Ади Шамир

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ади Шамир
Adi Shamir 2009.jpg
Датум рођења 6. јул 1952.
Место рођења Тел Авив
Израел
Поље Криптографија
Познат по RSA
Диференцијална криптоанализа
Награде Тјурингова награда


Ади Шамир (хеб. עדי שמיר; Тел Авив, 6. јул 1952) је израелски криптограф. Био је један од проналазача RSA алгоритма (заједно са Роном Ривестом и Леном Ејдлманом), један од проналазача Фејџ-Фајет-Шамирове схеме идентификације (заједно са Јурајл Фејџом и Ејмос Фајетом) и дао је велике доприносе на пољу криптографије и рачунарства.

Образовање[уреди]

Рођен у Тел Авиву, Шамир је дипломирао (BSc) математику на Универзитету Тел Авив 1973. и магистрирао и потом докторирао информатику на Вајцмановом институту 1975. и 1977, респективно. Његова теза названа је „Фиксиране тачке рекурзивних програма“. Након године последокторских студија на Ворвик универзитету истраживао је на MIT-у од 1977. до1980., пре него што се вратио као професор Факултета математике и компјутерских наука на Вајцман институту. Почевши од 2006, он је такође гостујући професор на École Normale Supérieure у Паризу.

Истраживања[уреди]

Поред RSA, Шамирови бројни други проналасци и доприноси криптографији укључују Шамирову схему тајног дељења, разбијање Меркл-Хелмановог криптосистема, визуелна криптографија, и TWIRL и TWINKLE фабрички уређаји. Заједно са Илајем Бајемом, открио је диференцијалну криптоанализу, основни метод нападања блока цифара. (Касније се испоставило да је диференцијална криптоанализа већ била позната – и чувана у тајности – од стране IBM и NSA.)

Шамир је такође дао доприносе у рачунарству и ван криптографије, на пример у показивању еквивалентности теорија комплексности PSPACE и IP.

Награде[уреди]

Као признање за доприносе у криптографији, Шамир је био награђен, заједно са Ривестом и Едлменом, ACM Тјуринговом наградом, 2002. Шамир је такође примио CM Канелакис награду, Erdos награду друштва израелских математичара, IEEE W.R.G. Бејкер награду, UAP научну награду, ватиканску PIUS XI златну медаљу и IEEE Кођи Кобајаши награду у компјутерима и комуникацији.

Спољашње везе[уреди]