Џим Греј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Џејмс Николас „Џим“ Греј
Jim Gray Computing in the 21st Century 2006.jpg
Џим Греј
Датум рођења(1944-01-12)12. јануар 1944.
Место рођењаСан Франциско, Калифорнија
САД
Датум смрти28. јануар 2007.(2007-01-28) (62/63 год.)
Место смртиСан Франциско
САД
ПољеРачунарство
ШколаУниверзитет Калифорније у Берклију
ИнституцијаIBM
Мајкрософт
Познат поГрануларно локовање базе података
data cube оператор
НаградеТјурингова награда
Веб-сајтresearch.microsoft.com/~Gray/

Џејмс Николас „Џим“ Греј (енгл. James Nicholas "Jim" Gray; Сан Франциско, Калифорнија, 12. јануар 1944) је био амерички информатичар који је 1998. године добио Тјурингову награду „за свој допринос истраживању у области база података и процесирања трансакција и техничко вођство у системској имплементацији“.

Биографија[уреди]

Греј је студирао на Универзитету Калифорније у Берклију, где је и дипломирао 1966. године на смеру за инжењерску математику (математика и статистика), а три године касније и докторирао у области рачунарства. Греј је први дипломац који је одбранио докторат на катедри за рачунарство универзитета Беркли. Као бриљантан и ванредно приступачан истраживач, Џим Греј се већ на почетку своје каријере истакао као лидер у круговима који су се бавили истраживањима везаним за област база података и рачунарских система. Број његових сарадника који су га сматрали блиским пријатељем је импресиван, а сам Греј је допринео на много различитих начина развоју више стотина каријера.

Нестанак на мору и потрага[уреди]

За време кратке самосталне пловидбе до острва Фаралон близу Сан Франциска, са циљем да тамо проспе пепео своје мајке, његова јахта под називом Tenacious (Тврдоглава), пријављена је као нестала у недељу, 28. јануара, 2007. године. Обалска стража је претраживала област у којој је јахта последњи пут виђена пуна четири дана помоћу авиона C-130 Херкул, хеликоптера, и патролних чамаца, али није наишла ни на какав траг.[1][2][3][4]

Грејева јахта је била опремљена EPIRB (Emergency Position-Indicating Radio Beacon) уређајем који се аутоматски активира и почиње са емитовањем радио-сигнала у случају да јахта потоне. Област у околини острва Фаралон, где је Греј пловио, је доста удаљена од источно-западног канала који користе теретни бродови који упловљавају и испловљавају из залива Сан Франциска. Време је тог дана било ведро, и није био пријављен ниједан случај да је неки други брод ударио у Грејеву јахту. Није било ни примљених SOS радио-сигнала.

Сателит DigitalGlobe је 1. фебруара 2007. године скенирао читаву област, генеришући на хиљаде слика.[5] Слике су објављене на сајту Amazon Mechanical Turk да би се потрага проширила, а у нади да ће неко угледати Грејев брод на њима.

Пријатељи Џима Греја су 16. фебруара 2007. године обуставили своју потрагу,[6] али су наставили да проверавају све важне трагове. Породица је обуставила своју потрагу 31. маја 2007. године. Према чланку у новинама Меркури Њуз које излазе у Сан Хозеу један од чланова Обалске страже описао је вишемесечни труд као „највећу, строго цивилну, приватно финансирану потрагу коју сам икад видео“. Нажалост, није се дошло до нових трагова.

Извори[уреди]

  1. ^ „Обалска стража у потрази за несталим морепловцем: шездесеттрогодишњи човек није се вратио са пловидбе до острва Фаралон”. Сан Франциско Хроникл. 29. јануар 2007.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  2. ^ „Потрага на мору за несталим Мајкрософтовим научником: нема трага човеку из Сан Франциска који је сам пловио у својој јахти према острвима Фаралон”. Сан Франциско Хроникл. 30. јануар 2007.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  3. ^ „Потрага за несталим морепловцем се проширује на Хумболдт”. Сан Франциско Хроникл. 31. јануар 2007.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  4. ^ „Узалудна потрага на мору за чаробњаком података”. Сан Франциско Хроникл. 31. јануар 2007.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  5. ^ „Хај-Тек потрага Силиконске долине за колегом”. Њујорк Тајмс. 3. фебруар 2007.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  6. ^ „Пријатељи несталог информатичара прекинули потрагу”. Сан Франциско Хроникл. 16. фебруар 2007.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди]

Потрага[уреди]