Фридрих Рацел

Из Википедије, слободне енциклопедије
Фридрих Рацел

Friedrich Ratzel.jpeg
Фридрих Рацел

Општи подаци
Датум рођења 30. август 1844.
Место рођења Карлсруе (Немачка)
Датум смрти 9. август 1904.
Место смрти Амерланд (Немачка)
Рад

Фридрих Рацел (нем. Friedrich Ratzel; Карлсруе, 30. август 1844Амерланд, 9. август 1904) био је немачки географ и етнограф, зачетник антропогеографије, познат по термину Lebensraum (животни простор), који је увео у географску науку.

Живот[уреди]

Родио се у Карлсруеу, у историјској области Баден. Основну школу је завршио у родном граду, да би у 15 години отпочео школовање за апотекара. Студије класичне књижевности похађао је у Швајцарској у месту Раперсвил. Убрзо је започео студије зоологије на Хајделбергу и Јени, да би дипломирао 1868. године.

После завршеног школовања, Рацел се посветио путовањима по Медитерану, Северној и Средњој Америци. Том приликом обишао је бројне велике градове, попут Њујорка, Вашингтона, Сан Франциска и других, бавећи се поучавањем културне географије поменутих предела. По повратку са путовања, посветио се предавању географије у Техничкој школи у Минхену, да би ускоро прешао у Лајпциг.

Рацел се сматра оснивачем антропогеографије, нарочито због двотомног дела Anthropogeographie, из 1882. и 1891. године. Велике заслуге има и на пољу политичке географије, захваљујући делу Politische Geographie из 1897. године. Значајан утицај на његов рад оставили су Чарлс Дарвин и Карл Ритер. Рацел је умро у 60 години живота у Амерланду.

Теорија животног простора[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Лебенсраум.

Према Рацелу, људско друштво је само једно од животињских царстава, а највећи значај се даје простору, у коме они бивствују. Тај простор назвао је Lebensraum. Лебенсраум на људе утиче четвророструко — делује на тело и дух, инспирише ширење народа, јача њихове карактерне особине и делује на унутрашњост организма сваког појединца. Сваки простор мора задовољити три основне потребе — храну, станиште и могућност размножавања. Рацел тврди да се борба за животни простор своди на типичну борбу за опстанак. Његова теорија злоупотребљена је у каснијем периоду, у нацистичкој тези о узвишеној раси и представља основу нацизма.

Дела[уреди]

  • Anthropogeographie I (Антропогеографија I), 1882. године,
  • Anthropogeographie II (Антропогеографија II), 1891. године,
  • Politische Geographie (Политичка географија), 1897. године.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Литература[уреди]

  • Грчић, М. (1999): Политичка географија, Географски факултет, Београд