Јелена Танасковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Јелена Танасковић
Јелена Танасковић
Лични подаци
Име при рођењуЈелена Танасковић
Датум рођења(1976-08-09)9. август 1976.(47 год.)
Место рођењаБеоград, СФРЈ
ДржављанствоСрбија
Народностсрпска
РелигијаПравославље
Професијаекономиста
Политичка каријера
Политичка
странка
Српска напредна странка
Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде
26. октобар 2022.
Председник владеАна Брнабић
ПретходникБранислав Недимовић

Јелена Танасковић (Београд, 9. август 1976) српски је економиста и политичар. Стручњак је за финансијске послове. Изабрана је за министарку пољопривреде, шумарства и водопривреде 26. октобра 2022. године у трећем кабинету Ане Брнабић.

Обављала је посао државног секретара у Министарству финансија од 2018. године, док је 2020. године именована за државну секретарку у Министарству заштите животне средине. Члан је Српске напредне странке (СНС).[1]

Образовање[уреди | уреди извор]

Основну и средњу школу, као и основне студије економије завршила је у Београду где је стекла звање дипломираног економисте - извршно управљање.

Течно говори енглески језик.

Професионална каријера[уреди | уреди извор]

Радну каријеру започела је 2003. године у приватној спољнотрговинској фирми у сектору за финансије, где је до 2005. обављала послове финансијског контролора.

Након тога, 2005. године одлази у банкарски сектор где проводи 10 година у фирми за откуп краткорочних потраживања при НЛБ банци. Радила је на пословима факторинга и то на позицијама аналитичара у ризицима, риск – менаџера, финансијског директора и заменика директора. Након успешних обука из области факторинга, 2010. године именована је за генералног директора фирме за послове факторинга унутар НЛБ групе, иначе првом предузећу које је основано за послове из ове области. Са својим тимом поставила је основе за даљи развој факторинга у Србији.[2]

Политичка каријера[уреди | уреди извор]

За градског секретара за финансије  у Градској управи града Београда именована је 2017. године.

У јуну 2018. године постављена је на место државне секретарке у Министарству финансија задужене за Сектор буџета, Сектор за макроекономске и фискалне анализе и пројекције, Сектор за финансијски систем, Сектор за контролу јавних средстава и Сектор за фискалне ризике, као и Управу за трезор, Управу за јавни дуг и Пореску управу.

За државну секретарку у Министарству заштите животне средине задужену за капиталне пројекте, финансије и међународну сарадњу именована је 2020. године.

Исте године, у јулу, именована је за члана Извршног одбора Дунав осигурања, након чега је именована и за члана Надзорног одбора те компаније задуженог за финансије.

Била је и координатор за кластер 4 поглавља 27 – зелена агенда и одрживо повезивање.[1]

Приватан живот[уреди | уреди извор]

Удата је и мајка је двоје деце, Маше и Луке.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б srbija.gov.rs. „Јелена Танасковић”. www.srbija.gov.rs (на језику: српски). Приступљено 2022-10-27. 
  2. ^ „Jelena Tanasković, nova ministarka poljoprivrede - Još jedan stručnjak za finansije i bankarstvo u Vladi”. www.ekapija.com. Приступљено 2022-10-27.