Александар Бенкендорф

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александар Бенкендорф

Егор Ботман - портрет А. Х. Бенкендорфа.jpg

Лични подаци
Пуно име Александар Христофорович фон Бенкендорф
Датум рођења 23. јун 1783.
Место рођења Ревал (Руска Империја)
Датум смрти 23. септембар 1844.
Место смрти Балтичко море

Александар Христофорович фон Бенкендорф (рус. Алекса́ндр Христофо́рович фон Бенкендо́рф; Ревал, 23. јун 1783Балтичко море, 23. септембар 1844) био је руски војсковођа, генерал коњице и гроф. Био је шеф жандарма и главни начелник Трећег одјељења Сопствене канцеларије Његовог императорског величанства, царске тајне полиције.

Биографија[уреди]

Александар Бенкендорф је био брат Константина Бенкендорфа и Доротеје Ливен и потицао је из племићке породице. Године 1798. унапријеђен је за заставника гардијског Семјоновског пука и постављен за крилног ађутанта при императору Павлу I Петровичу.

У рату 1806—1807. био је при дежурном генералу грофу Толстојевом и учествовао је у многим биткама. Од 1807. до 1808. радио је при руској амбасади у Паризу. Године 1809. добровољно је приступио војсци, ратовао против Турака. Налазио се у претходници и био је командант одреда, а за истакнуте заслуге награђен је Орденом Светог Георгија 4. степена.

За вријеме Отаџбинског рата (1812), Бенкендорф је испочетка био крилни ађутант при императору Александру I Павловичу и одржавао је везу главне команде са армијом под командом Багратиона. Затим, командовао је претходницом одреда барона Винцингеродеа. Након што је Наполеон I Бонапарта напустио Москву, Бенкенфорф је именован за команданта ове престонице. При гоњењу француске војске у повлачењу, налазио се у одреду генерала Кутузова, учествовао је у разним акцијама, заробио је три генерала и више од 6.000 нижих чинова.

Треће одјељење[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Треће одјељење (Руска Империја).

Император Николај I Павлович је дана 25. јуна 1826. године именовао Бенкендорфа за шефа жандарма, а 3. јула 1826. за главног начелника Трећег одјељења Сопствене канцеларије Његовог императорског величанства и за команданта Главног стана Његовог императорског величанства.

Године 1828, током поласка императора и активне војске у рат против Османског царства, Бенкендорф је био у његовој пратњи. Био је такође при опсади Браилова, при преласку руске војске преко Дунава, при покоравању Исакче, при бици при Шумле и при опсади Варне. Дана 21. априла 1829. године унапријеђен је у ранг генерала коњице, а 1832. уведен је у грофовско достојанство Руске Империје.

Био је члан посебног комитета, установљеног ради изградње Николајевске жељезнице, заједно са другим званичним представницима власти. Пруга је била изграђена у периоду 18421851. између Санкт Петербурга и Москве.

Био је ожењен сестром санктпетербуршког команданта Григорија Захаржевског — Јелисаветом Андрејевном.

Види још[уреди]


Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]