Винсент ван Гог

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
„Ван Гог“ преусмерава овде. За остале употребе погледајте Ван Гог (вишезначна одредница).
Винсент ван Гог

Аутопортрет из 1886. године
Аутопортрет из 1886. године

Информације
Датум рођења 30. март 1853.
Место рођења Зиндерт (Холандија)
Датум смрти 29. јул 1890.
Место смрти Овер сир Оаз (Француска)
Дела
Ван Гогов потпис

Винсент ван Гог (хол. Vincent van Gogh; Зиндерт, 30. март 1853Овер сир Оаз, 29. јул 1890) један је од тројице највећих сликара постимпресионизма[1] и један од најцењенијих сликара уопште.

Пореклом из Холандије, био је теолог и свештеник у руднику и сликао је рударе тамним мркозеленим бојама. После кратке париске импресионистичке фазе када расветљава палету и напушта социјалне теме, Ван Гог одлази у Арл, на југу Француске, где започиње његов арлезијски период. Копирао је Милеа, Гогена и Лотрека.

Интензивно је користио црвену и зелену боју и поводом своје слике Кафана ноћу пише свом брату Теу у Паризу: „Соба је крвавоцрвена и тамножута, у средини је зелени билијар и четири светиљке лимунове боје, које бацају наранџастозелену светлост. Свуда се боре најразличитије зелене и црвене боје: у ситним ликовима протува које спавају, у празној и жалосној соби... Покушао сам да црвеним и зеленим изразим страшне страсти људске душе."

Ван Гог је зачетник колористичког експресионизма. Када је Пол Гоген дошао у Арл почео је да слика заједно са Ван Гогом, али убрзо њих двојица почињу да се свађају. Гоген напушта Ван Гога, који очајан одсеца себи уво и касније завршава у душевној болници Сен Реми. На сликању у природи када му није ишло од руке, у својој 37. години убио се из пиштоља који је увек носио да се брани од шумских животиња.

Слика Сељанка из његовог раног холандског периода (март 1885) налази се у београдском Народном музеју

Најпознатија дела[уреди]

Слике Ван Гога у Уметничком институту у Чикагу

Ван Гогове најскупље слике[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Rewald, John. Post-Impressionism: From van Gogh to Gauguin, edición revisada, Secker & Warburg, 1978. ISBN 0-436-41151-2

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :