Automobilska industrija u Srbiji

С Википедије, слободне енциклопедије

Automobilska industrija je delatnost koja podrazumeva širok spektar kompanija i organizacija koje se bave proizvodnjom, dizajniranjem, razvojem marketingom i prodajom motornih vozila. Pod ovaj termin ne spadaju industrije posvećene održavanju motornih vozila kao što su automehaničarske radnje i benzinske pumpe.

Najvažnije fabrike[уреди | уреди извор]

Назив предузећа Средиште Република/Покрајина Год. оснивања Делатност
Ikarus Zemun SR Srbija
1923.
proizvodnja autobusa
Fabrika automobilskih delova Gornji Milanovac SR Srbija
1961.
proizvodnja automobilskih delova
Fabrika automobila Priboj - FAP Priboj SR Srbija
1953.
proizvodnja kamiona i autobusa
Zavodi „Crvena zastava“ Trg Toploivca, Kragujevac SR Srbija 1953. proizvodnja kamiona i automobila

Ikarus (Ikarbus)[уреди | уреди извор]

Ikarbus je osnovan 20. novembra 1923. u Novom Sadu kao prva fabrika aero i hidroplana na Balkanu. U periodu od 1951. do 1962. godine vojni program fabrike Ikarus je potpuno zamenjen civilnim programom. Preseljenjem proizvodnje aviona u novu fabriku aviona SOKO Ikarus prelazi na proizvodnju karoserija za autobuse i dostavna vozila.

Икарбус
Врста Акционарско друштво
Делатност Аутомобилска индустрија
Основано 1923.
Седиште Београд, Србија
Производи аутобуси
Број запослених 720
Веб-сајт Званична презентација

Proizvodni pogoni Ikarbusa kapaciteta 750 vozila godišnje, smešteni su u Zemunu, u blizini Aerodroma „Nikola Tesla“. Fabrika je privatizovana 2019. godine od strane kineske kompanije LGNEA ali do danas nikakva proizvodnja nije pokrenuta.

Fabrika automobilskih delova[уреди | уреди извор]

FAD a.d. (Fabrika automobilskih delova) je preduzeće koje se bavi proizvodnjom delova za motorna vozila.

Kompanija je osnovana 27. decembra 1961, a sedište , kao i proizvodnja, se nalazi u Gornjem MilanovcuSrbija.

Preduzeće je 31. avgusta 2015. kupljeno na aukciji za 242 miliona dinara od strane kompanije Metalac. Firma je registrovana kao „Metalac FAD” i integrisana u korporativni sistem Metalac grupe.

FAP[уреди | уреди извор]

FAP (skraćenica: Fabrika automobila Priboj) je proizvođač motornih vozila koji se nalazi u PribojuSrbija. Fabrika automobila Priboj proizvodi autobuse, prikolice i kamione.FAP Priboj osnovan je kao državno-privredno preduzeće udelom vlade FNR Jugoslavije 1953. godine. Danas ova organizacija posluje kao mešovito deoničarsko društvo. U novembru 1990. godine, FAP je ušao u novu fazu razvoja vlasničke transformacije. Proces vlasničke transformacije kapitala imao je za cilj da FAP-u omogući intenzivniji razvoj. Od 2016.godine proizvodi mahom namenska vozila u malim serijama za potrebe Vojske Srbije.

Zastava automobili[уреди | уреди извор]

Zastava automobili je bio srpski proizvođač automobila iz Kragujevca. Najpoznatiji modeli automobila koje je proizvela ova fabrika su fićatristaćzastava 101jugo i florida. Rođendanom fabrike „Zastava" smatra se 26. avgust 1953. godine. 1999. godine fabrika je bombardovana i potpuno uništena. U fabrici je 2008. godine raspisan referendum da se dobit usmeri u razvoj automobilske industrije. Više od 96% zaposlenih je podržalo predlog i nakon toga je raspisan referendum za izbor najpovoljnijeg ponuđača i najkvalitetnijeg vozila. Na konkursu je učestvovalo osam uglednih proizvođača automobila, među kojima su bili Reno iz Francuske, Vilis iz SAD, Ostin i Rover iz Engleske, Fijat iz Italije.

Застава аутомобили АД
Врста ДОО
Делатност Аутомобилска индустрија
Основано 1953. као Завод Црвена застава
Угашена 2008.
Седиште Крагујевац, Србија

Reference[уреди | уреди извор]

  1.  "automotive industry" Архивирано на сајту Wayback Machine (20. април 2014). Encyclopædia Britannica. Retrieved 25 March 2014. Scientific and Technical Societies of the United States(Eighth ed.). Washington DC: National Academy of Sciences. 1968. p. 164. Retrieved 25 March 2014.
  2. Scientific and Technical Societies of the United States(Eighth ed.). Washington DC: National Academy of Sciences. 1968. p. 164. Retrieved 25 March 2014
  3. Основни подаци из консолидованог финансијског извештаја за 2013. годинуАгенција за привредне регистре Србије (in Serbian). Retrieved 2 July 2014.
  4. http://www.b92.net/eng/news/business.php?yyyy=2015&mm=03&dd=20&nav_id=93549
  5. http://www.motorna-vozila.com/motorna-vozila-u-srbiji-6-deo/