Портал:Црна Гора/Изабрани чланак 9

С Википедије, слободне енциклопедије

Срби у Црној Гори, односно црногорски Срби или Срби Црногорци или само као Црногорци (термин „Црногорац” се користи као регионални појам за Србе који живе у Црној Гори) јесу дио српског народа са подручја данашње Црне Горе. Према попису становништва из 2011. године, у Црној Гори живи 178.110 припадника српског народа, што чини 28,73% становништва. Додатних 2.103 грађана се изјаснило као Срби-Црногорци, док се 1.833 грађана изјаснило као Црногорци-Срби, што укупно чини 0,63% становништва Црне Горе. Од укупног броја Срба у Црној Гори, њих 175.052 је исказало припадност православљу, док преостали дио чине Срби католици, Срби муслимани и припадници других вјероисповијест.

Према традиционалној регионалној подјели, Срби настањују неке од историјских и географске области у данашњој Црној Гори: Стара Црна Гора, Брда, Стара Херцеговина, Бока которска, Приморје и Горње Полимље. Према регионалној припадности, Срби у Црној Гори се могу називати: Црногорцима, Старохерцеговцима, Брђанима, Бокељима, Приморцима или Полимцима.

Почевши од 2006. године, када је Црна Гора стекла независност, положај српског народа је почео убрзано да се погоршава, под притиском организоване десрбизације и форсиране црногоризације, која се спроводила у свим областима друштвеног живота. Иако су Срби у преамбули Устава из 2007. године поменути непосредно након етничких Црногораца, у склопу набрајања народности, положај српског народа у Црној Гори није правно регулисан, што је представљало извор бројних проблема и спорова, не само у односима са државним властима, већ и унутар саме српске заједнице.