Јосемити

С Википедије, слободне енциклопедије
Мапа Јосемитског националног парка
Јосемити

Јосемити је национални парк у Сједињеним Америчким Државама основан 1890. године, површине 308.074 хектара. Налази се у Калифорнији у планинама Сијера Неваде (САД). Јосемити је познат по предивним пределима и по шумама секвоје. То је један од најпознатијих и најпосећенијих паркова у Сједињеним Америчким Државама.

Јосемитска долина[уреди | уреди извор]

Најспектакуларнија и најатрактивнија за туристе је Јосемитска долина која се налази у југозападном делу парка. Долина је дугачка 11 km. и оивичена је са стрмим гранитним гребенима који се уздижу и до 1.200 m. изнад дна долине. Међу најупечатљивијим литицама су Ел Капитан (енгл. El Capitan), велика гранитна стена 1.100 m. висока (налази се на западној страни долине) која је веома популарна међу алпинистима и Half Dome карактеристична стена која је ерозијом преполовљена на два дела и висока је 1,440 m. у чијем се подножју налази величанствено језеро. Потоци који се сливају са литица у долину формирају неке од светских највећих и најлепших водопада. Јосемитски водопад је један од њих, висок је 739 m. и то је највећи водопад у Северној Америци.

Шума секвоје

Шуме секвоје[уреди | уреди извор]

Јосемитски национални парк је познат по шумама џиновске секвоје. Марипоса шума (енгл. Mariposa grove) налази се јужно од Јосемитске долине, близу јужне границе парка и то је највећа и најпознатија шума. Садржи око 500 дрвећа секвоје, укључујући и најстарије стабло чија старост се процењује на више од 2.700 година. Са висином од 64 m. то је и једна од највећих секвоја у свету.

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

У Јосемитском националном парку налази се мноштво биљних и животињских врста. Поред већ поменутих џиновских секвоја ту расту и шећерни бор, алпска кукута, јела, јавор, храст и пацифички дрен. Такође, у парку расте и око 1.400 врста цветних биљака. Животињски свет обухвата 80 врста сисара (од којих су најраширенији медведи и јелени) и отприлике 240 врста птица.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]