Црква Вазнесења Господњег у Доњем Црниљеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Вазнесења Господњег
Црква Вазнесења Господњег
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија шабачка
Оснивање1894.
ПосвећенВазнесењу Господњем
Локација
МестоДоње Црниљево, општина Коцељева
Држава Србија

Црква Вазнесења Господњег у Доњем Црниљеву, насељеном месту на територији општине Коцељева, припада Епархији шабачкој Српске православне цркве. Црква има једну парохију којој припадају четири села: Доње Црниљево, Голочело, Градојевић и Галовић.

Историјат[уреди | уреди извор]

Све до 1838. године Доње Црниљево није имало цркву, када је заузимањем тадашњег свештеника Јована Поповића саграђена црква брвнара од слабог материјала и покривена даском. Ова црква служила је све до 1894. године када је као стара и склона паду затворена, а исте године подигнута је садашња црква од тврдог материјала. Црква је освећена 21. августа 1910. године, а осветио ју је тадашњи епископ шабачки Сергије. Садашњи иконостас направљен је 1963. године када га је осветио тадашњи епископ Јован. Црквени дом је подигнут 1970. године и исте године осветио га је владика Јован, док је парохијски дом подигнут 1983. године.[1]

За прославу 100 година цркве, 1994. године, урађене су фреске у храму, обновљена звонара, постављена расвета око цркве и асфалтиран прилаз цркви од главног пута. У периоду 2000-2002. година саграђена је мала црквица за паљење свећа са продавницом, а осветио ју је епископ Лаврентије. Припрата у цркви је осликана фрескама у току 2017. године.

На плацу на којем се налазила стара црква брвнара, 1980. године подигнута је мала капела, посвећена Вазнесењу Господњем.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Crkve u opštini”. Opština Koceljeva. Архивирано из оригинала 13. 10. 2017. г. Приступљено 22. 10. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]