Mafia III

С Википедије, слободне енциклопедије

Mafia III
Омот игре
Девелопер(и)
Издавач(и)2K Games
Дистрибутер(и)Take-Two Interactive
СеријаMafia
ПлатформеMac OS
Windows
PlayStation 4
Xbox One
ИзлазакШС 7. октобар 2016.
Жанр(ови)акцијско-авантуристички
Модификацијесингл-плејер
Режисер(и)Хејден Блекман
Дизајнер(и)Матијас Ворх
ПисциБил Хармс
Композитор(и)
  • Џеси Харлин
  • Џим Буни
Верзија1.0
Медијум(и)CD
СпецификацијеМин. спецификације:
OS: Windows 7, 8, 8.1, x64
CPU: 3.3 GHz; Intel Core i5-2500K или AMD FX-8120 Eight-Core (преп.)
RAM: 6 GB
GPU: Nvidia GeForce GTX 660 или AMD Radeon HD 7870 / R9 280 X
VRAM: 2 GB
Преп. спецификације:
OS: Windows 7, 8, 8.1, x64
CPU: 4.0 GHz; Intel Core i7-3770 или AMD FX-8350 Four-Core (преп.), 3.4 GHz (мин.)
RAM: 6 GB
GPU: Nvidia GeForce GTX 780 или GeForce GTX 960
или GeForce GTX 1060
или AMD Radeon R9 290 X
VRAM: 4 GB
Начин контролетастатура, миш, џојстик
ПретходникMafia II
НаследникН/Д
Веб-сајтmafiagame.com/mafia-3/

Mafia III је акцијско-авантуристичка видео-игра отвореног света из трећег лица, коју су за платформе Mac OS, Windows, PlayStation 4 и Xbox One развили Hangar 13 и 2K Czech, а 7. октобра 2016. године објавио 2K Games.[6] Игра представља трећи наставак серијала Mafia, те дебитантски наслов за Hangar 13. Радња је смештена у 1968. годину — у Нови Бордо, фиктивну верзију Њу Орлеанса; прича се врти око Линколна Клеја, сирочета и вијетнамског ветерана који жели оформити нову криминалну организацију да би уништио италијанску мафијашку породицу Маркано.

Играње[уреди | уреди извор]

Играчки лик у борби

Mafia III је акцијско-авантуристичка видео-игра која се игра из перспективе трећег лица. Играч контролише лик Линколна Клеја, ветерана Вијетнамског рата који за циљ има наплату дугова од свих који су наудили његовој породици (побијеној од стране локалних мобова). Време и место радње је 1968. година — Нови Бордо (енгл. New Bordeaux), фантастична верзија стварног америчког града Њу Орлеанса (Луизијана). Отворени свет је већи него када би се спојиле мапе претходних игара франшизе, Mafia и Mafia II. Мапу игре Mafia III чини десет дистрикта: Бају Фантом (енгл. Bayou Fantom), Делреј Холоу (енгл. Delray Hollow), Баркли Милс (енгл. Barclay Mills), Фриско Филдс (енгл. Frisco Fields), Поинт Вердан (енгл. Pointe Verdun), Тикфо Харбор (енгл. Tickfaw Harbour), Саутдаунс (енгл. Southdowns), Ривер Роу (енгл. River Row), Даунтаун (енгл. Downtown) и Француски Ворд (енгл. French Ward). Игра се прелази на више начина. На пример, за елиминисање непријатеља могуће је користити оружја која су на располагању (попут сачмарице, револвера и сл.); могуће је и позвати помоћ или употребити неку од вештина као што је Italian Muscle, чиме се играчу на почетку или у току сукоба придружује неколико способних снагатора који му помажу да савлада свог противника. Алтернативно, могу да се користе технике невидљивости (енгл. stealth tactics) током целе мисије, да би се спречило да противник примети играчког лика. Главни део игре се углавном врти око пуцњаве, али могуће је користити и специфичне покрете при физичком сукобу са противником односно тучу један на један. Игра садржи и кавер систем, који омогућава сакривање иза објеката у циљу избегавања противничке паљбе или чисто да не би били примећени/разоткривени.[7] Играчу се пружа и одлична могућност да ’испроба’ не-играчке ликове након што исте победи у борби, а све у циљу да се дође до више информација о наредним задацима и мисијама (на пример, може се истрауматизирати побеђеног противника дивљачком вожњом).[8] Клеј може да нападне и дође у посед области којом управљају италијански мобови (освајање територија), а после тога постави лејтенанта (енгл. lieutenant) да води послове и ’буде главни’ у освојеној четврти. Играчу се пружа могућност да вози аутомобиле карактеристичне за време радње (крај ’60-их), а механика и звукови су веома реалистични.[9][10]

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Mafia III је игра смештена у годину 1968, а радња се врти око Линколна Клеја — мулата-сирочета којег су усвојили црначки мафијаши и који је током Вијетнамског рата служио у специјалној јединици. Након отпуста, Клеј се враћа у Нови Бордо и састаје са својим сурогатним оцем Семијем Робинсоном и усвојеним братом Елисом.[8][11] Планирајући да се пресели на запад, у Калифорнију, он сазнаје о сукобу између Семијеве банде и ривалске хаићанске јединице која га је увелико задужила код Сала Маркана, дона мафијашке породице Маркано. Линколн се састаје са Салом, који му индиректно поручује да је Семи преслаб да води банду и сугерише да га Линколн замени. Међутим, овај одлучује да ће остати одан и уместо свргавања Семија договара са Саловим сином Џорџијем пљачку Федералних резерви Луизијане (ФРЛ) — и то како би дошао до довољно новца да отплати све очеве дугове. Пљачка бива успешно изведена, али Сал и Џорџи ипак убијају Семија и Елиса а Линколна остављају да умре. Спасава га и пружа му негу отац Џејмс, један од његових најстаријих пријатеља. Док се опоравља, Линколн ступа у контакт са Џоном Донованом, својим секундантом из Ције за време Вијетнамског рата. Донован пристаје да употреби своја овлашћења и експертизу те помогне Линколну да се освети породици Маркано и преузме главну улогу у Новом Бордоу — како год, помаже му с нејасним мотивом...

Да би започео са осветом, Линколн се удружује са три бивша криминалца као своја помоћника — андербоса (енгл. underboss): хаићанском криминалном господарицом Касандром (која му не верује јер је са Семијем током Вијетнамског рата убио њеног претходника), ирским марфијашким босом Томасом Берком (чији је син Дени преварен и убијен током пљачке ФРЛ) и криминалцем Витом Скалетом (савезник Маркана који је након протеривања из Емпајер Беја у другом наставку пао у немилост Сала и његових сарадника).[10] Након што успешно елиминише Марканове лејтенанте Ричија Дусеја, Романа „Касапина” Барбијерија и Мајкла Грекоа, а њихове територије преда поменутим помоћницима, Линклон договара састанак са помоћницима и открива им свој план: заједно, њих четворо ће систематски уништавати породицу Маркано — од дна па све до самог врха — а Линколн ће одлучивати који андербос на вођство добија поједини освојени дистрикт. Од овог момента, додељивање нове територије неком андербосу за узврат има разне погодности и повећава износ провизије коју добија Линколн, који се такође може такмичити на разним задацима и ојачавајући везе између чланова своје мафијашке породице стећи већу оданост. Међутим, ако неки андербос постане незадовољан јер дуже време не добија нову територију — на крају ће се окренути против Линколна, а овај ће га након објављеног рата морати убити.

Док Донован делује као обавештајац, Линколн елиминише једног по једног члана породице Маркано: рекетара Ензоа Контија (на ког се Линколн сажали пошто сазна да је био стари пријатељ Семија), консиљереа Тонија Диразија, те шверцера Франка Паганија. Такође, он сазнаје да Сал планира да озакони породицу Маркано градњом новог казина — и то фалсификованим новцем и уз подршку истакнутог грађанина и белачког супремасисте Ремија Дувала. Протагониста Клеј потом убија Дувала, успевши и да осрамоти његовог патрона Оливију Маркано (коју касније убија Џорџи) те смакне капоређимее породице Маркано — Луа и Томија. Након саботирања планираног атентата на Линколна, Сал и Џорџи се у недовршеном казину по последњи пут састају са својим преосталим сарадницима. Линколн убија Џорџија и сукобљава се са Салом у његовом уреду. Сал се оправдава како је једино желео да заштити Џорџија, те Линколну отвара могућност или да га избоде (након чега ће га бацити кроз прозор) или да сачека одређено време (након чега ће Сал из очаја извршити самоубиство).

При излазску из казина, Линколна напада старац Лео Галанте — представник Комисије. Линколн га уверава да је био завађен једино са Маркановим те да је смрћу Сала све готово. Задовољан овиме, Лео оставља Линколна у животу и пружа му могућност да настави са вођством Новог Бордоа али под условом да 20% зараде шаље Комисији (како је Сал претходно радио). На повратку Доновану и оцу Џејмсу, Линколн мора одлучити шта је његов следећи потез: или ће напустити Нови Бордо и послушати савет оца Џејмса да почне изнова заборављајући своју мафијашку историју, или ће покушати преузети власт у граду убијајући све своје андербосове на савет Донована, или ће наставити да управља градом заједно са андербосовима и Галантеу одваја петину.

Ако Линколн напусти Нови Бордо, у суштини ће се повући из јавног живота и само повремено слати разгледнице оцу Џејмсу из разних делова света. Андербос који од Линколна добије највише дистрикта потом ће преузети контролу над градом. Ако Линколн настави управљати Новим Бордоом са својим андербосовима, његова криминална империја ће се проширити целим југом САД и постаће познати филантроп; међутим, отац Џејмс ће отворено презирати оно у шта се претворио... Ако Линколн одабере опцију да сам управља Новим Бордоом и побије своје андербосове, отац Џејмс ће му из покајања поставити бомбу у његов аутомобил и Линколн ће бити убијен у експлозији.

У сцени након приписивања заслуга, Донован сведочи пред одбором Сената и одговара за своју улогу у Линколновом ширењу и доласку криминалаца на власт у све више градова. Донован објашњава да је помогао Линколну јер је пронашао доказ како је Сал био један од завереника одговорних за атентат на Џона Ф. Кенедија, те да је пристао на долазак пред Сенат једино зато што је један од сенатора који председава саслушањем такође био наведен као завереник у Саловим документима... Донован потом убија једног сенатора користећи пиштољ са пригушивачем који је сакрио и успео да унесе, те обећава да ће ући у траг сваком одговорном за смрт председника Кенедија.

Развој[уреди | уреди извор]

Прве информације о трећем наставку Mafia појавиле су се августа 2012.[12] Новембра исте године, 2K Czech — девелопер првих двају наставака: Mafia и Mafia II — објавио је да компанија ради на „AAA игри у строгој тајности”.[13] Међутим, компанија је касније — 10. јануара 2014. године — била реструктурисана, те се тако главни студио у Прагу нашао пред колапсом,[14] са материјалима и опремом премештеним у ново седиште — Новато (Калифорнија).[15] Нови студио је ангажовао Hangar 13 (чији је оснивач 2K Games) у Новату исте године. Под вођством Хејдена Блекмана који је раније радио и са издавачем LucasArts, студио је добио задатак да ради на потпуно новом пројекту.[16]

Игра је званични трејлер/тизер добила у издању 2K-ја, 28. јула 2015. године;[17] формално је кино-трејлером откривена на сајму Gamescom 2015, а још више фанова привукла следеће године на Gamescom 2016. Игра Mafia III је у продају изашла 7. октобра 2016. године, за Mac OS, Windows, PlayStation 4 и Xbox One.[18][19][20]

Hangar 13 и 2K Games желели су да се очекивања корисника у погледу квалитета оправдају у потпуности. Коришћени графички софтвер је Simplygon, власнички софтвер за 3Д раучнарско моделовање и оптимизацију.[21] Тим који је развио игру био је заинтересован за стварање света заснованог на Њу Орлеансу, а на крају је донесена одлука да ће се радња сместити у фиктивни Њу Орлеанс из 1968. године по имену Нови Бордо (енгл. New Bordeaux).[б] Развојни тим је користио колекцију старих фотографија да направи виртуелну реплику стварног света. Међутим, уведене су разне промене и видна одступања постоје, а разлог је фабула игре: речни рукавац и град постављени су у непосредној близини, иако је у стварној Луизијани растојање нешто веће; Супердоум стадион изграђен је 1968. године, али се у игри не појављује; локације као што су Канал Стрит требало је да буду изузете из игре због визуелне естетике... Развојни тим је имао за циљ да свет прилагоди брзим аутомобилским потерама.[22]

Такође, настојало се удаљити од стереотипа италијанске мафије тако што ће се представити закулисна страна криминала.[22] Још један од аспеката увођења уникатног тона и атмосфере у игру био је одлучан избор лиценциране музике. Хејден Блекман је рекао да Mafia III садржи „тону сјајне музике” из шездесетих.[23] Амерички репер Ајс Кјуб сарађивао је са продуцентом Ди-џеј Шадоуом на снимању песме Nobody Wants to Die за промотивно представљање игре.[24]

Излазак[уреди | уреди извор]

Ограничење fps-а[уреди | уреди извор]

По изласку игре откривено је да рачунарска верзија постоји само са брзином смењивања слика од 30 fps. Печеви за омогућавање промене fps-а, уз још доста поправки за проблеме који су накнадно примећени, Hangar и 2K почели су да објављују одмах сутрадан.[25][26]

Мобилна верзија[уреди | уреди извор]

Игра насловљена Mafia III Rivals такође је објављена уз главну рачунарску/конзолну верзију игре, да би се омогућила подршка и на мобилним уређајима. Развио ју је Cat Daddy Games, за Андроид и iOS. За разлику од рачунарских и конзолних иначица, Rivals је представљен као игра улога са механиком борбе заснованом на TBT-у; нема мапу отвореног света.[27]

Критика[уреди | уреди извор]

Критички пријем
Оцене агрегатора
АгрегаторОцена
GameRankings(PC) 59,96%[28]
(PS4) 67,16%[29]
(XONE) 64,85%[30]
Metacritic(PC) 62/100[31]
(PS4) 68/100[32]
(XONE) 67/100[33]
Оцене рецензената
ПубликацијаОцена
Destructoid5/10[34]
EGM6,5/10[35]
Forbes8,1/10[36]
Game Informer6,75/10[37]
Game Revolution3.5/5 звездица[38]
GameSpot6/10[39]
GamesRadar3.5/5 звездица[40]
Giant Bomb4/5 звездица[41]
IGN7,5/10[43]
PC Gamer (US)54/100[44]
Polygon6/10[45]
The Guardian2/5 звездица[42]
Оцене руских рецензената
ПубликацијаОцена
3DNews6/10[46]
Kanobu.ru6/10[47]
PlayGround.ru6/10[48]
Riot Pixels65%[49]
Игромания7/10[50]
Игры@Mail.Ru7/10[51]
Gmbox.ru6,7/10[52]
Overclockers.ru7,9/10[53]
Stopgame.ruПохвально[54]
Stratege.ru65/100[55]
Gameguru.ru7/10[56]

Mafia III је добила ’помешане критике’, према агрегатору Metacritic.[31][32][33] Критичари су похвалили радњу, ликове и мрачне теме, а имали замерке на само играње. Игра је у најбољем случају функционална; свет је поприлично празан, визуелни изглед није на завидном нивоу, а постоје бројни багови и пропусти.

Алекс Доналдсон из VG247 оценио је игру на следећи начин: „Mafia III садржи једну од мојих омиљених прича видео-игара ове године, једну дивну презентацију, невероватан саундтрек и занимљив свет. Нажалост такође има и дизајн мисије ’по пе-есу’ и дубиозан перформанс.”[57]

Сем Вајт из Гардијана, који је дао оцену 2/5, написао је: „Рећи да је Mafia III разочарење је потцењивање. Има све основне компоненте за настанак сјајне игре: сценарио и глума су изврсни, смер и стил сјајни, али су механички потпорњи архаични и очајно немаштовити.”[42]

Марти Слива из IGN дао је игри 7,5 бодова од 10, изјавивши у свом критичком осврту следеће: „Јаки ликови и уверљива нарација [игре] Mafia III држали су ме будним, иако је играње ретко знало донети ишта друго до обичну и репетитивну акцију у отвореном свету. То је малер, јер Линколн је невероватан протагониста а Нови Бордо фантастично место радње тематски, и било би одлично да их се употребило на бољи начин.”[43]

Брајан Мејзик из Форбса дао је оцену 8,1/10 и рекао: „Ово можда неће бити свачији избор, али ако волите добру студију лика и нисте у потрази за механиком игре која помера границе у иновацији и контроли, ово је [игра] за вас.”[36]

Продаја[уреди | уреди извор]

Игра Mafia III је била друга најпродаванија видео-игра у УК, испред које се тренутно налази само FIFA 17.

Избацивање игре ће остати забележено као најуспешнији британски пројекат икада у односу на досадашње наставке франшизе Mafia, са оствареном малопродајом 58,7% већом од оне Mafia II.[58]

Take-Two Interactive је 2. новембра 2016. године објавио да се продало 4,5 милиона примерака само током прве недеље; 2K Games је овиме поставио свој нови рекорд.[59][60]

Делукс издање[уреди | уреди извор]

Након што је игра пуштена у продају, настала је контроверза око физичке верзије за рачунар Делукс издања Mafia III (енгл. Mafia III Deluxe Edition). Наиме, неки купци који су до игре дошли преко локалних и онлајн добављача жалили су се да су добили своје копије игре недовршене и без упутства у којем треба да се нађе активацијски кључ за Стим.[61]

2K Games се до сада није нарочито огласио по питању овог проблема, осим што је тражио од купаца који нису добили активацијски кључ да приложе слику свог тикетног броја за подршку који се налази на рачуну издатом при куповини производа или дигиталну фактуру и тикетни број за подршку који се налази на папирићу стављеном у пакет који шаље онлајн добављач.

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ На развоју игре првобитно није радио 2K Czech.[2][3][4] Поред девелопера Hangar 13 и 2K Czech, на игри су такође радили и Blind Squirrel Games и Mass Media Games.[5]
  2. ^ У стварности, у Аентсик-Картјевилу у Монтреалу (Квебек, Канада) постоји суседство Нови Бордо односно Нуво-Бордо (франц. Nouveau-Bordeaux).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Mafia III Credits”. www.2k.com. Приступљено 1. 12. 2016. 
  2. ^ „2K Czech is currently supporting Hangar 13 with the development of Mafia III. www.2kczech.com. Приступљено 1. 12. 2016. 
  3. ^ Doskočil, Jan (9. 10. 2015). „Dobré ráno s Eurogamerem – pátek, 9. října”. Eurogamer.cz. Приступљено 1. 12. 2016. 
  4. ^ Princ, Zdeněk (8. 7. 2015). „Exkluzivně z Gamescomu: Mafia III. www.hrej.cz. Приступљено 1. 12. 2016. 
  5. ^ Hanson, Ben (14. 9. 2016). „Who The Hell Is Mafia III Developer Hangar 13?”. Game Informer. Приступљено 1. 12. 2016. 
  6. ^ Trinel, Sylvain (7. 8. 2015). Mafia III et une nouvelle extension pour Les Sims 4 à la GamesCom”. MacGeneration. Приступљено 1. 12. 2016. 
  7. ^ Hartup, Andy (5. 8. 2015). Mafia III – a heady mix of violence, '60s rock, and feeding foes to the 'gators”. GamesRadar. Приступљено 1. 12. 2016. 
  8. ^ а б Cork, Jeff (5. 8. 2015). „A Blow-By-Blow Look At Mafia III's Deadly Take On New Orleans”. Game Informer. Архивирано из оригинала 24. 9. 2015. г. Приступљено 1. 12. 2016. 
  9. ^ Santos, Jerome Delos (11. 5. 2016). Mafia III Driving Mechanics: Is It Fun”. www.thebitbag.com. Архивирано из оригинала 29. 7. 2017. г. Приступљено 1. 12. 2016. 
  10. ^ а б Brown, Peter (5. 8. 2015). Mafia III Tackles Racism and the Vietnam War in 1960's New Orleans”. GameSpot. CBS Interactive. Приступљено 1. 12. 2016. 
  11. ^ Tyrrel, Brandin (5. 8. 2015). „Gamescom 2015: Mafia III Exposes The Dirty New Face Of Organized Crime”. IGN. Приступљено 1. 12. 2016. 
  12. ^ Cook, Dave (1. 11. 2012). Mafia III: 2K Czech hiring for new 'top secret, super interesting' triple-a title”. VG247. Приступљено 1. 12. 2016. 
  13. ^ Makuch, Eddie (1. 11. 2012). Mafia studio hiring for top secret, AAA game”. GameSpot. Приступљено 1. 12. 2016. 
  14. ^ Purchese, Robert (10. 1. 2014). „2K Czech restructuring, Mafia III moving to US”. Eurogamer. Приступљено 1. 12. 2016. 
  15. ^ Pereira, Chris (10. 1. 2014). Mafia II Dev 2K Czech Restructured, Sending Resources To US”. IGN. Приступљено 1. 12. 2016. 
  16. ^ Carter, Chris (4. 12. 2014). „2K announces new studio Hangar 13, working on a new game”. Destructoid. Приступљено 1. 12. 2016. 
  17. ^ Futter, Mike (28. 7. 2015). „First Mafia III Trailer Coming on August 5”. Game Informer. Приступљено 1. 12. 2016. 
  18. ^ Makuch, Eddie (19. 4. 2016). Mafia III Release Date Announced, New Trailer and Deluxe Versions Revealed”. GameSpot. Приступљено 1. 12. 2016. 
  19. ^ Molina, Ric (7. 10. 2015). Mafia III's Mac version confirmed”. Mac Gamer HQ. Приступљено 1. 12. 2016. 
  20. ^ McWhertor, Michael (5. 8. 2015). „Here's our first look at Mafia III. Polygon. Приступљено 1. 12. 2016. 
  21. ^ Mafia III & Battleborn Are Use Simplygon”. MafiaGame.info. 12. 2. 2016. Архивирано из оригинала 4. 4. 2016. г. Приступљено 1. 12. 2016. 
  22. ^ а б Reeves, Ben (9. 10. 2015). „Building The Big Easy: How Hangar 13 Reconstructed New Orleans For Mafia III. Game Informer. Приступљено 1. 12. 2016. 
  23. ^ Morgan, Dave (25. 4. 2016). Mafia III Developer Discusses Game Details”. WholesGame. Приступљено 1. 12. 2016. „tonne of great music 
  24. ^ Parisi, Paula (6. 10. 2016). „Ice Cube Goes 'Real Old-School' for Mafia III Original Song Nobody Wants to Die. Billboard. Приступљено 1. 12. 2016. 
  25. ^ Makuch, Eddie (8. 10. 2016). „New Mafia III PC Patch Adds 60 FPS and Unlimited FPS Options”. GameSpot. Приступљено 1. 12. 2016. 
  26. ^ „A message to our PC players”. Take-Two Interactive. 6—10. 10. 2016. Приступљено 1. 12. 2016. 
  27. ^ Davenport, Corbin (7. 10. 2016). Mafia III: Rivals now available for Android, met with mixed reviews”. Android Police. Приступљено 1. 12. 2016. 
  28. ^ Mafia III for PC”. GameRankings. Приступљено 6. 7. 2017. 
  29. ^ Mafia III for PlayStation 4”. GameRankings. Приступљено 6. 7. 2017. 
  30. ^ Mafia III for Xbox One”. GameRankings. Приступљено 6. 7. 2017. 
  31. ^ а б Mafia III for PC Reviews”. Metacritic. Приступљено 6. 7. 2017. 
  32. ^ а б Mafia III for PlayStation 4 Reviews”. Metacritic. Приступљено 6. 7. 2017. 
  33. ^ а б Mafia III for Xbox One Reviews”. Metacritic. Приступљено 6. 7. 2017. 
  34. ^ Makedonski, Brett (18. 10. 2016). „Review: Mafia III. Destructoid. Архивирано из оригинала 18. 10. 2016. г. Приступљено 1. 12. 2016. 
  35. ^ Carsillo, Ray (13/14. 10. 2016). Mafia III review”. Electronic Gaming Monthly. Приступљено 1. 12. 2016. 
  36. ^ а б Mazique, Brian (8. 10. 2016). Mafia III Review: A Story Of Revenge, Beauty, Hate And Imperfection”. Forbes. Приступљено 1. 12. 2016. „This might not be everyone's cup of tea, but if you love a good character study and aren't in search of gameplay mechanics that break new ground in innovation and control, this is one you should own. 
  37. ^ Reiner, Andrew (12. 10. 2016). „An Offer Worth Refusing: Mafia III – Xbox One”. Game Informer. Приступљено 1. 12. 2016. 
  38. ^ JamalR (13. 10. 2016). Mafia III Review”. Game Revolution. Приступљено 1. 12. 2016. 
  39. ^ Butterworth, Scott (12. 10. 2016). Mafia III Review”. GameSpot. Приступљено 1. 12. 2016. 
  40. ^ Houghton, David (14. 10. 2016). Mafia III review: 'Intelligent storytelling and a sumptuous world, undeserved by inconsistency and repetition'. GamesRadar. Приступљено 1. 12. 2016. 
  41. ^ Navarro, Alex (24. 10. 2016). Mafia III Review”. Giant Bomb. Приступљено 1. 12. 2016. 
  42. ^ а б White, Sam (10. 10. 2016). Mafia III review: how can a super stylish 1960s shooter be this boring?”. The Guardian. Приступљено 1. 12. 2016. „To say Mafia III is a disappointment is an understatement. It has all of the surface components to form a great game: the writing and acting are superb, its direction and style are great, but its mechanical underpinnings are archaic and desperately unimaginative. 
  43. ^ а б Sliva, Marty (10. 10. 2016). Mafia III Review”. IGN. Приступљено 1. 12. 2016. „'Mafia III's strong characters and confident storytelling kept me engaged, even if the gameplay rarely delivered anything but bog-standard and repetitive open-world action. That's a bummer, because Lincoln is an incredible protagonist and New Bordeaux is a fantastic setting thematically, and it would've been great to see them put to better use. 
  44. ^ Kelly, Andy (11. 10. 2016). Mafia III review”. PC Gamer. Приступљено 1. 12. 2016. 
  45. ^ Kollar, Philip (14. 10. 2016). Mafia III review”. Polygon. Приступљено 1. 12. 2016. 
  46. ^ Бышонков, Иван (14. 10. 2016). Mafia III — город несбывшейся мечты. Рецензия”. 3DNews Daily Digital Digest. Приступљено 1. 12. 2016. 
  47. ^ Майоров, Денис (15. 10. 2016). „Рецензия на Mafia III. Kanobu.ru. Приступљено 1. 12. 2016. 
  48. ^ Берлинский, Гоша (17. 10. 2016). „Вы такой хороший бандит, приятель: рецензия на Mafia III. PlayGround.ru. Приступљено 18. 10. 2016. 
  49. ^ Snor (24. 10. 2016). „Рецензия на Mafia III. Riot Pixels. Приступљено 1. 12. 2016. 
  50. ^ Сивов, Фёдор (11. 10. 2016). „Человек, который уничтожил мафию. Обзор Mafia III. Игромания. Приступљено 1. 12. 2016. 
  51. ^ Варнавский, Игорь (13. 10. 2016). „РЕЦЕНЗИЯ. Mafia III. Игры@Mail.Ru. Приступљено 1. 12. 2016. 
  52. ^ Kasumov, Rustam (12. 10. 2016). „Рецензия на Mafia III. Gmbox.ru. Архивирано из оригинала 2. 12. 2016. г. Приступљено 1. 12. 2016. 
  53. ^ Dezintegration (14. 10. 2016). Mafia III: рецензия”. Overclockers.ru. Приступљено 1. 12. 2016. 
  54. ^ Лоев, Иван (13. 10. 2016). „Видеообзор игры Mafia III. Stopgame.ru. Архивирано из оригинала 2. 12. 2016. г. Приступљено 1. 12. 2016. 
  55. ^ Ермолаев, Андрей (21. 10. 2016). „Обзор Mafia III. Stratege.ru. Приступљено 1. 12. 2016. 
  56. ^ ToXXiK (19. 10. 2016). „Обзор Mafia III. Ожившая кинопленка из шестидесятых”. Gameguru. Архивирано из оригинала 02. 12. 2016. г. Приступљено 1. 12. 2016. 
  57. ^ Donaldson, Alex (10. 10. 2016). „Mafia 3 review: An amazing story and world married to uninspired mission design”. VG247. Приступљено 1. 12. 2016. „'Mafia III features one of my favourite video game stories of the year, some gorgeous presentation, an amazing soundtrack and an interesting world. Sadly it also has by-the-numbers mission design and dubious performance. 
  58. ^ Phillips, Tom (10. 10. 2016). Mafia III fires up UK chart, launch sales up nearly 60% on Mafia II. Eurogamer. Приступљено 1. 12. 2016. 
  59. ^ Makuch, Eddie (2. 11. 2016). Mafia III Ships 4.5 Million Copies in First Week, Setting New Launch Record for 2K”. GameSpot. Приступљено 1. 12. 2016. 
  60. ^ Tsukayama, Hyley (5. 11. 2016). Mafia III makes a point with diversity”. Toronto Star & Washington Post. стр. B4. Приступљено 1. 12. 2016.  templatestyles stripmarker у |work= на позицији 13 (помоћ)
  61. ^ Alexandra, Heather (10. 10. 2016). „Some Mafia III Deluxe Editions Went Out Without Activation Keys”. Kotaku. Приступљено 1. 12. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]