Правни факултет за привреду и правосуђе Универзитета Привредна академија

Координате: 45° 14′ 43.9″ N 19° 49′ 3.8″ E / 45.245528° С; 19.817722° И / 45.245528; 19.817722
С Википедије, слободне енциклопедије

Правни факултет за привреду и правосуђе
Типприватни
Оснивање2000. год.; пре 24 године (2000)
АфилијацијаУниверзитет Привредна академија
ДеканМилан Почуча
ЛокацијаНови Сад, Србија
45° 14′ 43.9″ N 19° 49′ 3.8″ E / 45.245528° С; 19.817722° И / 45.245528; 19.817722
ЧасописПраво — теорија и пракса
Веб-сајтwww.pravni-fakultet.edu.rs

Правни факултет за привреду и правосуђе је правни факултет у Новом Саду који послује у склопу Универзитета Привредна академија.[1] Основан је 2000. године под називом Правни факултет за образовање дипломираних правника за потребе привреде и правосуђа у Новом Саду. Поред седишта у Новом Саду, такође има акредитоване високошколске јединице у Београду, Суботици, Шапцу, Нишу и Баточини, као и канцеларије за информације о упису и студијама у Крагујевцу, Лесковцу, Шиду и Загребу.

Историја[уреди | уреди извор]

Правни факултет за привреду и правосуђе основан је 2000. године као један од факултета Универзитета Привредна академија, под називом Правни факултет за образовање дипломираних правника за потребе привреде и правосуђа у Новом Саду са седиштем у улици Цвећарска број 1.

На основу дугогодишњег искуства као редовног професора и шефа Катедре привредноправних наука Правног факултета, Универзитета у Новом Саду, оснивач Правног факултета за образовање дипломираних правника за привреду и правосуђе проф. Славко Царић је у наставни план и програм имплементирао знање акумулирано годинама, што је резултирало новим, напреднијим системом образовања и веома специфичним, до тада непримењиваним начином рада са студентима.

Наставни план и програм био је конципиран са тежиштем на уско стручне предмете који су везани директно за привреду наше земље која се у време оснивања Факултета налазила у процесу транзиције, те се стари систем образовања није могао адаптирати новонасталим променама. У наставни план и програм били су уведени стручни предмети везани за савремено пословање банака, привредних субјеката и правосуђа и предмети као што су право Европске уније, дипломатско и конзуларно право, право спољне трговине у којима се проучава функција међународног права и међународне заједнице као и начин на који међународни систем и глобализација утиче на Србију и правни систем Србије. Знање студента Правног факултета је тиме обухватало систем унутрашњег права и његову повезаност са међународним правом.

Образовању врхунског кадра доприносила је пракса коју је Факултет редовно организовао у тадашњим водећим банкарским институцијама и правосудним органима и на тај начин омогућавао да се знање стечено у току наставе директно примени у пракси. Бољем образовању доприносио је и начин рада професора са студентима у малим, менторским групама које су биле један од стандарда прописаних Болоњском декларацијом, а који се до тада у школству овог факултета није примењивао.

Пресељење у објекат у улици Гери Кароља број 1, већег капацитета 2006/2007. школске године био је један је од многих корака које Факултет чини у циљу обезбеђивања бољих услова рада и стандарда студената. Приликом дефинисања и структурирања наставног плана и програма Факултет се руководио интересима студената, њиховим опредељењем за квалитетно образовање и стручну оспособљеност за изабрано подручје рада.

Студије[уреди | уреди извор]

Основне академске студије
  • Студијски програм опште право
  • Студијски програм право, безбедност и криминалистика
Мастер академске студије
  • Студијски програм опште право
  • Студијски програм унутрашњи послови
Докторске академске студије
  • Студијски програм кривично право
  • Привредно-правни студијски програм

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „INTERVJU Dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe: Pravo se svuda prepliće sa etikom”. 021. Приступљено 17. 4. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]