Срби — чувари границе Хабзбуршке монархије

С Википедије, слободне енциклопедије
Срби — чувари границе Хабзбуршке монархије
Предње корице књиге из 2019. године
Настанак
Аутормр Душан Бабац
Земља Србија
Језиксрпски
Садржај
ТемаСрби у Хабзбуршкој монархији
Издавање
ИздавачМедија центар Одбрана Министарства одбране Републике Србије
Број страница315
Превод
Датум
издавања
2019.
Класификација
ISBN?978-86-335-0684-7

Срби — чувари границе Хабзбуршке монархије је историографски лексикон мр Душана М. Бапца, објављена 2019. године у издању Медија центра Одбрана Министарства одбране Републике Србије. У њему су сакупљене биографије око 250 истакнутих Срба који су се налазили у војној служби Хабзбуршке монархије.

Аутор[уреди | уреди извор]

Душан М. Бабац (1969) је српски магистар геолошких наука, хералдичар, публициста, члан крунског већа Александра Карађорђевића и директор Фонда Краљевски двор. Његов отац је филмски теоретичар и редитељ Марко Бабац, а деда је био пешадијски мајор Југословенске војске и помоћник команданта београдских корпуса ЈВуО током Другог светског рата генералштабног мајора Жарка Тодоровића Валтера. Један је од водећих српских војних публициста и аутор је неколико десетина монографија из српске војне историје, од којих је највећи део објавио Медија центра Одбрана Министарства одбране Републике Србије.

Опис[уреди | уреди извор]

Књига јесте енциклопедијски преглед биографија истакнутих Срба који су служили као официри и војници у Хабзбуршкој монархији (Аустријском царству и Аустроугарској) од почетка 15. века до распада Аустроугарске 1918. године. Неколико десетина њих је успело да достигне највише официрске чинове (генерали, подмаршали, маршали, адмирали), а чак 25 њих је одликовано Орденом Марије Терезије.

Књига је објављена 2019. године у издању Медија центра Одбрана Министарства одбране Републике Србије.

Садржај[уреди | уреди извор]

На почетку књиге, налазе се текстови о Војној крајини, српском племству у Хабзбуршкој монархији и граничарским пуковима.[1] Следи преглед биографија по азбучном реду.

У књизи су заступљени сви познати официри и значајни војници српског порекла. Међу њима се налазе Јосиф Монастерлија, фелдмаршал-лајтнант Виктор Његован, велики адмирал Максимилијан Његован, фелдмаршал Светозар Боројевић фон Бојна и још око 250 других.

Критике[уреди | уреди извор]

На промоцији књиге која је одржана у октобру 2019. године на Међународном сајму књига у Београду, говорио и је директор Института за новију историју Србије историчар др Миле Бјелајац је позитивно оценио књигу[2]:

Аутор је са много скрупула покушавао да укаже на судбину српског народа, али и официра српског порекла, који су током времена заборављали на њега, па често имамо примере унијаћења и прихватања других вера и националности – истакао је професор Бјелајац, подсетивши на неке од судбина две стотине Срба које је у свом делу забележио Душан Бабац.

— др Миле Бјелајац

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Бабац, Душан М. (2019). Срби - чувари границе Хабзбуршке монархије. 17-74: Медија центар Одбрана - Министарства одбране Републике Србије. стр. Београд. ISBN 978-86-3350684-7. 
  2. ^ „Нова издања Медија центра „Одбрана“ из едиције „Ратник. Министарство одбране Републике Србије. 26. 10. 2019.