Даница Карађорђевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Даница Карађорђевић
Принцеза Даница Карађорђевић
Лични подаци
Датум рођења(1986-08-17)17. август 1986.(37 год.)
Место рођењаБеоград, СФР Југославија
Породица
СупружникФилип Карађорђевић
ПотомствоСтефан Карађорђевић,
Марија Карађорђевић
РодитељиМилан Циле Маринковић
Зорица Маринковић
ДинастијаКарађорђевићи
Њ.К.В. принцеза од Југославије и Србије
Период7. октобар 2017. — данас


Лични грб Њ.К.В. принцезе Данице

Даница Карађорђевић (девојачко Маринковић; Београд, 17. август 1986) јесте принцеза у српској лози Карађорђевића од 2017. године, када се удала за принца Филипа, који је 2022. године постао принц наследник.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у Београду 17. августа 1986. године као Даница Маринковић, а од 1992. године живи у Паризу. Највећи део студија принцеза Даница завршила је у Паризу, где је дипломирала на графичком дизајну на Академији примењених уметности и славистичким студијама на Универзитету Сорбони. У Лондону је завршила мастер студије графичког дизајна на колеџу Челси за уметност и дизајн — Универзитет уметности у Лондону.[1]

Позната под уметничким именом Дана МААР, поред основне професије графичког дизајна, принцеза Даница креативно се изражава као колажиста. Њен већ препознатљив стил манифестује се кроз колаже које она ствара и активно излаже кроз самосталне и групне изложбе и уметничке сајмове, чиме постаје део културног миљеа Београда и Париза.

Принц Филип и принцеза Даница са младожењиним родитељима престолонаследником Александром и принцезом Маријом на свом венчању

Од бројних самосталних изложби у Београду имала је самосталне изложбе у галеријама у Паризу: Galerie Origines i Galleries Artessepia у оквиру манифестације „Carré Rive Gauche, Saint-Germain des Près”, 2007. и 2008. године. Њени колажи такође су изложени на Бијеналу савремене уметности у Паризу 2008, 2010. и 2014. године. Принцеза је члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије у одељењу за дизајн од 2010. године.

Међу бројним оствареним пројектима у оквиру основне професије, графичког дизајна и визуелних комуникација, њен пројекат „Портрети архитеката — ретроспективна изложба чланова архитектонског одељења УЛУПУДС 1953—2010“, добио је награду БИНА (Међународна недеља архитектуре Београда) за Архитектонски догађај 2010. године, као и награду Мајског салона Удружења ликовних и примењених уметника Србије (УЛУПУДС) 2011. године.

Принцеза Даница говори српски, француски, енглески и шпански језик.[2]

Титуле и признања[уреди | уреди извор]

  • 7. октобар 2017 — данас: Њено Краљевско Височанство принцеза Даница Карађорђевић од Југославије и Србије

Хералдика[уреди | уреди извор]

Лични грб Њ.К.В. принцезе Данице

Лозанж: на црвеном лозанжу је бели двоглави орао у полету обе главе крунисане хералдичком круном Србије, кљуна, језика и ногу сребрних, а на грудима орла црвени штит са крстом до ивица између ког су четири оцила сребрне боје радним површинама окренутим ка усправној греди крста све бело, а у дну штита два сребрна крина. Штит је крунисан круном ЊКВ краља Петра I са плавим крином у центру. Грб је истоветан грбу принца Филипа.

Породица[уреди | уреди извор]

Принцеза Даница се удала за принца Филипа Карађорђевића 7. октобра 2017. године.[3]

Супруг[уреди | уреди извор]

Име Слика Датум рођења
Принц Филип 15. јануар 1982.

Потомство[уреди | уреди извор]

Име Датум рођења
Принц Стефан 25. фебруар 2018.
Принцеза Марија 5. новембар 2023.

Родитељи[уреди | уреди извор]

Име Слика Датум рођења Датум смрти
Милан Циле Маринковић 1946.
Беба Маринковић 1949.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Danica-Dana Marinković: Dani velike ljubavi s princom Karađorđevićem”. Архивирано из оригинала 11. 10. 2017. г. Приступљено 10. 10. 2017. 
  2. ^ Принцеза Даница - званична биографија Архивирано на сајту Wayback Machine (8. октобар 2017), Приступљено 8. 10. 2017.
  3. ^ Srbija dobila novu princezu!

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Напомена[уреди | уреди извор]

Напомена: Садржај ове странице је написан према званичној биографији на наведеном сајту http://www.royalfamily.org Фотографије су такође са тог сајта, дозволу за коришћење овог материјала можете погледати овде.