Храм Нерукотвореног Лика Господњег

С Википедије, слободне енциклопедије
Храм Нерукотвореног Лика Господњег
Основни подаци
Оснивање2002
Место Београд
 Србија

Храм Нерукотвореног Лика Господњег је Српска православна црква која се налази на Вождовцу у селу Зуце и припада београдско-карловачкој архиепископији [1]. Ово је први храм у свету који је посвеђен Нерукотвореном Лику Господњем при српској православој цркви.

Изградња храма[уреди | уреди извор]

Мештани села Зуце су се поводом изградње храма обратили загребачко-љубљанском митрополиту Јовану Павловићу,који је у то време мењао Патријарха српског Германа. Митрополит их је подржао и 8.јула 1990. године дао благослов да се изгради храм.

У летописима цркве се налазе податци који сведоче о томе да је на том истом месту некада била школа,црквена звона и да су се мештатина ту скупљали одавнина и вршили литије.

Камен темељац изградње храма освештао је његова Светост Патријарх српски Павле 16.јуна 1991. године уз саслужавање загребачко-љубљанског митрополита Јована Павловића и присуство многих свешетника и ђакона уз мноштво народа. Архитектосно решење храма изградио је Малиша Живковић, а храм се изузетно брзо градио. [Патријарх српски Павле|Патријарх српски Павле]] је уз присуство загребачко-љубљанског митрополита Јована Павловића освештао цркву и парохијски дом 11.августа 2002. године. Градња парохијског дома је започета 1997. године а завршена 2002. године Храм Нерукотвореног Лика Господњег је добио и своју поштанску маркицу [2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Београдско-карловачка архиепископија”. Архивирано из оригинала 03. 01. 2020. г. Приступљено 22. 02. 2017. 
  2. ^ „Храм из Зуца на поштанској марки”. Архивирано из оригинала 26. 09. 2015. г. Приступљено 22. 02. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]