Црква Светог Георгија у Ћуприји

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Георгија у Ћуприји
Основни подаци
ЈурисдикцијаЕпархија браничевска, СПЦ
Оснивање1834.
МестоЋуприја, Општина Ћуприја

Црква Светог Георгија у Ћуприји припада Епархији браничевској Српске православне цркве. Храм је подигнут 1834. године.[1]

Црква посвећена Светом великомученику Георгију је једнобродна грађевина, са полукружним испустима, који служе као певнице. Зидови изграђени од клесаног камена и непечене цигле су масивни, у појединим деловима цркве досежу и 120cm дебљине. Занимљиво је да је олтарски свод нижи у односу на основни црквени свод.

Иконостас у потпуности од дрвета. Претпоставља се да је израђен убрзо после подизања цркве, најкасније у четвртој деценији 19. века. Али је зато, стицајем околности, изнутра осликана тек 1984. године, тачно век и по после изградње. Фреске су у већини дело академског сликара професора Драгомира Јашовића, који је осликао и бројне друге православне светиње у Србији и БиХ.

У овој цркви се 1849. године познати српски научник Јосиф Панчић венчао са Људмилом, кћерком барона Kордона. У то време Панчић је радио у Јагодини, посећивао Ћуприју и ту упознао своју животну изабраницу.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Crkva svetog Đorđa u Ćupriji”. Srbija Danas. Приступљено 23. 3. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]