Корисник:Danica161/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Сунг Ћијен (кинески: 宋茜, уметничко име: Викторија, 2. фебруара 1987), пореклом из града Ћингдао у провинцији Шандунг, кинеска је глумица, певачица, једна од чланица јужнокорејске женске групе f(x), у оквиру које је била предводница групе, други вокал и главна плесачица. Године 2015. покренула је сопствени студио у Кини. Петог септембра 2019. године по истеку уговора напустила је компанију SM Ентертејнмент, након чега се примарно бавила вођењем свог студија.

Детињство и рана младост[уреди | уреди извор]

Сунг Ћијен је рођена у граду Ћингдао у провинцији Шандунг као једина ћерка двоје обичних радника. Њен дом је био удаљен од школе, те је у детињству Сунг Ћијен живела са бабом и дедом са мајчине стране због лакше руте до школе.

Са 10 година је почела да учи плес, а 1999. године се уписала у школу прикључену Пекиншкој плесној академији. Године 2005. због одличних резултата у оквиру културолошких и специјалистичких предмета, Сунг Ћијен је по препоруци примљена на Пекиншку плесну академију, „колевку великих плесача”. На Одсеку за народне плесове етничких група Кине, учила је традиционалне тибетанске, монголске и ујгурске плесове, као и плесове других етничких група, а са Пекиншком плесном академијом је много пута учествовала на разменама у Кини и ван Кине и плесала је на позорници. Августа 2006. на 8. Таоли такмичењу у плесу освојила је прву награду за групни плес уз нумеру „Црвени корал” играну на шандуншки плес „јангге”.

Септембра 2007. године је на Великом пекиншком такмичењу у плесу освојила прву награду за савремени плес на нумеру „Хуалинг”, као и другу награду за групни плес етничке групе Ји на нумеру „Невеста цветног струка”. На истом такмичењу Сунг Ћијен је пронашао један од агената јужнокорејске компаније SM Ентертејнмент; децембра, Сунг Ћијен је започела двогодишњи живот тренинга, учења језика и хип-хоп плеса, а у исто време је наставила са усавршавањем глуме, певања, играња, итд.

Глумачка каријера[уреди | уреди извор]

Рана каријера[уреди | уреди извор]

Марта 2008. године, пре званичног дебија, Сунг Ћијен је глумила у видеу за песму Any Dream певача Rain, која је била тема за предају бакље на Олимпијским играма[1]. Маја, Сунг Ћијен је започела своју каријеру као рекламна манекенка и глумица у Азији. Двадесетог августа Сунг Ћијен је учествовала на промоцији у Олимпијском парку како би пружила подршку кинеским олимпијским спортистима[2]. Исте године, такође глуми у музичким видеима за песме Replay, U, Eternity, итд.

2009–2011: Деби f(x), глумачка активност и забавни програми[уреди | уреди извор]

Септембра 2009. године, званично је направила деби као певачица групе f(x), у којој је била на позицији вође групе и главне плесачице. У прво време након дебија, популарност f(x) није била велика, чланице још увек нису биле пунолетне, те је Сунг Ћијен, још неупозната са корејским језиком, учествовала на разним забавним програмима, где је њен инострани идентитет привукао пажњу немалог броја Корејаца, што је довело до тога да f(x) постепено постаје познат људима.

Јуна 2010. године, учествовала је у забавном ријалити програму сеоског типа „Младост не посустаје” на KBS 2TV као стални гост. У то време је заједно са Никхуном, чланом популарне мушке корејске групе 2PM, учестовала у MBC забавном ријалити програму „Венчали смо се”, где су глумили лажни брачни пар. У Јужној Кореји назвали су их „Кунторија”, а у Кини „Вејни”, што потиче од првих слова њихових имена, Никхун и Викторија. Крајем исте године, заједно су добили Награду за популарност на MBC Велике извођачке награде. Њих двоје су такође били водитељи новогодишњег програма на MBC TV заједно са другим лажним паровима, а такође су се укључили на Хуннан ТВ за специјални интервју[3].

2012–2014: Почеци рада на филму, телевизији и вођењу програма[уреди | уреди извор]

Дана 5. јануара 2012. године, Сунг Ћијен је добила своју прву главну женску улогу у идолској драми „Љубав упада на врата”, заједничке продукције телевизијских компанија „Синјађија” из Шангаја и „Бада” са Тајвана. „Љубав упада на врата” је званично емитована 27. августа, када је истовремено имала највеће рејтинге. За своју улогу Шен Јајин је 31. децембра 2012. добила награду „Најпопуларнија нова глумица” на Националном драмском фестивалу[4].

Августа 2013. године, у сарадњи са Ким Соун је водила модну емисију Glitter[5]; децембра, на позив редитљке Ли Шаохунг, тумачи главну женску улогу, чудновату девојку Ду Чунсјао, у трилер серији „Романса града Ђијен” смештеној у доба Републике Кине[6].

Јуна 2014. године, била је водитељка емисије за таленте „Најјача група”[7] на Ђијангсу ТВ; септембра, у свом првом филму „Моја нова дрска девојка”, поред Ча Техјона, глумила је дрску девојку нове генерације по имену „Сингсинг”[8].

2015–2016: Кинеске ријалити емисије, оснивање соло студија, фокус на филму и телевизији[уреди | уреди извор]

Фебруара 2015. године, учествовала је у програму у продукцији Донгфанг ТВ у којој познате личности путују, „Сестре пре цвећа”, што је прво појављивање Сунг Ћијен у кинеском ријалити програму[9].

Двадесет деветог маја 2015. године, на кинеској друштвеној мрежи Веибо су се прошириле вести о прекиду Сунг Ћијениног уговора са јужнокорејском компанијом за менаџмент, SM Ентертејнмент, што је шокирало фанове. Већ 30. маја, SM Entertainment оштро демантује гласину о Сунг Ћијенином одласку, а у исто време објављују отварање Сунг Ћијениног студија чиме ће свесрдно подржавати њене активности у Кини. Студио припада компанији SM Ентертејнмент, те Сунг Ћијен још увек остаје са њима[10]. SM Ентертејнмент 27. јуна објављује да је Сунг Ћијен заправо већ основала свој студио у Кини и да ће га обликовати у сарадњи са Ђија Шикаијем, али Сунг Ћијен ће и даље бити један од уметника њихове компаније и њене активности у Јужној Кореји ће се наставити под њиховим менаџментом. Да би се у будућности прилагодили појачаном интензитету глумачких активности у Кини, кинеска и корејска страна су одлучиле да у координацији уреде њен план путовања[11].

Седамнаестог јула 2015. године, отпутовала је у Лондон, Уједињено Краљевство, како би у сарадњи са Шу Ћи и Фенг Шаофенгом глумила у кинеској верзији филма о младалачкој љубави, „Венчање мог најбољег друга”. Дванаестог августа, у Пекингу појавила се на церемонији откривања и почетка снимања фантастичне драме у историјским костимима, „Илузорни град”, њене прве драме овог типа. Двадесет првог децембра, урбана инспирациона драма, „Лепа тајна”, почела је са емитовањем, а у њој Сунг Ћијем глуми јаку, народну девојку по имену Ђијанг Меили. Рејтинг драме на интернету од 3,98% на националном нивоу обезбедио јој је место у најбољих 3, освојивши прву награду и за национални и за градски интернет рејтинг[12]. Сунг Ћијен је такође за ову драму отпевала и тематску песму „Звездане сузе”, што је уједно и њена прва соло песма на кинеском језику[13].

Двадесет другог априла 2016. године, приказана је романтична комедија у којој Сунг Ћијен глуми главну улогу, „Моја нова дрска девојка”, чију је промоциону песму, „I Believe”[14], она отпевала. Двадесет деветог априла ушла је у избор за награду Хуадинг за најбољу глумицу у савременој драми. Двадесет четвртог јула „Илузорни град”, фантастична драма са историјским костимима, почела је са емитовањем. У тој драми Сунг Ћијен глуми Ли Луо, девојку која живи за љубав, а такође изводи и истоимену песму. Обе сезоне су истовремено биле рангиране прве за време лета, број прегледа на интернету је прешао 20 билиона[15]. Петог августа почиње са приказивањем младалачка романтична драма, „Венчање мог најбољег друга”, у којој Сунг Ћијен игра улогу девојке из богате породице, Менг Јисјуен, за коју је била номинована за најбољу споредну улогу на Интернационалном филмском фестивалу у Макаоу[16]. „Легенда о древном мачу”, фантастична драма са историјским костимима, почиње са снимањем 16. децембра, а Сунг Ћијен у њој тумачи хладну, строгу, проницљиву Вен Женју[17]. Децембра за своју улогу у „Илузорном граду” добија награду за најпопуларнију глумицу на Годишњем националном драмском фестивалу[18].

2017: Прелаз у друге области уметности и забаве, глума[уреди | уреди извор]

Заједно са Ванг Зуланом и Ванг Јуеном 20. јануара била је у сталној поставци друге сезоне оригиналне такмичарске емисије Џеђијанг ТВ, „Ас против аса[19]. Имала је улогу тајног агента, а такође је отпевала и истоимену уводну шпицу емисије. Априла, била је вођа тима у 2. сезони емисије истог типа Џеђијанг ТВ, „Хајде, шампионе”, у којој је такође учествовао и Ђија Наилијанг[20]. Са Хуанг Сјаомингом 12. јуна глуми у „Љубавној песми из давнина”, романтичној митолошкој серији, која се упоредо снимала и приказивала на Шандунг ТВ, а у њој тумачи наивну и добродушну Му Ћингмо[21]. Августа је била стални гост у женској културолошкој емисији Хунан ТВ, „Стигли смо”[22]. Септембра 6. је у Бангкоку, на Тајланду, почело приказивање романтично-фантастичне драме „Љубавни чвор: прва љубав Његове хиљадугодишње Екселенције”, у којој Сунг Ћијен глуми Гуан Пипи, обичну стажисткињу у новинској агенцији[23].

2018: Најава новог албума синглом „Вудинг џао хуо”, емитовање „Љубавног чвора: прва љубав Његове хиљадугодишње Екселенције”[уреди | уреди извор]

Снимање урбане љубавне драме „Планине и месец не разумеју моје срце” почело је 24. јануара у Шенџену, а Сунг Ћијен у њој игра директорку компаније по имену Сјанг Јуен[24]. Марта, ангажовала се на емисији „Улична плесна екипа узавреле крви” као једини женски ,,окупљач узавреле крви" и са Чен Веитингом је оформила „Ратни тим кинеског котлића”[25]. Истог месеца је објавила сингл „Вудинг џао хуо” као најаву за албум. „Љубавни чвор: прва љубав Његове хиљадугодишње Екселенције”, фантастична љубавна драма, емитована је 9. маја на платформи Тенгсјун Видео у онлајн формату, штавише, у време емитовања, Сунг Ћијен је 25 пута заредом била на врху листе Vlinkage[26]. Сунг Ћијен 6. јула по први пут изводи своју нову песму „Вудинг џао хуо” на позорници фестивалске едиције емисије „Трчи, човече”. Урбана драма на тему емоција, „Следећа станица је срећа”, почела је са снимањем 31. јула, а у њој Сунг Ћијен тумачи Хе Фансинг, пословно јаку и способну жену[27]. „Легенда о древном мачу”, у коме Сунг Ћијен игра главну улогу, званично је приказана за време распуста око Дана државности, а овај филм је такође и прва кинеска адаптација видео-игре[28].

2020: Званично објављивање албума VICTORIA, емитовање серија „Следећа станица је срећа” и „Он те заправо баш и не воли”[уреди | уреди извор]

„Следећа станица је срећа”, серија у којој Сунг Ћијен игра главну улогу, званично је емитована 26. јануара 2020. године[29]. Њен први албум, епонимно назван VICTORIA, појавио се претпродаји 16. маја и поред тога јој је донео звање певачице на кинеском језику чији је албум најбрже добио „дијамантни” статус у 2020. години[30]. Због њених чувених плесних вештина, Сунг Ћијен је 2. маја позвана да учествује у емисији за таленте „Продукцијски камп 2020”, пре свега као инструкторка плеса. Четрнаестог октобра изабрана је за 13. „Богињу златног орла” на кинеском фестивалу телевизијске уметности „Златни орао”. Због тога што се то звање додељује сваке друге године, Сунг Ћијен је практично била сматрана за представницу фестивала[31].

2021: Емитовање серија „Чудни љубавник” и „Пројекат порекло пулса”[уреди | уреди извор]

Почетком 2021. године, 25. марта након 4 месеци снимања, завршена је историјска серија у традиционалним костимима, „Ветрови се дижу у Луојангу”, а серија је званично емитована 1. децембра исте године. Те године у јулу су емитоване и серије „Чудни љубавник” и „Пројекат порекло пулса”.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Студио албуми[уреди | уреди извор]

Подаци о албуму Листа песама
VICTORIA

објављен: 19. мај 2020. издавачи: Хоргоска културно-забавна компанија за масовне медије, Канцеларија Сунг Ћијен у Шангају језици: кинески, енглески

  1. Good Stuff
  2. Up To Me
  3. 怀念
  4. I Miss You
  5. Perfect Liar
  6. Blame On You
  7. 官能支配
  8. 对角线
  9. Broken Wings
  10. 屋顶着火

Дигитални синглови[уреди | уреди извор]

Подаци о синглу Листа песама
Вудинг џао хуо" (кин. 屋顶着火)

објављен: 13. март 2018.

језик: кинески

屋顶着火

Тематске нумере[уреди | уреди извор]

Година Датум Назив Серија/програм Други извођачи
2015. 11.12. „Звездане сузе"

(кин. 星星泪)

тематска песма серије „Лепа тајна"
30.12. „Драго дете"

(кин. 亲爱的小孩)

Песма из серије „Лепа тајна"
2016. 12.4. I believe филм „Моја нова дрска девојка"
24.7. „Ли Луо" (кин. 梨落) тематска песма лика у серији „Илузорни град"
27.10. „Песма о девет змајева"

(кин. 九龙诀)

тематска песма едиције игрице „Савршени свет"
21.11. „Извор бресквиног цвета"

(кин. 桃花源)

тематска песма за онлајн игрицу „Запис о извору

бресквиног цвета 2"

2017. 8.2. „Ас против аса"

(кин. 王牌对王牌)

тематска песма друге сезоне забавног програма

„Ас против Аса"

Ванг Зулан,

Ванг Јуен

31.7. „Ти си идол" (кин. 你是偶像) тематска песма друге сезоне забавног програма

„Стигли смо"

Гуан Џилин, Џијанг Син, Чен Јенси, Шен Менгчен, Танг Јисин, Ванг Хан, Ву Сјубо
2019. 17.6. „Сигнали срца"

(кин. 心动的信号)

тематска песма друге сезоне забавног програма „Сигнали срца"
20.8. „Вежба спријатељивања"

(кин. 练习当朋友)

песма са краја филма „Планине и месец не разумеју моје срце" Оу Хао
2020. 17.8. „Желим твоју љубав"

(кин. 我要你的爱)

промо песма серије „Он те заправо баш и не воли" Селина Џејд, Џанг Ђијанинг, Ли Чун

Дуети[уреди | уреди извор]

Година Песма Албум Извођач
2014. „Волети те"

(кин. 爱上你, енгл. Loving You)

Rewind Џоу Ми

Видеографија[уреди | уреди извор]

Година Песма Извођач
2008. „Једног дана, моје срце рече"

(кин. 某一天心诉说着, енгл. Let It Go)

Ан Ћисјуен
„Сека је много лепа"

(кин. 姐姐太美了, енгл. Replay)

SHINee
Any Dream RAIN
U Super

Junior-M

2010. „Момак леденог срца"

(кин. 内心冰冷的男子, енгл. Let You Go)

TRAX
„Фреквенција љубави"

(кин. 爱频率)

Ан Ћисјуен
2011. „Прозор" (кин. 窗, енгл. Blind) TRAX
2012. Mr.Simple (LG VER.) Super Junior
2014. „Љубавни монолог" (кин. 爱的独白) Џанг Лијин
„Сама" (кин. 我一个人) Џанг Лијин
2019. NO LOVE Луо Џисјанг

Филмографија[уреди | уреди извор]

ТВ драма[уреди | уреди извор]

Година првог емитовања Назив ТВ драме Улога Напомене
2012. „Љубав упада на врата"

(кин. 爱情闯进门)

Чен Јајин
2014. „Она је мени слатка" (кин. 对我而言可爱的她) особа која дели награде
2015. „Лепа тајна" (кин. 美丽的秘密) Ђијанг Меили
2016. „Илузорни град" (кин. 幻城) Ли Луо
2017. „Илузорни град у нашем свету"

(кин. 幻城凡世)

Ли Луо онлајн драма,

камео улога (13. и 16. епизода)

„Љубавна песма из давнина"

(кин. 上古情歌)

Му Ћингмо/Сјуен Јангчуо
2018. „Романса града Ђијен"

(кин. 茧镇奇缘)

Ду Чунсјао снимање почело 2014.
„Љубавни чвор: прва љубав

Његове хиљадугодишње Екселенције"

(кин. 结爱·千岁大人的初恋)

Гуан Пипи
2019. „Планине и месец не разумеју

моје срце" (кин. 山月不知心底事)

Сјанг Јуен
2020. „Следећа станица је срећа"

(кин. 下一站是幸福)

Хе Фансинг
„Он те заправо баш и не воли"

(кин. 他其实没有那么爱你)

Сун Јихе
2021. „Чудни љубавник" (кин. 陌生的恋人) Луо Ћијенји/Сунг Сјаодунг онлајн драма
„Пројекат порекло пулса" (кин. 心跳源计划) Ћију Ђијанинг
„Ветрови се дижу у Луојангу" (кин. 风起洛阳) Ву Сијуе онлајн драма
2022. „Драги животе" (кин. 亲爱的生命) Ду Ди
„Сви знају да те волим" (кин. 谁都知道我爱你) Хе Сјаоран
2023. „Топло, слатко" (кин. 温暖的,甜蜜的) Нан Феи
2024. „Наш преводилац" (кин. 我们的翻译官) Лин Си
у најави „Друга врста плаве" (кин. 另一种蓝)
у најави „Књига планина и река" (кин. 山河枕)

Филм[уреди | уреди извор]

Година првог приказивања Назив филма Улога Белешке Зарада
2016. „Моја нова дрска девојка"

(кин. 我的新野蛮女友)

Сингсинг главна женска улога зарада у Кини:

34 194 000 јуена[32]

,,Венчање мог најбољег друга"

(кин. 我最好朋友的婚礼)

Менг Јисјуен споредна женска улога зарада у Кини:

37 449 000[33]

2017. „Обрнути живот"

(кин. 反转人生)

Жен Шаншан посебна улога зарада у Кини:

69 510 000[34]

„Бенд по имену Шиваћа машина"

(кин. 缝纫机乐队)

Ћијенћијен камео зарада у Кини:

456 700 000[35]

2018. „Легенда о древном мачу"

(кин. 古剑奇谭之流月昭明)

Вен Женју главна женска улога зарада у Кини:

14 119 000[36]

2021. „Револуционар" (кин. 革命者) Чен Сјуђуен
2023. „Чувај свој мир" (кин. 保你平安)

Забавни програми[уреди | уреди извор]

Стални гост[уреди | уреди извор]

Трајање Телевизија Назив програма Белешке
27.3. до 9.10.

2010.

SBS Star King стални гост
18.6. до 24.12.

2010.

KBS2 „Младост не посустаје"

(кин. 青春不败)

епизоде 33-58
26.6.2010. до

17.9.2011.

MBC „Венчали смо се"

(кин. 我们结婚了)

епизоде 38-101, „Вејни"
14.7. до 28.7.

2013.

Хубеи ТВ „Моја кинеска звезда"

(кин. 我的中国星)

судија
15.3. до 12.4.

2015.

Донгфанг ТВ „Сестре пре цвећа" (кинеска верзија)

(кин. 花样姐姐 (中国版))

епизоде 1-5, снимано у Турској
20.1. до 7.4.

2017.

Џеђијанг ТВ „Ас против аса"

(кин. 王牌对王牌)

друга сезона, тајни агент
7.5. до 23.7. 2017. „Хајде, шампионе" (кин. 来吧冠军) друга сезона, вођа тима
4.8. до 20.10.

2017.

Хунан ТВ „Стигли смо" (кин. 我们来了) друга сезона, стални гост
17.3. до 9.6.

2018.

iQiYi „Улична плесна екипа узавреле крви"

(кин. 热血街舞团)

окупљач узавреле крви
21.10.2018. до

6.1.2019.

Донгфанг ТВ „Глас кинеског сна: следећа легенда"

(кин. 中国梦之声·下一站传奇)

стваралац легенде (вођа женског тима)
19.6. до 20.8.

2019.

Тенгсјун Видео „Сигнали срца 2" (кин. 心动的信号2) члан тима за проверу пулса
23.1. до 28.2.

2020.

Хунан ТВ „Наша девојчица" (кин. 我家那闺女) друга сезона, члан
2.5. до 4.7. 2020. Тенгсјун Видео „Продукцијски камп 2020"

(кин. 创造营2020)

инструктор, водитељ
28.5.2023. Тенгсјун Видео „50 километара Таохуаву"

(кин. 五十公里桃花坞)

нови становник Таохуаву

Радио[уреди | уреди извор]

  • 2014: MBC „Права лица идола" (3. мај, 27, децембар)

Књиге[уреди | уреди извор]

Датум издавања Наслов књиге Издавач ISBN
29. новембар 2011. Victoria's HongMa(Hongkong & Macau)

(издање на корејском)

ISBN 978-89-01-15254-7
1.октобар 2013. „Викторијине белешке о Хонгконгу и Макаоу" (издање на поједностављеном мандаринском) (кин. 宋茜的港澳随笔) Друштво издавача хемијске индустрије ISBN 978-71-22-18499-3

Награде[уреди | уреди извор]

Доделе награда већих размера[уреди | уреди извор]

Година Назив Награда Дело Резултат
2010. MBC Велике извођачке

награде

Најпопуларнији забавни програм ,,Венчали смо се" освојено
2012. 4. Национални драмски фестивал Најпопуларнија нова глумица ,,Љубав упада на врата" освојено
2014. Годишњи фестивал врхунске музике Најпопуларнија особа године по

гласу Веибоа

освојено
22. World Music Awards Најпопуларнија уметница на свету номинација
Најпопуларнији уметник године номинација
Најбољи наступ уживо номинација
2015. Годишња церемонија iQiYi Ноћ вриска Азијска награда за популарност освојено
Модне награде Соуху Популарна женска позната личност године освојено
2016. Годишње церемонија Моћне звезде Најпопуларнија глумица у Кини освојено
Годишње награде Моћне звезде Најбоља глумица у Кини освојено
Награде Ђумеи Свемогућа богиња освојено
19. Награде Хуадинг Најбоља нова глумица ,,Лепа тајна" номинација
Најбоља глумица у савременој ТВ драми номинација
Фестивал фанова Особа године на основу рангирања утицаја освојено
Фестивал покретног видеа Награда за стриминг инфлуенсера освојено
ЛеШи еко ноћ Обећавајућа глумица године освојено
iQiYi Ноћ врисака Најпопуларнија глумица године ,,Илузорни град" освојено
8. Интернационални филмски фестивал у Макаоу Најбоља споредна женска улога ,,Венчање мог најбољег друга" номинација
2017. Веибо ноћ 2017 Најистакнутији глумац године освојено
9. Национални драмски фестивал Најпопуларнија глумица године ,,Илузорни град" освојено
2019. Веибо ноћ 2018 Веибоов најпопуларнији уметник године освојено
2019 COSMO церемонија моде и лепоте Особа године из снова освојено
2020. 11. Национални драмски фестивал Глумица у успону године освојено
13. Фестивал ТВ уметности Златни орао Богиња златног орла ,,Следећа станица је срећа" освојено
30. Награде Златни орао Омиљена глумица публике номинација
Награде Тенгсјун Видео звезда 2020. Најистакнутија личност 2020. освојено
2023. 2023 BAZAAR ICONS Годишња модна журка Базара Најистакнутији ICON године освојено

Награде из више области[уреди | уреди извор]

Година Награда
2013. Награде Баидуа за највише претрага;

Десет најпретраживанијих уметника: треће место

Плесне награде[уреди | уреди извор]

Година Заслуге
2006. 8. Таоли такмичење у плесу, прва награда

за групни плес: ,,Црвели корал" (освојено)

2007. Велико пекиншко такмичење у плесу, прва награда

за групни плес: ,,Хуалинг" (освојено)

Велико пекиншко такмичење у плесу, друга награда

за групни плес: ,,Невеста цветног струка"

Друге награде[уреди | уреди извор]

Година Награда
2011. Соухуова листа 50 најлепших људи на свету (освојено)
2012. 5. Идолске игре: прво место у женском мачевању (освојено)
Годишњи фестивал врхунске музике: певачица на кинеском језику

са савршеним цртама лица по избору публике (освојено)

2013. TC Candler ,,Сто најлепших лица на свету" - 80. место
Награде Баидуа за највише претрага;

Десет најпретраживанијих уметника - 3. место

2014. Баиду историјски записи; Десет најпопуларнијих

претрага године - 7. место

2015. Баидуових 10 најпопуларнијих уметника у 2014. години - 4. место[37]
2019. Форбсових 100 најутицајнијих људи у Кини - 41. место[38]
2020. Форбсових 100 најутицајнијих људи у Кини - 14. место

Јавне активности[уреди | уреди извор]

Сунг Ћијен учествовала је 1. новембра 2011. на музичкој радионици за децу мигрантских радника у школи Јуџу у Чангпингу, Пекинг. Радионицу је организовала компанија CJ у сарадњи са јужнокорејском забавном компанијом SM. Ова радионица је такође била једна у низу поводом обележавања двадесетогодишњице успостављања дипломатских односа између Кине и Јужне Кореје, а такође је и прва друштвенокорисна радионица од оснивања кинеске фондације за пријатељски и миран развој, ,,CJ CGV хармонијска фонданција“[39].

У центру SMTOWN Coex Artium, 21. децембра 2014. Сунг Ћијен је као добротворно акцију покренула бувљак, а сви приходи прикупљени тог дана су били донирани Уницефу[40].

У сарадњи са запосленима на пројекту серије ,,Лепа тајна“, Сунг Ћијен је 27. априла 2015. покренула пројекат ,,Лепа дечија тајна“ намењен бризи за децу која имају проблема са слухом. У оквиру програма су направили сликовнице за децу са проблемима са слухом, а сви приходи су донирани Центру за испитивање и рехабилитацију глуве деце Кине са циљем да се деци са отежаним слухом помогне[41]. На сајту Уницефа Сунг Ћијен је 30. априла организовала аукцију за лутку коју је сама направила, а сви приходи са аукције су донирани Уницефу ради помоћи деци[42]. Јуна је Сунг Ћијен помогла да се скупе донације за сиромашну децу кроз учешће у Уницефовом добротворном пројекту са нарукавицама, ,,Помозите непалској деци“[43]. У Гангнаму у Сеулу, Сунг Ћијен је 2. октобра у центру COEX у Самсонгдонгу учествовала у добротворној акцији Универзитета уметности у Сеулу која је подразумевала продају личних ствари познатих личности. Сви приходи прикупљени тог дана донирани су Културној фондацији TGC у Гангнаму у корист помоћи сиромашним заједницама.

Заједно са ,,Базар модом“ је учествовала у уживом преносу активности ,,Нацртај помоћ“. Преносом је сакупљено 9 630 000 златних новчића, отприлике 96 300 женминбија. Септембра, придружила се ,,Базаровој добротворној ноћи“, где је са почасним гостима снимала како би помогла да се прикупе средства[44][45].

На свој рођендан, 2. фебруара 2018. године, Сунг Ћијен је у сарадњи са Базаровом добротворном фондацијом покренула дугорочни филантропски пројекат, ,,Сунг Ћијенина топла учионица плеса“, који до данашњег дана деци из планинских села обезбеђује велику количину средстава за уметничко образовање[46]. На 2017 BAZAAR хуманитарној вечери 11. марта Сунг Ћијен је донирала 10 возила хитне помоћи за које је потврђено да ће убрзо бити послата у Унутрашњу Монголију како би људима у невољи пружили топлоту и сигурност[47].

Хуманитарна звања[уреди | уреди извор]

Година Назив
2017. Амбасадор за Џилијен џаопин
Mobile зелени инструктор вожње
2019. Амбасадор месеца популарне науке
Амбасадор покрета за зеленило
Амбасадор заштите традиционалних села
Амбасадор ширења свести о дану ретких обољења
2020. Амбасадор пројекта ,,Поветарац"
Амбасадор заштите традиционалних села
Амбасадор ширења свести о дану ретких обољења
Волонтер WWF-a
Званични партнер програма УН за животну средину
2021. Амбасадор ширења свести о дану ретких болести
Амбасадор промоције Зимских олимпијских игара у Пекингу

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „三星公布奥运火炬手名单 RAIN劲爆歌曲搭档中国美女”. 新浪体育. Архивирано из оригинала 2018-01-08. г. Приступљено 2018-01-08. 
  2. ^ „SJ-M劲歌热舞与宋茜亮相奥林匹克公园”. 网易娱乐. Архивирано из оригинала 2018-01-09. г. Приступљено 2018-01-08. 
  3. ^ „湖南卫视跨年演唱会落幕 巨星云集引爆全场”. 网易娱乐. Архивирано из оригинала 2018-01-09. г. Приступљено 2018-01-08. 
  4. ^ „《国剧盛典》宋茜获最佳新人女演员”. 新浪视频. Архивирано из оригинала 2018-01-08. г. Приступљено 2018-01-08. 
  5. ^ „f(x)Victoria與金素恩共同為新綜藝節目《Glitter》擔任主持”. 韩星网. Архивирано из оригинала 2018-01-08. г. Приступљено 2018-01-08. 
  6. ^ „《茧镇奇缘》再定一角 蒋劲夫入组携手宋茜”. 网易娱乐. 2014-09-27. Архивирано из оригинала 2016-03-05. г. Приступљено 2014-09-27. 
  7. ^ „最强天团即将播出 SJ成员与F(x)组合同台PK”. 中国网山东. Архивирано из оригинала 2019-05-20. г. Приступљено 2018-01-08. 
  8. ^ „《我的新野蛮女友》开拍 车太贤搭宋茜”. 新浪网. Архивирано из оригинала 2015-01-10. г. Приступљено 2014-09-27. 
  9. ^ „韩女团f(x)宋茜出演中国版《花样姐姐》”. 新浪娱乐. [2018-01-08 Архивирано] Проверите вредност параметра |archive-url= (помоћ) из оригинала 2018-01-08. г. Приступљено 2018-01-08. 
  10. ^ „宋茜:从来没想过与公司解约”. 广州日报. Архивирано из оригинала 2018-01-08. г. Приступљено 2018-01-08. 
  11. ^ „独家:宋茜工作室合作贾士凯 将主攻影视”. 新浪娱乐. Архивирано из оригинала 2015-07-04. г. Приступљено 2015-06-30. 
  12. ^ „《美丽秘密》宋茜分享爱情观 口碑收视双丰收_娱乐频道__中国青年网”. 中国青年网. Архивирано из оригинала 2018-01-12. г. Приступљено 2018-01-12. 
  13. ^ „宋茜《星星泪》MV 牵手何润东演真爱童话”. 新浪娱乐. Архивирано из оригинала 2018-01-12. г. Приступљено 2018-01-12. 
  14. ^ „《新野蛮女友》宋茜首度献声电影 深情重塑《I Believe》”. ent.ifeng.com. Архивирано из оригинала 2018-01-12. г. Приступљено 2018-01-12. 
  15. ^ „《幻城》网播破105亿 冯绍峰宋茜大婚成永别”. www.163.com. 2016-09-21. Архивирано из оригинала 2018-01-12. г. Приступљено 2018-01-12. 
  16. ^ „2016第8屆澳門國際電影節主競賽單元提名”. 澳门国际电影节. Архивирано из оригинала 2017-12-29. г. Приступљено 2018-01-12. 
  17. ^ „电影《古剑奇谭之流月昭]》启动 王力宏&宋茜出任主演 概念海报首度曝光”. 时光网. Архивирано из оригинала 2018-01-12. г. Приступљено 2018-01-12. 
  18. ^ „组图:国剧盛典宋茜性感深V开到肚脐 长裙美仙_高清图集_新浪网”. 新浪娱乐. Архивирано из оригинала 2018-01-12. г. Приступљено 2018-01-12. 
  19. ^ „《王牌对王牌》曝海报 王源变身热血青年”. 新浪娱乐. Архивирано из оригинала 2018-01-08. г. Приступљено 2018-01-08. 
  20. ^ „《来吧冠军2》贾乃亮挑战冰上特技 宋茜艺能爆发”. 凤凰网娱乐. Архивирано из оригинала 2017-11-07. г. Приступљено 2018-01-08. 
  21. ^ „《上古情歌》首曝全阵容海报 黄晓明宋茜重装出镜”. 新浪娱乐. Архивирано из оригинала 2017-08-06. г. Приступљено 2018-01-12. 
  22. ^ „宋茜《我们来了》战斗力爆棚 勇敢飞越长城”. 凤凰网娱乐. Архивирано из оригинала 2018-01-27. г. Приступљено 2018-01-08. 
  23. ^ „《结爱》官宣 宋茜搭黄景瑜演绎千年之恋”. 新浪娱乐. Архивирано из оригинала 2017-11-10. г. Приступљено 2018-01-12. 
  24. ^ „《山月不知心底事》腊八开机 宋茜欧豪演绎辗转情缘”. 凤凰网娱乐. Архивирано из оригинала 2018-07-31. г. Приступљено 2018-08-06. 
  25. ^ „宋茜强势加盟!四大顶级流量齐聚《热血街舞团》”. 网易娱乐. Архивирано из оригинала 2018-08-06. г. Приступљено 2018-08-06. 
  26. ^ „艺人新媒体指数排行榜最新榜单:宋茜赵丽颖晋级前三名”. 搜狐娱乐. Архивирано из оригинала 2018-08-06. г. Приступљено 2018-08-06. 
  27. ^ „《资深少女的初恋》官宣 宋茜搭档宋威龙拆解爱情谜题”. 红网娱乐. Архивирано из оригинала 2018-08-06. г. Приступљено 2018-08-06. 
  28. ^ „《古剑奇谭之流月昭明》定档国庆,游戏大IP重燃八年情怀!”. 凤凰新媒体. Архивирано из оригинала 2018-08-06. г. Приступљено 2018-08-06. 
  29. ^ „宋茜新剧首播收视夺冠 演技在线甜宠升级”. 中娱网. Архивирано из оригинала 2021-10-27. г. Приступљено 2021-10-27. 
  30. ^ „宋茜专辑《VICTORIA》预售上线破记录 24小时销售额破520万”. 中华网. Архивирано из оригинала 2021-10-29. г. Приступљено 2021-10-27. 
  31. ^ „第13届”金鹰女神”官宣 宋茜无悬念当选”. 红网. Архивирано из оригинала 2021-10-27. г. Приступљено 2021-10-27. 
  32. ^ „我的新野蠻女友_即时票房_中国票房”. 中国票房. Архивирано из оригинала 2018-06-20. г. Приступљено 2018-08-06. 
  33. ^ „我最好朋友的婚礼_即时票房_中国票房”. 中国票房. Архивирано из оригинала 2018-08-06. г. Приступљено 2018-08-06. 
  34. ^ „反转人生_即时票房_中国票房”. 中国票房. Архивирано из оригинала 2018-08-06. г. Приступљено 2018-08-06. 
  35. ^ „縫紉機樂隊_即时票房_中国票房”. 中国票房. Архивирано из оригинала 2018-08-06. г. Приступљено 2018-08-06. 
  36. ^ „古劍奇譚之流月昭明_即时票房_中国票房”. 中国票房. Архивирано из оригинала 2019-02-02. г. Приступљено 2019-02-01. 
  37. ^ „엑소(EXO) 레이-에프엑스(f(x)) 빅토리아, 바이두 ‘2014년 10대 인기 연예인’ 등극”. TopstarNews.Net. Архивирано из оригинала 2015-09-23. г. Приступљено 2015-01-12. 
  38. ^ „福布斯中国发布100名人榜,吴京黄渤胡歌位列前三”. 福布斯中国. Архивирано из оригинала 2019-11-20. г. Приступљено 2019-11-16. 
  39. ^ „安七炫宋茜助阵农民工子弟梦想音乐教室”. 新浪娱乐. Архивирано из оригинала 2013-12-02. г. Приступљено 2013-12-02. 
  40. ^ „f(x) Victoria宋茜低调行善 捐出跳蚤市场所得”. 人民网. Архивирано из оригинала 2018-01-09. г. Приступљено 2018-01-08. 
  41. ^ „《美丽的秘密》杀青 宋茜与何润东启动公益”. 网易娱乐. Архивирано из оригинала 2017-11-09. г. Приступљено 2018-01-08. 
  42. ^ „아우인형 경매하기”. unicef. Архивирано из оригинала 2017-11-09. г. Приступљено 2018-01-08. 
  43. ^ „HelpNepalChildren”. unicef. Архивирано из оригинала 2017-11-09. г. Приступљено 2018-01-08. 
  44. ^ „芭莎慈善夜 刘诗诗杨幂领衔女神红毯争艳”. 人民网. Архивирано из оригинала 2018-01-09. г. Приступљено 2018-01-08. 
  45. ^ „“思源工程”携手2016芭莎明星慈善夜助力脱贫攻坚战”. 人民网. Архивирано из оригинала 2016-09-13. г. Приступљено 2018-01-08. 
  46. ^ „宋茜×芭莎公益 爱心舞蹈教室圆梦起航!”. 芭莎公益慈善基金. Архивирано из оригинала 2020-09-14. г. Приступљено 2018-04-27. 
  47. ^ „落实行动送温暖 宋茜捐赠爱心救护车即将启程”. 搜狐娱乐. Архивирано из оригинала 2018-04-28. г. Приступљено 2018-04-27.