Александра Јанковић (посланик)

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Александра Јанковић
Биографија
Датум рођења(1959-03-05)5. март 1959.(61 год.)
Место рођењаКрагујевац
ФНРЈ

Александра Јанковић (Крагујевац, 5. март 1959) је народна посланица у осмом сазиву скупштине Србије од 2008. године, клиничка психолошкиња. Чланица је Нове Србије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у Крагујевцу од оца Ивана, архитекте, и мајке Душанке (умрла 2001) рођене Васиљченко, има и млађу сестру Ивану. Деда по мајци је дошао у Србију из Русије после Октобарске револуције. Почела је да студира архитектуру и после две године се пребацила на групу за психологију на Филозофском факултету у Београду где је дипломирала 1986. са просечном оценом 9,38. Уписала је постдипломске студије на Богословском факултету у Београду код ментора Владете Јеротића.[1]

Радила је као новинарка на Телевизији Београд где је уређивала емисију „Саборник“, као и у новинама „Српска реч“ и „Сабор“.

Чланица Српског покрета обнове постала је 1990. године, у народну скупштину Србије је ушла као посланица у првом сазиву 1991. године када су из ње изашли нестраначки посланици ДЕПОС. Била је посланица СПО у два сазива скупштине Србије. Избачена је из Главног одбора СПО почетком октобра 1997. након чега је привремено престала да се бави политиком. После неког времена прешла је у Нову Србију.[2] Као посланица те странке ушла је у осми сазив Народне скупштине Србије 2008. године.

Са 22 године је остала у другом стању и потом се удала за Владимира од кога се развела након две године. Имала је са њим ћерку Ану (1982-1998) која је погинула у 16 години. После тога се окренула цркви.[1] Други муж је био Мирко Сајков, од кога се такође развела.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]