Акве Калиде

С Википедије, слободне енциклопедије
Налазиште

Акве Калиде су минерална бања и археолошки локалитет који се налази 15 километара северозападно од Бургаса, у југоисточној Тракији, у близини Атанасовског језера. На овом месту постојао је храм, посвећен нимфама, поред кога су крајем 1. или у 2. веку изграђене терме.

Историја града[уреди | уреди извор]

Први опис Акве Калиде дао је готски историчар Јорданес у делу „Римска историја“ у 5. веку. Град је порушен током готске нападе измеђуод 257. и 270. године. Јустинијан I је на овом месту изградио ново насеље. Током средњег века град је носио називе Терма, Термопол и Мегали Терми. Током средњег века је поново уништен под наредбом императора Хенрија ІІ Фландарског. Сулејман I (1520-1566) је на овом месту саградио оријентално купатило изнад старих римских терми.

Археолошка ископавања[уреди | уреди извор]

Прво археолошко ископавање почело је 1910. године под руководством Богдана Филипова, приликом реконструкције купатила. Од покретних налаза начешћи су накит и новац из периода од 5. века п. н. е. до 17. века.

Новија археолошка истраживања Акве Калиде започела су 2008. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  • Ц. Дражева, Д. Момчилов, Сондажни археологически проучвания на късноантичната и средновековната крепост Акве калиде – Терма в Бургаски минерални бани, кв. Ветрен- Бургас, Сб. „Археологически открития и разкопки през 2008 г.”, НАИМ- БАН, София 2009, 432.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]