроз векове. Њиме су се писали не само верски, него и световни текстови као што су писма, пословни уговори, научни и филозофски списи, поезија итд.

Јеврејски је поновно ушао у свакодневни говор крајем 19. и почетком 20. века као модерни хебрејски језик, који је наследио средњовековни хебрејски. То је била последица настојања да се Јевреји прикажу као модерна нација, што није било лако постићи уз цели низ језика - арапски, јудезмо (ладино), јидиш, руски и други језици којима су се користиле различите јеврејске заједнице у свету.

Модерни хебрејски је године 1921. постао службени језик у британском мандату Палестине, а након тога и службени језик државе Израел. Јеврејско име за језик је עברית, иврит).

У Србији, почев од школске 2006/07, на наставно-научном одељењу у Панчеву Интернационалног универзитета у Новом Пазару постоје студије хебрејског језика и књижевности, а од 2008. године постоји и Институт за хебрејски језик и књижевност.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]