Звездани ратови — епизода II: Напад клонова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Постер за Напад клонова

Ратови звезда Епизода II: Напад клонова је научно-фантастични филм из 2002. године који је режирао Џорџ Лукас. То је пети наставак саге о Ратовима звезда, али је други по хронологији догађаја.

Садржај[уреди]

Десет година након битке за Набу, галаксија је на прагу грађанског рата. Под вођством грофа Дукуа, одметника из реда Џедаја, хиљаде соларних система је запретило да ће се одвојити од Галактичке Републике. После покушаја атентата на сенаторку Падме Амидалу, бившу краљицу Набуа, за њеног чувара је постављен деветнаестогодишњи Џедај ученик Анакин Скајвокер, док се његовом ментору, Оби-Ван Кенобију, додељује задатак да истражи покушај убиства. У току мисије, Анакин открива да је заљубљен у Падме, а исто тако открива и своју мрачнију страну. Ускоро су Анакин, Падме и Оби-Ван увучени у срце сепаратистичког покрета, и у почетак нове претње галаксији – Ратове клонова.

Филмска екипа[уреди]

Улоге[уреди]

Продукција[уреди]

Премијера филам је била 16. маја 2002. То је био први филм који је у потпуности снимљен помоћу тзв. дигиталног система високе дефиниције са 24 кадра. Тродимензионална верзија филма планирана је за 2007. годину.

Одјек[уреди]

Филм је зарадио 310.676.740 долара у САД и 338.721.588 долара у осталим државама, чиме је постигнут огроман финансијски успех који је, ипак, био у сенци још већег успеха Фантомске претње. Такође, Напад клонова није био филм са највећом зарадом године (први и једини пут да неки од филмова саге није достигао тај циљ). Филмови који су зарадили више били су Спајдермен, Хари Потер и дворана тајни и Господар прстенова: Две куле, који је имао и боље критике.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Звездани ратови — епизода II: Напад клонова