Љетопис (часопис)

С Википедије, слободне енциклопедије

Lětopis
Насловна страна издања из 2019. године
Типнаучни часопис
ИздавачЛужичкосрпски институт
Оснивање1952.
Језикњемачки, горњолужичкосрпски и доњолужичкосрпски

Lětopis (срп. Љетопис), пун назив Lětopis — Časopis za rěč, stawizny a kulturu Łužiskich Serbow (срп. Љетопис — Часопис за језик, историју и културу Лужичких Срба), научни је лужичкосрпски часопис, који се издаје у Њемачкој. Часопис је публикација Лужичкосрпског института. Штампа се у издаваштву Домовине.

Историја[уреди | уреди извор]

Историјским претходником публикације се сматра друштвено-културни и књижевни часопис Časopis Maćicy Serbskeje (срп. Часопис Матице лужичкосрпске; према буквалној транскрипцији са лужичкосрпских језикаЧасопис Матице српске), који је издавало од 1848. до 1937. године лужичкосрпско друштво Матица лужичкосрпска. Први број савременог часописа је изашао 1952. године.

Чланци у часопису се највећим дијелом објављују на горњолужичкосрпском, доњолужичкосрпском и њемачком језику. Понекад се објављују чланци на пољском, руском и чешком језику.

За вријеме Њемачке Демократске Републике часопис се издавао четири одвојена тома са одређеним садржајем, који су класификовани по словима A, B, C и D. Том A је садржавао чланке о лужичкосрпској лингивистици. У тому B су објављивани чланци о историји Лужичких Срба, њиховом политичком и друштвеном животу, као и њиховом односу са њемачким становништвом. Том C је био посвећен лужичкосрпској етнографицији, а том D је садржао чланке о лужичкосрпској култури, етнографији и фолклору.[а]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ У „Уџбенику горњолужичкосрпског језика” помињу се прве три серије.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мудра & Петр 1983, стр. 9.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Thiemann, von Manfred (1989). Sorben : ein kleines Lexikon. Bautzen: Domowina-Verl. ISBN 978-3-7420-0405-5. 
  • см. Иржи Мудра, Ян Петр, «Учебник верхнелужицкого языка», Домовина, Будышин-Баутцен, ГДР, 1983