Џим Греј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џејмс Николас „Џим“ Греј
Jim Gray Computing in the 21st Century 2006.jpg
Џим Греј
Датум рођења (1944-01-12)12. јануар 1944.
Место рођења Сан Франциско, Калифорнија
САД
Датум смрти 28. јануар 2007.(2007-01-28) (62/63 год.)
Место смрти Сан Франциско
САД
Поље Рачунарство
Школа Универзитет Калифорније у Берклију
Институција IBM
Мајкрософт
Познат по Грануларно локовање базе података
data cube оператор
Награде Тјурингова награда

Џејмс Николас „Џим“ Греј (енгл. James Nicholas "Jim" Gray; Сан Франциско, Калифорнија, 12. јануар 1944) је био амерички информатичар који је 1998. године добио Тјурингову награду „за свој допринос истраживању у области база података и процесирања трансакција и техничко вођство у системској имплементацији“.

Биографија[уреди]

Греј је студирао на Универзитету Калифорније у Берклију, где је и дипломирао 1966. године на смеру за инжењерску математику (математика и статистика), а три године касније и докторирао у области рачунарства. Греј је први дипломац који је одбранио докторат на катедри за рачунарство универзитета Беркли. Као бриљантан и ванредно приступачан истраживач, Џим Греј се већ на почетку своје каријере истакао као лидер у круговима који су се бавили истраживањима везаним за област база података и рачунарских система. Број његових сарадника који су га сматрали блиским пријатељем је импресиван, а сам Греј је допринео на много различитих начина развоју више стотина каријера.

Нестанак на мору и потрага[уреди]

За време кратке самосталне пловидбе до острва Фаралон близу Сан Франциска, са циљем да тамо проспе пепео своје мајке, његова јахта под називом Tenacious (Тврдоглава), пријављена је као нестала у недељу, 28. јануара, 2007. године. Обалска стража је претраживала област у којој је јахта последњи пут виђена пуна четири дана помоћу авиона C-130 Херкул, хеликоптера, и патролних чамаца, али није наишла ни на какав траг.[1][2][3][4]

Грејева јахта је била опремљена EPIRB (Emergency Position-Indicating Radio Beacon) уређајем који се аутоматски активира и почиње са емитовањем радио-сигнала у случају да јахта потоне. Област у околини острва Фаралон, где је Греј пловио, је доста удаљена од источно-западног канала који користе теретни бродови који упловљавају и испловљавају из залива Сан Франциска. Време је тог дана било ведро, и није био пријављен ниједан случај да је неки други брод ударио у Грејеву јахту. Није било ни примљених SOS радио-сигнала.

Сателит DigitalGlobe је 1. фебруара 2007. године скенирао читаву област, генеришући на хиљаде слика.[5] Слике су објављене на сајту Amazon Mechanical Turk да би се потрага проширила, а у нади да ће неко угледати Грејев брод на њима.

Пријатељи Џима Греја су 16. фебруара 2007. године обуставили своју потрагу,[6] али су наставили да проверавају све важне трагове. Породица је обуставила своју потрагу 31. маја 2007. године. Према чланку у новинама Меркури Њуз које излазе у Сан Хозеу један од чланова Обалске страже описао је вишемесечни труд као „највећу, строго цивилну, приватно финансирану потрагу коју сам икад видео“. Нажалост, није се дошло до нових трагова.

Извори[уреди]

  1. „Обалска стража у потрази за несталим морепловцем: шездесеттрогодишњи човек није се вратио са пловидбе до острва Фаралон”. Сан Франциско Хроникл. 29. јануар 2007. 
  2. „Потрага на мору за несталим Мајкрософтовим научником: нема трага човеку из Сан Франциска који је сам пловио у својој јахти према острвима Фаралон”. Сан Франциско Хроникл. 30. јануар 2007. 
  3. „Потрага за несталим морепловцем се проширује на Хумболдт”. Сан Франциско Хроникл. 31. јануар 2007. 
  4. „Узалудна потрага на мору за чаробњаком података”. Сан Франциско Хроникл. 31. јануар 2007. 
  5. „Хај-Тек потрага Силиконске долине за колегом”. Њујорк Тајмс. 3. фебруар 2007. 
  6. „Пријатељи несталог информатичара прекинули потрагу”. Сан Франциско Хроникл. 16. фебруар 2007. 

Спољашње везе[уреди]

Потрага[уреди]