Џамски минарет

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Џамски минарет
Назив на званичном списку светске баштине
Minaret of jam 2009 ghor.jpg
Локација  Авганистан
Тип Културно добро
Критеријум ii, iii, iv
Унеско регија Азија
Историја уписа у светску баштину
Упис 2002. (22. седница)

Џам (перзијски: ﺟﺎﻡ' Џâм) је место у округу Шахрак у покрајини Гор, у западном Авганистану. Кроз његову долину протиче ријека Харируд и у потпуности је окружено планинама висине око 2400 м. Овај данас тек археолошки локалитет, некада је био моћни град Фирузкух, престоница иранске династије Гурида која је у 12. и 13. веку владала подручјима од Иранске висоравни до северне Индије, од Кашгара до Персијског залива.

Џамски минарет висок 65 м, у потпуности изграђен од опеке славан је по зидним декорацијама које укључују калиграфију и стихове из Курана, и то суру о Мирјам, Исусовој мајци. Верује се како су га изградили гуридски владари крајем 12. века (један натпис наводи годину 1194., док други наводи владара, султана Гијаса уд-Дина који је владао од 1157. до 1202.), и да је био део џамије изграђене како би се прославила победа у бици код Делхија 1192. године (одакле и назив "Торањ победе"), а која је уништена у једној од каснијих поплава. Фирузкух је нестанком Гуридске Монархије изгубио на важности и уништили су га Монголи 1222. године.

Вековима је био заборављен док га 1886. године није открио Томас Холдих, британски географ који је учествовао у одређивању авганистанских државних граница. Минарет је 2002. године уписан на УНЕСКОСписак места Светске баштине у Азији и Аустралазији, заједно с другим археолошким остацима у његовој близини, али је исте године доспео и на Списак угрожених места Светске баштине због опасности од пљачкања[1]

Извори[уреди]

  1. UNESCO-v opis zaštićenog lokaliteta (енглески) pristupljeno 24. 3. 2011.

Спољашње везе[уреди]