Кацушика Хокусаи

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Кацушика Хокусај)
Sciences humaines.svg
Овај чланак је део пројекта семинарских радова на Филолошком факултету Универзитета у Београду.
Датум уноса: октобар — децембар 2013.
Википедијанци: Ова група студената ће писати чланке у ГИП-у, зато не пребацујте овај чланак у именски простор Википедије.
Слободно можете уређивати овај чланак и помоћи студентима у његовој изради.
Кацушика Хокусаи

Кацушика Хокусаи Аутопортрет
Кацушика Хокусаи Аутопортрет

Информације
Датум рођења 31. октобар 1760.
Место рођења Едо (Јапан)
Датум смрти 10. мај 1849. (у 88. години)
Место смрти Едо (Јапан)
Дела

Кацушика Хокусаи (јап. 葛飾 北斎, Katsushika Hokusai) био је јапански графичар и сликар. Живео је за време периода Токугава. На њега је утицао сликар Сешу, и неки стилови кинеског сликарства. Рођен је у граду Едо (данашњи Токио), најпознатији је по свом серијалу дрвореза Тридесет и шест погледа на планину Фуђи (富嶽三十六景 Fugaku Sanjoroku-kei) у коме се налази његова најпознатија графика, Велики талас над Канагавом.

Младост и рано стваралаштво[уреди]

Хокусаијев датум рођења није засигуран, али се сматра да је рођен око 31. октобра 1760. године у породици уметника у области Кацушика. Име му је било Токитаро. Сматрало се да му је отац Накађима Исе, занатлија који је правио огледала за шогуна. Хокусаи је почео да се бави сликарством око шесте године живота. Око тридесет пута је мењао своје уметничко име, у зависности од промене уметничког стила. Са дванест година је радио у књижари, а са четрнаест се први пут бави резбарењем и тим занатом се обучава до своје осамнаесте године, кад га у своју штампарију прима Кацукава Шуншо, графичар и директор Кацукава уметничке школе, која се фокусирала на приказе гејша и кабуки глумаца популарних у јапанским градовима.

Након годину дана је Хокусаи променио име по први пут у Шунро. Под тим именом је објавио своја прва дела, приказе кабуки глумаца објављених 1779. године. Оженио се док је радио у Шуншовом студију, али му је жена убрзо умрла. Оженио се и други пут, али му је и друга жена умрла. Имао је два сина и три ћерке, а његова најмлађа, Сакај је постала уметница под именом Ои.

Након што је Шуншо умро 1793. године, Хокусај истражује друге стилове уметности као што су европски стилови бакрореза са којима је дошао у додир. Убрзо су га избацили из Кацукава школе јер је истовремено учио и у Кано школи.

Такође је променио тему свог стваралаштва, удаљавајући се од слика гејша и глумаца. Фокусирао се на пејзаже и слике свакодневног живота обичних људи на различитим друштвеним ступњевима.

Успон[уреди]

Овај период стваралаштва се везује за Тавараја школу и промену имена у Тавараја Јори. Бавио се суримоно сликарством и илустрацијама за књигу хумористичких песама (кјока ехон). Касније је ово име пренео на ученика и започео каријеру као Хокусаи Томиса. Године 1800. је и даље развијао укијо-е стил и променио име у Кацушика Хокусаи. Те године је објавио два серијала пејзажа - Познати погледи на Источну престоницу и Осам погледа на Едо. У овом периоду подучава око 50 младих уметника.

У наредној деценији постаје врло популаран због свог умећа и добре личне рекламе. Сликао је и на двору шогуна Иенарија, када се такмичио са другим сликаром у традиционалнијем виду сликарства. Хокусаи је из овог „двобоја“ изашао као победник. Дело које је осликао је била плава таласаста линија на папиру, преко које је пустио петла с офарбним црвеним ногама. То је представљало јесење лишће на Тацута реци. Године 1807. је сарађивао са књижевником Такизава Бакином на серијалу илустрованих књига.

У 51.години живота (1811. године) је променио име у Таито и у том периоду је осликао дело Хокусаи манга и приручнике за цртање (етехон) - Кратке лекције једноставног цртања

Хокусаи манга је објављена у 12 томова, и у њој се налазе цртежи животиња, људи, биљака, монаха итд. Неки цртежи су били духовитог карактера, што објашњава популарност овог приручника. Године 1820. поново мења име. Под именом Иицу је насликао Тридесет и шест погледа на планину Фуђи, међу којима је најпознатија Велики талас над Канагавом

Каснији живот[уреди]

Следећи период који започиње 1834. године је Хокусај започео стваралаштво под још једним новим именом, „Гакуђо Рођин Манђи“, илити Старац опчињен уметношћу. Тада је направио Стотину погледа на планину Фуђи.

Године 1839. његов студио је био захваћен ватром која је уништила већину његових дела. Отприлике у то време му је и опадала популарност, јер се појавио млади уметник под именом Андо Хирошиге. Међутим, Хокусаи никада није престао да слика. На самрти је рекао „Кад би ми небеса дала само још десет година...још само пет година и постао бих прави сликар“.

Преминуо је 10. маја 1849. године.

Дела и утицаји[уреди]

Хокусаи је имао дугу каријеру, али је већину својих најутицајнијих дела направио након 60. године. Најпознатије дело из серија укијо-е је „Тридесет и шест погледа на планину Фуђи“ које је настало између 1826. и 1833. Хокусаи манга је претеча данашњим стриповима.

Утицаји на уметност и културу[уреди]

Утицао је на западне сликаре 19.века, чији је стил Југендстил црпео идеје из јапанске уметности, а нарочито из Хокусаијевих дела. Импресионисти Клод Моне и Пјер Огист Реноар су нека своја дела базирали на Хокусаијевим. Едгар Дега, Пол Гоген, Густав Климт, Франц Марк, Мане и Ван Гог су скупљали његова дела. Директнији утицај је био настанак термина жапонизам, који је започео као „помама за сакупљањем јапанске уметности, нарочито укијо-е графика“

Листа дела[уреди]

 • Хокусаи манга
 • Тридесет и шест погледа на планину Фуђи
 • Сан рибареве жене
 • Океани мудрости
 • Сто погледа на планину Фуђи
 • Књига ратника

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

 • Стрејнџ, Едвард Ф. (2008). Хокусаи. Београд: Либер. ISBN 978-86-85353-59-8. 
 • Мешчерјаков, Александар (2011). Планина Фуђи, између земље и неба. Београд: Либер. ISBN 978-86-6133-074-2. 
 • Фенолоза, Ернест (2013). Од Амидиног раја до плутајућег света - јапанска уметност по периодима. Београд: Либер. ISBN 978-86-6133-072-8. 
 • Mason, Penelope (2005). History of Japanese Art. New Jersey: Pearson. ISBN 0-13-117601-3. 
 • Marks, Andreas (2010). Japanese woodblock prints. North Clarendon: Tuttle. ISBN 4-8053-1055-3. 

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Кацушика Хокусаи