Велике равнице

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мапа Велике равнице

Велике равнице заузимају велики део јужне Канаде, протежу се на југ и покривају земљу источно од Стеновитих планина и западно од реке Мисисипи. Покривају област од 1,3 милиона квадратна километара.

У САД равнице обухватају делове Северне Дакоте, Јужне Дакоте, Монтане, Колорада, Небраске, Вајоминга и Канзаса, као и делове јужних држава Оклахоме, Њу Мексика и Тексаса. Надморска висина варира од истока ка западу. Највећа висина (око 1.000 m.) је на западу у подножју Стеновитих планина.

Клима[уреди]

Већи део Великих равница има полупустињску климу, са екстремним температурама и ретким али непредвидивим падавинама. У већем делу овог региона полусува клима не обезбеђује довоњно влаге за раст дрвећа, тако да преовлађују травнате области – прерије. Међутим у канадским државама Алберта и Северозападне територије лета су краћа и осетно свежија, па и поред недовољних падавина, испаравање је спорије тако да то омогућује раст дрвећа углавном четинара.

Историја[уреди]

Већи део Великих равница некада је било покривено огромним морем, а наталожени остаци чине стеновити слој који лежи испод земљине површине. Велика равница била је највећа површина пашњака на свету на којима су пасла огромна стада бизона чији се број процењивао на преко 50 милиона. Већину пашњака одликује богат, плодан горњи слој земље који су фармери од 19. века наовамо веома експлоатисали. Године претеране обраде земље и недовољног ђубрења довели су до стварања велике неплодне области – када је плодно земљиште еродирало.

Економија[уреди]

Модерна обрада земље и наводњавање враћају у ову област ратарство (узгајају се раж, јечам, луцерка и пшеница) заједно са узгајањем огромних стада говеда. Више од 75 % светског извоза пшенице произведено је у овој области. Такође, овде се и налазе и велике наслаге угља, а има и нафте, природног гаса, сумпора, калијум карбоната.

Становништво[уреди]

Око 15 милиона људи живи у овој области, од тога око 5 милиона у Канадском делу, а око 10 милиона у Америчком делу Великих равница.

Главни већи градови су:

У Канади:

У САД:


Спољашње везе[уреди]