Вернер Фајман

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вернер Фајман

{{{опис_слике}}}

Биографија
Датум рођења 4. мај 1960.
Место рођења Беч (Аустрија)
Вероисповест Католик
Политичка партија Социјалдемократска партија Аустрије
Мандат(и)
Савезни канцелар Аустрије
2. децембар 2008
Претходник Алфред Гусенбауер

Вернер Фајман (нем. Werner Faymann; Беч, 4. мај 1960) је аустријски политичар и тренутни Савезни канцелар Аустрије.

Биографија[уреди]

Рођен је у Бечу. Од 1985. до 1988. Фајман је био консултант у Централшпаркасе банци (данас Банка Аустрије). Ову позицију је напустио када је постао директор и провинцијски начелник бечког станарског савета. Такође је био начелник у Социјалистичкој омладини Беча од 1985. до 1994. када је постао одборник у обласном парламенту и општинском већу у ком је био задужен за пословена везане за изградњу домова и градску обнову.

Фајман је био савезни министар саобраћаја, иновација и технологије у кабинету канцелара Алфреда Гузенбауера. Преузео је позицију председника Социјалдемократске странке у јуну 2008. и предводио је странку на превременим изборима у септембру исте године. Иако је његова странка (SPÖ) изгубила 11 мандата односно 6%, освојили су више места од противничке Народне странке.

Фајман је ожењен и има двоје деце.

Канцелар[уреди]

Као представник највеће странке у Националном савету Аустрије, Фајман је од председника Хајнца Фишера добио понуду да формира владу.

Коалициона влада је формирана 23. новембра 2008. између Социјалдемократске и Народне странке и ступила је на дужност 2. децембра 2008.

Спољашње везе[уреди]

претходник
Алфред Гусенбауер
Савезни канцелар
2008-
наследник
-