Алексеј Рјабињин

С Википедије, слободне енциклопедије
Алексеј Рјабињин
Лични подаци
Пуно имеАлексеј Валеријевић Рјабињин
Датум рођења(1970-04-03)3. април 1970.(54 год.)
Место рођењаМуром, СССР
Научни рад
Пољеекономија
Званични веб-сајт
ryabinin.ru

Алексеј Валеријевић Рјабињин (рус. Алексей Валерьевич Рябинин; Муром, 3. април 1970) руски је економиста, политичар и писац. Члан је Скупштине града Москве (2009–2014) и Савеза новинара Русије. Руски јавни омбудсман за ауторска права и интелектуално власништво.

Биографија[уреди | уреди извор]

Школовање и каријера[уреди | уреди извор]

Алексеј Рјабињин рођен је 3. априла 1970. у Мурому. Дипломирао је 1993. на Московском институту за физику и технологију. Докторирао је 2000. године на тему „Механизми трансформације и стабилности пензијских система у економском простору Заједнице независних држава” и стекао је звање доктора економских наука.

Од 1998. до 2012. године био је ректор Института за економију и руковођење у индустрији, који се налази у Москви[1]. За рад на овај дужности 1998. године добио је одликовање од председника Русије Бориса Јељцина[2]. Такође од 2003. до 2009. године обављао је дужност ректора на Институту за економију и социјалне односе. Од 2015. године налази се на дужности генералног директора Института за економска и социјална истраживања[3].

Научни рад[уреди | уреди извор]

Алексеј Рјабињин написао је више чланака о економском развоју, индустријском и научном напретку и иновацијама. Председник је уредништва научних часописа „Федеративни односи и регионална социјално-економска политика”, „Индустријска политика у Руској Федерацији” и „Локална самоуправа у Руској Федерацији”. Рад Рјабињина о радним односима и социјалном партнерству укључен је као обавезна литература курса о радном праву на државном универзитету у Перму. Под његовим уредништвом објављена је двотомна научна енциклопедија „Сва Русија“ о насељима и регионима Руске Федерације.

Књиге[уреди | уреди извор]

„Тезеј”

Алексеј Рјабињин је аутор неколико књига за децу. „Загонетка Сфинге”, „Тезе”, „Јабука раздор”. Радња књига је заснована на митологији античке Грчке.

2017. је објављена његова књига за децу „Јабука раздора”, у којој су антички митови и легенде о историји тројанског рата поново испричане у приступачнијој форми. Књига је добила бројне позитивне критике. Поређена је са Руским класицима као „нова интепретација културног наслеђа античке Грчке у контексту изазова 21. века”. Очараност сликовитошћу и лакоћом читања је такође истицана. Почетком 2018, књига „Јабука раздора” је добила награду Ернеста Хемингвеја за 2017. у категорији „Дечија проза”. Током 2018. Алексеј је објавио своју другу књигу о грчкој митологији, „Тезеј”, која говори о авантурама једног од централних личности античке митологије — Тезеју. Књига је такође добила позитивне критике у медијима. 2019. објавио је још једну дечију књигу на тему античке митологије — „Загонетка Сфинге”.

Неколико позоришних представа је произишло из Рјабанинових књига, које су добиле позитивне коментаре у медијима.

2019. године Руска Академија Позоришних Уметности и Астракхански Театар су објавили његову представу „Игра Богова” (А. Рјибинин и Е. Исаева). Представа је добила награду за модерну драму Руског Министарства Културе.

Карактери Рјабининових књига су хероји античке митологије Тезеј, Едип, Диомед, Атина, Зевс, Дионис, Антигона и многи други.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]