Џин (натприродно биће)

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Џин (вишезначна одредница).
Представа џина из 1570-71.

Према Курану, џин (или ђин) је створење слободне воље које је Алах створио од бездимне ватре, као што је људе створио од глине.

Џинови, као и људи, имају своје друштво и живе у заједници. За људско око они су невидљиви, мада они нормално виде људе. За разлику од исламских анђела, који не могу да раде против Алаха и принуђени су да увек раде добре ствари, џинови имају слободну вољу и могу да буду добри или зли.

Улога злих џинова се поклапа са улогом демона у хришћанској вери, где они могу опседнути људе и потчинити их својој вољи.

Да заведу људе џинови често преузму другачији облик било зли или добри (нпр. животиње, растиња - грмова или човека). Џинови могу да опседну човека (тада човек постаје луд - арапски: маџнун). У исламу је јеврејски краљ Соломон познат по томе што је савладао џинове и себи их подредио. Они могу да прихвате религију, и никад се не супростављају Богу, али увек га посматрају (као анђели). Углавном су човеку љубазни и такмиче са њим за Божју љубав. Описани су у књизи Хиљаду и једна ноћ.

Претпоставља се да је извор џинова из стародавних Кананских верских шега.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]