Портал:Европа/Изабрани март 2009.

С Википедије, слободне енциклопедије
Сателитски снимак Сицилије
Сателитски снимак Сицилије

Сицилија (итал. Sicilia) је острво у Италији, највеће и једно од најгушће насељених у Средоземном мору. Налази се око 160 km северосточно од Туниса (Северна Африка). Острво је одвојено од копна Месинским мореузом 3 km широким на северу и 16 km широким на југу. Главни град је Палермо. Сицилија је аутономна регија са специјалним статусом у оквиру Италије. Од свих региона Италије, Сицилија има заузима највећу површину која износи 25.708 km².

Током своје историје, Сицилија је сматрана територијом од круцијалне важности због своје улоге у трговини по Средоземном мору. По грчкој митологији, Сицилија је постојбина киклопа Полифема кога је ослепео грчки херој Одисеј. Део острва је заузимала Велика Грчка, грчка колонија на Сицилији, а Цицерон је описао Сиракузу као најлеши град Античке Грчке. Сицилија је некада била краљевство са престоницом у граду Палерму. Та држава је владала острвом, као и Малтом и јужним делом Апенинског полуострва пре Сицилијанске вечерње. Касније је постала део Краљевства Две Сицилије под династијом Бурбона, али је престоница био Напуљ на Апенинском полуострву. Од времена уједињења Италије, Сицилија је њен саставни део.

Сицилија се сматра постојбином богате и јединствене културе, посебно у области уметности, кулинарства, архитектуре, па чак и језика. Привреда Сицилије је углавном саснована на пољопривреди (наранџе и лимунови). Рурални крајеви привлаче туристе који желе да уживају у њеној природној лепоти. Сицилија је такође важна због археолошких и античких локалитета као што су некрополе Панталике и долина Храмова.

даље Остали изабрани чланци