Вила „Даница - Дом Вујића”

С Википедије, слободне енциклопедије
Вила „Даница - Дом Вујића”
Опште информације
МестоБања Ковиљача
ОпштинаЛозница
Држава Србија
Време настанка1911.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ваљево

Вила „Даница - Дом Вујића” припадала је Вујићима и налази се у скривеном кутку Бање Ковиљаче, практично спајајући две улице богате вилама на брду у централном делу бање. Саграђена је 1911. године и мењала је власнике. У оригиналном плану се води на Даницу, жену Живојина Јовановића, који је био машиниста у Бањи Ковиљачи.[1]

Одлуком Владе Србије Вила „Даница - Дом Вујића” је проглашена спомеником културе 2013. године.[2]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Као архитекта се потписује инж. Драг. Стевановић. Зграда је правоугаоне основе, скромних димензија, приземна и симетрична. Видљива је жеља да се вила пројектује по узору на мале типске виле какве су биле честе у централној Европи током fin-de-siècle-а. Архитектонско решење се заснива на троделној подели на централни и два бочна ризалита.

Некада је ова вила поседовала отворен трем на централном делу главне фасаде, као и декоративну дрвену ограду, али је трем затворен непосредно након усељења. Супротна фасада решена је тако да је средишњи ризалит истурен и завршен калканом са кружним отвором и дрвеним троугластим украсним детаљем, а бочни ризалити надвишени су хоризонталном ивицом крова. Сокл је од ломљеног камена.[3]

Власници који су из Београда, немају средстава да финансирају потпуну обнову по оригиналним решењима, фасада је попуцала на многим местима, малтер је отпао, а дрвене шалукатре су уништене од влаге. Вила је окружена изузетно лепим двориштем, али унаточ свему потребна јој је реконструкција.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Вила "Даница” – Дом Вујића" Бања Ковиљача”. www.dvorcisrbije.rs. Приступљено 2. 2. 2022. 
  2. ^ „Одлука о утврђивању виле „Даница – Дом Вујића” у Бањи Ковиљачи за споменик културе”. www.pravno-informacioni-sistem.rs/. 
  3. ^ „Banja Koviljača dokazuje zašto je zovu kraljevskom - Odlukom Vlade Srbije čak devet vila dobilo status spomenika kulture”. www.ekapija.com. 31. 12. 2013. Приступљено 2. 2. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]