Џон Мекејн

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џон Мекејн
John McCain official portrait with alternative background.jpg
Џон Мекејн
Биографија
Пуно име Џон Сидни Мекејн
Датум рођења (1936-08-29)29. август 1936.(81 год.)
Место рођења Коко Соло
Панама
Држављанство  САД
Религија Баптист
Супружник Карол Мекејн (1965-1980)
Синди Мекејн (1980-данас)
Деца 7
Универзитет United States Naval Academy, The School of Life, National War College, Episcopal High School
Политичка
партија
Републиканска странка

Џон Сидни Мекејн (енгл. John Sidney McCain; Коко Соло, Панама, 29. август 1936) је амерички политичар и сенатор из Аризоне. Џон Мекејн је био кандидат Републиканске странке на председничким изборима у САД у новембру 2008. године заједно са Саром Пејлин, међутим изборе је изгубио од Барака Обаме.

Биографија[уреди]

Џон Мекејн је рођен у традиционалној породици америчких морнаричких официра. Његов деда и отац били морнарички адмирали САД. Под утицајем војне традиције у породици Мекејн се определио за војну каријеру, па се након завршене средње школе уписао на Морнаричку академију САД на којој је дипломирао 1959. године.

Затим одлази у војску и учествује у Вијетнамском рату као пилот. Његов авион оборен је у акцији изнад Ханоја 26. октобра 1967, где је заробљен. У вијетнамском заробљеништву провео је шест година где је био и мучен. Ослобођен је 1973. године, а 1981. напустио је ратну морнарицу и са неколико високих одликовања пензионисан је са чином капетана бојног брода.

Џон Мекејн се два пута женио. Има четворо деце и троје усвојене. Написао је више књига, а једна од њих је мемоарска проза.

Политичка каријера[уреди]

Након војне каријере Џон Мекејн се 1982. опредељује за политичку каријеру и приступа Републиканској странци. Исте године изабран је за представника Аризоне у Заступничком дому Конгреса САД, где проводи два мандата. Године 1986. изабран је за сенатора САД. Као сенатор председао је на више сенатских одбора, међу њима и за трговину, науку и транспорт.

Године 2000. постао је кандидат Републиканске странке за председника САД, али га је поразио будући председник Џорџ В. Буш.

Косово[уреди]

Бивши конгресмен из Њујорка Џозеф Диогарди тврдио је да је Џон Мекејн као њихов лобиста учинио све што је од њега затражила Албанско-америчка грађанска лига укључујући и наоружавање ОВК.[1]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]