Тијана Ракочевић

С Википедије, слободне енциклопедије

Тијана Ракочевић, црногорска песникиња, есејисткиња, прозна и драмска списатељица, рођена је 23. јуна 1994. године у Подгорици.

Биографија[уреди | уреди извор]

Студенткиња је докторских студија на Филолошком факултету у Никшићу (Одсјек за црногорски језик и јужнословенске књижевности). Стипендисткиња је Црногорске академије наука и умјетности за 2016/17. годину и бави се научним радом. Објавила је збирку поезије Све блистави кванти и збирку приповедака Интимус[1], а у припреми је и драмски комад Адмирал[2]. Њена дела – есеји, песме и приче, преведени на више светских језика или у оригиналу – налазе се у домаћој и међународној књижевној периодици. Заменица је главног и одговорног уредника у издавачкој кући „Фокализатор“[3]. Била је сарадник Црногорске академије наука и умјетности, Центра савремене умјетности Црне Горе, Музеја и галерије Подгорице, Универзитета Црне Горе и Завода за уџбенике и наставна средства Подгорица, а тренутно је запослена у Влади Црне Горе.

Црногорско народно позориште доделило јој је најзначајнију бијеналну награду за драмски текст у Црној Гори (2022), а добитница је друге награде на међународном конкурсу за најбољу причу евромедитеранског региона „A Sea of Words“, који традиционално, у сарадњи са Фондацијом „Ана Линд“, организује Европски институт за Медитеран (Барселона).[4]

Добитница је и награде за најбољу кратку причу у Црној Гори за 2019. годину у организацији Подгорица арт фестивала[5], Награде Министарства културе Црне Горе за најбољу кратку причу пријављену за ИПА пројекат ХАМЛЕТ (Interreg IPA програм граничне сарадње ИталијаАлбанија Црна Гора), прве награде на конкурсу Гете института из Загреба за најбољу песму на тему питке воде (2021) и трећу награду на конкурсу Америчког угла за најбољу причу инспирисану животом и делом америчких књижевница („Граница“, 2021)[6] и ауторку најбоље бихорске приче (2020) и најбоље queer причe у региону (2021). Добитница је резиденцијалне стипендије Европске мреже за књижевност „Традуки“ за 2022. годину.

Чланица је Црногорског ПЕН центра и идејни творац књижевног фестивала „Дани Радована Зоговића“.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Tijana Rakočević: Intimus”. Platforma Knjiga (на језику: енглески). Приступљено 2023-07-08. 
  2. ^ „Najvažnije vijesti svakog dana”. Pobjeda. Приступљено 2023-07-08. 
  3. ^ „Noć u Yokohami - Fokalizator” (на језику: енглески). 2022-08-04. Приступљено 2023-07-08. 
  4. ^ „Rakočević: Rodi me”. nomad.ba (на језику: бошњачки). 2023-04-03. Приступљено 2023-07-08. 
  5. ^ „MARIJA DRAGNIĆ I TIJANA RAKOČEVIĆ POBJEDNICE PAF KONKURSÂ ZA POEZIJU I KRATKU PROZU – Culture Club” (на језику: me). Приступљено 2023-07-08. 
  6. ^ „Najgore je prošlo”.