Црква Усековања главе Св. Јована Крститеља у Дворској

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Усековања главе Св. Јована Крститеља
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија шабачка
Оснивање1935.
ОснивачСрпска православна црква
Локација
МестоДворска, Крупањ
ДржаваСрбија

Црква Усековања главе Св. Јована Крститеља у Дворској, насељеном месту на територији општине Крупањ, подигнута је 1935. године. Припада Епархији шабачкој Српске православне цркве.

Иницијатива за подизање цркве у Дворској, на имању браће Милана и Дамјана Обрадовића, кренула је 1933. године од стране мештана. Исте године су започети радови копањем темеља, а у Летопису цркве је написано:

„...темељ смо копали у виду крста са четрнаест ћошкова , а онда звали попа Леонида Костељева , да дође да их освешта. Потом смо је за две године озидали и покрили и са најважнијим потребама снабдели”.

Цркву је освештао на Младу Недељу 7. јуна 1935. године, тадашњи Епископ Симеон.

У Летопису је још забележено да су 1983. и 1984. године вршене поправке на грађевини, када је промењен кров и малтер и постављена нова ламперија у цркви. На седници Управног одбора цркве од 29. јуна 1985. године донета је одлука да се уз цркву сазида звоник. Радови су отпочети у пролеће 1986. године, а завршени постављањем крста 17. маја 1989. године.

Због попуштања темеља због слегања земљишта и влаге, што је довело до пуцања зидова и дотрајалости крова, указала се потреба за обновом храма. Обнова је започета по Васкрсу 2014. године и траје и данас.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Летопис цркве Усековања главе Св. Јована Крститеља у Дворској

Види још[уреди | уреди извор]


Спољашње везе[уреди | уреди извор]