Корисник:Metkonp/Safet Mavrić

С Википедије, слободне енциклопедије

Safet Mavrić - Ćako (Novi Pazar, 31. maj 1957Hajla, Rožaje, 6. januar 1997) je bio jugoslovenski planinar.

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođen je u radničkoj porodici. Osnovnu školu završio je kao učenik škole „Bratstvo“, nakon čega kao učenik Tehničkog školskog centra „Zenun Hasković“ u Novom Pazaru završava srednju školu – odsek nemetali.

Po završetku srednjoškolskog obrazovanja zasniva stalni radni odnos u fabrici građevinskog materijala „Sloga“ u Novom Pazaru u kojoj je radio do kraja svog života. Ipak sport je bio njegovo životno opredeljenje, ono čemu je Ćako posvetio najveći deo svog života.

Kao učenik osnovne škole pokazivao je interesovanje za gimnastiku u kojoj je bio veoma uspešan i kasnije kao već ozbiljan takmičar ostvarivao je odlične rezultate na opštinskim i regionalnim takmičenjima.

Kao svestrani sportista Ćako je bio odličan skijaš a kao instruktor ostao je u sećanjima mnogih kojima je pomogao da ovladaju ovim zimskim sportom. Svojom multidiscipliniranom nadarenošću Ćako se bavio atletikom, plivanjem, a biciklizam je bio njegova omiljena grana sporta. Na svom biciklu je prešao celu obalu Jadrana, popeo se na Biokovo i Lovćen, prokrstario Mađarsku, Austriju, Nemačku, tadašnju Čehoslovačku, Italiju.

Jedan je od osnivača Planinarskog društva „Sandžak“. Od tad počinje njegov planinarski i alpinistički sportski život u kojem je najbrže postigao rezultate vredne pažnje i divljenja. Nakon osvojenih svih većih vrhova u Jugoslaviji i na Balkanu, u toku 1992. godine učestvovao je kao član Jugoslovenske ekspedicije u osvajanju Akonkagve, najvišeg vrha na Andima u Južnoj Americi i uspešno osvojio ovaj vrh visok 6962 metara, gde je postavio zastavu Sandžaka i time proslavio njegovo ime.

U toku 1993. i 1994. godine, učestvovao je u ekspediciji za osvajanje Elbrusa, najvišeg vrha na Kavkazu, kojega je takođe uspešno osvojio u drugom pokušaju. U dva navrata pokušavao je da osvoji Himalajske vrhove. Prvi put Cho Oyu visok 8201 metar, šesti po visini vrh na planeti a drugi put Anapurnu 4 nešto niži ali tehnički jedan od najtežih vrhova na svetu. Sa postignutom visinom od 7600 metara jedan duži vremenski period bio je jugoslovenski rekorder u ostvarenom visinskom dometu. Trinaest godina kasnije jedan sjajni Sandžaklija, Ćakov prijatelj i sledbenik njegovih alpinističkih pohoda, Basar Čarovac Basko uspeva da ostvari san svakog alpiniste i osvoji Mont Everest i zastavu Sandžaka popne još više - na 8848 metara.

Safet Mavrić Ćako, ta legenda novopazarskog sporta, čovek čije smo veličine i grandioznog dela koje je napravio postali svesni tek kada je tragično stradao na planini Hajla kod Rožaja 6. januara 1997. godine, na planini koju je najviše voleo i na kojoj je najduže boravio pripremajući se za velike ekspedicije i osvajanje najviših vrhova, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji novopazarskog sporta za sva vremena.