Разговор:Алек Родић/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Александар Алек Родић је српски глумац, уредник, музичар... Рођен је 27.8.1961 године у Београду а тренутно ради на позицији директора Малог позоришта Душко Радовић.

Биографија

Александар Алек Родић, дипломирани глумац, рођен је 27.08.1961. у Београду, од оца позоришног редитеља Страхиње Родића и мајке глумице Надежде - Нађе Родић. Посветивши читав живот позоришном стваралаштву, његови родитељи су сву своју љубав према уметности пренели на децу, ћерку Сандру, (данас глумица и редитељка) и сина Алека. Обзиром да је мајка Нађа била дугогодишња првакиња Малог позоришта "Душко Радовић", за Алека се може рећи да је цео свој живот провео баш на тим „даскама које живот значе“. Алек је ожењен, отац једног детета, сина Страхиње.

Образовање

Основну школу и XIV Београдску гимназију завршио је у Београду, као и средњу музичку школу "Јосип Славенски", са звањем организатора музичких активности.

Успешно је три године студирао правни факултет у Београду, а онда се ипак одлучио за позориште. Дипломирао је са чистом десетком на Националној академији за позориште, филм и телевизију „ВИТИЗ - Крсто Сарафов“ (данас НАТФИЗ - Крсто Сарафов) у Софији република Бугарска, у класи професора Атанаса Илкова и професорке Доре Рускове на одсеку за глуму и луткарство и то као први Србин који је завршио ту престижну академију. Дипломирао је са представом „Чика бајкине бајке", која је потом по оцени тадашњег „Уметничког већа“ због изузетног уметничког квалитета увршћена у стални репертоар Малог позоришта "Душко Радовић". Диплома је нострификована од стране Факултета драмских уметности у Београду дана 08.01.1992. године (редни број 21/3) и налази се код секретара Малог позоришта "Душко Радовић". Уписао је и постдипломске студије на Факултету драмских уметности у Београду, одсек театрологије.

Фулбрајтова стипендија

Конкурисао је и за пуну стипендију Фулбрајтовог програма у школској 1993/1994 години за усавршавање телевизијске режије у студију Џима Хенсона у Лос Анђелесу. На жалост због увођења санкција Југославији (Србија и Црна Гора) и члана 757 Уједињених Нација којим је суспендована додела Фулбрајтових стипендија и културне размене између Србије и САД, није био у могућности да реализује ову стипендију.

Члан је Удружења драмских уметника Србије од 22.03.1991. године, редни број чланске карте: 774. Александар Родић је стални члан Малог позоришта "Душко Радовић" у Београду од 01.01.1992. До сада је остварио тридесет и четири године радног стажа.

Уметнички рад – позориште

Играо је у преко 40 наслова у Малом позоришту "Душко Радовић". Био је и хонорарни члан Позоришта на Теразијама (шест година). Радио је и као стално запослени члан ансамбла у позоришту лутака "Пинокио" у Земуну (годину дана). Режирао је и био помоћник редитеља у представама: "Приче из кофера", "Замислите, замислите", "Мачија посла", "Пик и фик", "Секси мастер клас", "Плави чуперак", "Кловнови", "Не може нам нико ништа" итд ... Један је од оснивача и првог приватног породичног дечијег позориста Чуперак породице Родић, где је, режирао, играо, свирао и компоновао до 1995. године у више од преко двадесет представа.

Телевизија

Радио је и као уредник дечијег програма телевизије Ју Инфо канал око годину дана, као и на телевизији "Политика" , где је био аутор и уредник ТВ серије "Пожури полако" која се успешно емитовала у периоду од 2003. -2005. Играо је у телевизијским серијалима: "У име закона", "Срећни људи", "Породично благо", "Пад династије Обреновић", "Сељаци", "Жигосани у рекету".

Филм

Играо је у домаћим филмовима: "Рањена земља", "Све је за људе", "Наша енглескиња" и "Пљачка трећег рајха". Играо jе у страним филмовима у продукцији филмске куће ФИЛМ 87: "Моне", "Убиство са смешком", "Ајнштајн", "Brothers Bloom", "48 сати и један минут".

Музика

Алекова друга вокација је музика. Компоновао је музику за позориште и телевизију. Снимио је и две ЛП плоче за ПГП-РТС. Учествовао је и два пута на фестивалу

"Београдско пролеће" као комплетан аутор: Композитор, текстописац и извођач. Аутор је и музичке шпице за фестивал "Дани хумора и сатире" у Јагодини

У Малом позоришту "Душко Радовић" компоновао је музику за представе: "Забављају вас Пик и Фик", "Замислите, замислите", "Три прасета", "Ноћ у Мерлиновом замку", "Мачке", "Чика бајкине бајке", "Кловнови", "Мачак у чизмама". Радио је музику и за представе: "Ко се боји Вирџиније Вулф", "Лаку ноћ туго", "Ружно паче", "Гињол" "Сумњиво лице" и "Том Сојер".

Директорски рад

У септембту 2014. Александар Родић је именован на место директора Малог позоришта Душко Радовић у Београду на период од четири године. У протеклом периоду као директор је извршио примопредају зграде у Абердаревој улици (повратак позоришта на стару адресу у јануару месецу 2015 године). У периоду од четири године комплетно је опремљено позориште: Купљена је компјутерска опрема за све канцеларије, обезбеђен намештај за канцеларије, позоришни клуб, набављени су нови димери на малој позоришној сцени, урађен измештај фреквентних регулатора са позорнице у подрумске просторије, замењени сви филтери клима комора у позоришту, обезбеђени велики плазма телевизори и монитори на свим стратешким местима у позоришту, комплетно уређена шминкерница (постављене сијалице и огледала), обезбеђено је шест паркинг места за запослене, уређен је фоаје позоришта у коме су постављене фолије са фотографијама играјућих представа, а после 30 година унутар простора позоришта окачени су портрети свих глумаца запослених у ансамблу у позоришном клубу, као и свих оних који су значајно обележили рад овог позоришта од одснивања па до данас унутар фоајеа. У протеклом периоду од четири године (2014 - 2018 године) позориште се вратило својим коренима, а то је дечије и луткарско позориште. У периоду од 2014. до 2018. године у Малом позоришту Душко Радовић представе су креирала велика редитељска имена као што су: Никита Миливојевић, Снежана Тришић, Јагош Марковић, Милица Краљ, Ана Томовић, Јовица Павић, Саша Габрић и други. Позориште је у овом периоду имало двадесет успешних премијера. Освојено је двадесет и шест награда на разним дечијим и луткарским фестивалима. Поред успешне дечије сцене у позоришту је значајну улогу заузела и луткарска сцена која је ранијих година била неправедно запостављена. Настављамо да радимо са најбољима јер имамо ансамбл који је способан да ради са најбољима и драмске и луткарске пројекте. Доказ за то су и наслови на репертору позоришта у пероду 2014-2018 године као што су: "Капетан Џон Пиплфокс", "Три прасета", "Мачак у чизмама", "Циркус Марио и Нета", "Моби Дик", "Камени цвет", "Бура", "Поп Ћира и Поп Спира", "Царево ново одело", "Судбина једног Чарлија", "Rock and roll за децу", "Бонтон", "Мали каплар", "Плави чуперак", "Аска и вук", "Свети Сава", "Чаробни камен" итд...

Позориште је освојило и две значајне награде у овом периоду: Награду Аситежа за најбољу представу у 2017. години освојила је представа Моби Дик у режији Снежане Тришић, а награду града Београда освојио је редитељ Саша Габрић за режију представе "Мали каплар" која је на сталном репертоару позоришта Душко радовић. Осим што је позориште гостовало на бројним фестивалима и било домаћини 47. професионалних луткарских сусрета позориша Србије, на иницијативу Александра Родића у протеклом периоду остварена је и дугорочна сарадња са дечијем позориштем у Бања Луци. Успостављен је фестивал Дани републике Српске у Београду, који подразумева дане у којима дечије позориште из Бања Луке код нас представља своја најбоља остварења током протекле сезоне, али и фестивал Мало позориште Душко Радовић за децу Бања Луке , где деца Бања Луке могу да виде све оно што смо ми урадили у предходној сезони. У оквиру интернационалог "Шекспир фестивала" који се одржава сваке године у Чортановцима (општина Инђија), на иницијативу Алека Родића позориштe је у јуну месецу 2018. године по први пут организовало и дечији фестивал "Шекспир за велику децу" који је одржан у Малом позоришту Душко Радовић. Са жељом да да свој допринос у очувању дела највећег светског драмског ствараоца, на нашим позоришним даскама је поред гостујућих представа из Грчке и Велике Британије одиграна и представа са нашег репертоара "Бура" у режији Никите Миливојевића.

На репертоару Малог позоришта Душко Радовић тренутно се налази 30 представа од којих је заслугом Александра Родића, а на радост дечије публике чак 26 остварено у протекле четири годинe. Све представе су и даље репертоарски присутне на сцени Малог позоришта Душко Радовић, а неке су доживеле и педесето извођење. Мало позориште Душко Радовић се вратило на мапу светских дечијих и луткарских позоришта. Како каже Алек : Мало смо позориште, али велику сeнку бацамо.

Награде

Добитник је награде "Милена Саџак" за Најбољег младог глумца на 23. Сусретима професионалних позоришта лутака Србије одржаним у Суботици 1992 године за улогу Чика Бајке у представи "Чика Бајкине бајке". Добитник је и две Валтровићеве награде које додељује, Мало позориште Душко Радовић. Добитник је и награде за најбољу оригинлну музику на фестивалу "Лут фест" у Сарајеву 2019 године.


Премештено је у архиву странице за разговор како би евентуално могло да се искористи за даље писање. Пошто је направљен чланак, а ово није било сређено, бесмислено је да постоји дупликат у нацрту. --Lotom (разговор) 17:40, 14. април 2020. (CEST)[одговори]