Јаков

Из Википедије, слободне енциклопедије
Свети пророк Јаков (руска икона)
Свети пророк Јаков, 1558.

Јакоб (хеб. יַעֲקֹב Yaʿăqōḇ), Јаков (грч. Ἰακώβ) или Јакуб (арап. يَعْقُوب Yaʿqūb), познат и као Израел или Израиљ (хеб. יִשְׂרָאֵל Yiśrāʾēl - „истрајан у Богу“[1]) је био трећи патријарх јеврејског народа, са којим је Бог начинио завет, и легендарни предак дванаест племена Израела, која су названа по њему.

Као пророк се поштује у јудаизму, хришћанству, исламу и другим абрахамским религијама.

Јаков у хебрејској Библији[уреди]

У хебрејском Танаху (код хришћана познат као Стари завет), Јаков се помиње као вођа народа и један од пророка. Он је био син пророка Исака и Ребеке, и унук Авраама и Саре. Према библијском предању, након што је начинио завет са Богом, Јаков је рекао:

Џејмс Тисо, Јаков чека Исава.
Cquote2.png
Ако Бог буде са мном и сачува ме на путу којим идем и да ми хлеба да једем и одела да се облачим. И ако се вратим на миру у дом оца свог, Господ ће ми бити Бог; А камен овај који утврдих за спомен биће дом Божји; и шта ми год даш, од свега ћу десето дати теби.
Cquote1.png
 
— 1 Мој. 35:7, 3 Мој. 27:30

Јаков је имао је дванаест синова од којих је настало дванаест израелских племена названих по десет имена његових синова и двоје синова његовог сина и наследника Јосифа. То су: Рувен, Леви, Јуда, Исахар, Симон, Зевулон, Дан, Јосиф, Нафтали, Гад, Асер и Венијамин

Референце[уреди]

  1. ^ Wells, John C. (1990). Longman pronunciation dictionary. Harlow, England: Longman. стр. 381. ISBN 0-582-05383-8.  entry "Jacob"

Спољашње везе[уреди]


Литература[уреди]