Јакупица

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 41° 45′ 00″ СГШ, 21° 19′ 48″ ИГД

Јакупица
Планина Јакупица
Планина Јакупица
Државе Застава Републике Македоније Република Македонија
Области Повардарје, Азот, Скопско поље, Битољско-прилепско поље, Порече
              Lua грешка in Модул:Location_map at line 337: The value "21.33.33" provided for longitude is not valid. 

Јакупица или Мокра планина или Мокренска планина је планина у централном делу Републике Македоније западно од Велеса, јужно од Скопља. Лежи између Скопске котлине на северу и Битољско-прилепске на југу, Поречке на западу и долине Вардара на истоку.

Њен највећи врх је Солунска Глава или Мокро (2540 метара надморске висине). У ширем смислу Јакупица обухвата цео планински масив између Треске, Вардара и Бабуне. Остали већи врхови су: Караџица (2,473 m), Попово Брдо (2,380 m), Оштро Брдо (2,365 m), Убава (2,353 m), Оштари Врх (2,275 m), Даутица (2,178 m) и Шиљегарник (1.830 m).

Планину пресецају брзи и стрми планински потоци. Планина је лако доступна из главног града Македоније - Скопља као и из града Велеса. На планини се налазе трагови леденог доба у облику циркова, валова и морена. На планини се налазе и два глацијална језера. Шума је на источној и северној страни већином искрчена. Западну страну покривају букова и четинарска шума. Травната зона простире се и на највише делове планине. Од краја маја до краја октобра сточари Повардарја напасају стоку (угланом овце). Јакупица у целини има добре услове за развој планинарског и ловног туризма.

Литература[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]