Јогурт

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Посластица са јогуртом

Јогурт настаје природним процесом ферментације млека уз помоћ бактерија. Деловањем бактерија долази до ферментације при чему млечни шећер (лактоза) прелази у млечну киселину. Овај процес искоришћен је за индустријско добијање јогурта.

Справљање[уреди | уреди извор]

Под појмом јогурта као намирнице подразумева се полутечни млечни производ који се добија загревањем млека и додавањем бактерија млечне киселине (Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus). На температури 42-45 °C за 2-4 сата долази до ферментације и кисељења млека. Након тога јогурт се хлади чиме се успорава кисељење и продужава трајност. Јогурт садржи око 0,7% млечне киселине.

Јогурт се на једноставан начин може припремити и у домаћинству. Потребно је загрејати млеко на 40-42 °C, додати мало јогурта (на 2 литра млека довољно је 1 децилитар јогурта), добро измешати и оставити поклопљено на топлом месту 2-3 сата. Након тога треба га ставити у фрижидер.

Хранљивост[уреди | уреди извор]

Јогурт је богат протеинима, калцијумом, витамином Б2 (конкретно рибофлавином) и Витамином Б12.[1]

Особе које не подносе млечни шећер (лактозу) могу слободно пити јогурт, јер лактоза у процесу ферментације прелази у млечну киселину. Такође, јогурт се користи и у медицини, конкретно за лечење проблема система за варење[2] и за спречавање пролива узрокованог антибиотицима.[3]

По једном проучавању постоји могућност да јогурт који садржи бактерију Lactobacillus acidophilus помаже у спречавању вулвовагиналне кандидијазе, али то није доказано.[4]

Варијације[уреди | уреди извор]

Да би се ублажила природна киселост јогурта, он се може засладити, зачинити или мешати са воћем или воћним кашама. Воћне каше се често стављају уместо воћа да би се омогућила његова дуготрајност. У САД у јогурт се обично ставља пектин или желатин.

Порекло речи[уреди | уреди извор]

Реч „јогурт“ је у српски језик дошла из турског језика[5] (тур. yoğurt) у којем је настала од речи yoğurmak (стискати се) и yoğun (густо).[6]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Yale-New havel Hospital nutrition advisor - Understanding yogurt”. Архивирано из оригинала на датум 06. 10. 2008. Приступљено 06. 12. 2008. 
  2. ^ O. Adolfsson et al., "Yogurt and gut function", American Journal of Clinical Nutrition 80:2:245-256 (2004)}- ([1])
  3. ^ Ripudaman S. Beniwal, et al., "A Randomized Trial of Yogurt for Prevention of Antibiotic-Associated Diarrhea[мртва веза]", -{Digestive Diseases and Sciences 48:10:2077-2082 (October, 2003)
  4. ^ Erika N. Ringdahl, "Treatment of Recurrent Vulvovaginal Candidiasis", American Family Physician 61:11 (June 1, 2000)
  5. ^ „Речник Меријам-Вебстер онлајн: Јогурт”. Архивирано из оригинала на датум 27. 02. 2012. Приступљено 06. 12. 2008. 
  6. ^ Чланак Ахмета Топрака о јогурту

Спољашње везе[уреди | уреди извор]