Антим I Цариградски

С Википедије, слободне енциклопедије

Антим I Цариградски (грч. Ανθιμος Α΄; преминуо после 560.) је био цариградски патријарх у периоду од јуна 535. до марта 536. године[1].

Пре свог уздизања на Цариградски трон, Антим је био митрополит Трапезунда (после 518.), а био је умешан у теолошки спор са монофизитима 532. године. После смрти патријарха Епифанија, уз подршку царице Теодоре, постао је цариградски патријарх. Након тога се зближио са монофизитским вођама Севиром из Антиохије и Теодосијем I Александријским и почео да дели њихове ставове.

Каноничност избора Антима за патријарха оспорио је папа Агапит I због преласка са једног трона на други (забрањено 15. правилом Првог васељенског сабора). Видевши претњу све већег утицаја монофизита на царском двору, папа је почетком 536. године дошао у Цариград и издејствовао од цара Јустинијана уклањање Антима са патријаршијског престола. Његово место је заузео Свети Мина[2].

У мају-јуну 536. године одржан је помесни сабор, који је у одсуству екскомуницирао Антима из цркве и лишио га светих тајни; ова одлука је потврђена царским едиктом 6. августа 536. године. После овога, царица Теодора га је скривала 12 година у тајној келији у својој палати. После царичине смрти, Антим се помирио са Јустинијаном и наставио да борави у царској палати до своје смрти[3].

Сачувани су само фрагменти Антимових списа, као и неколико његових писама монофизитским вођама.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „List of Patriarchs”. Patriarchate of Constantinople. Приступљено 2023-11-22. 
  2. ^ „Хронография, л. м. 6018, Р. Х. 518. - преподобный Феофан Сигрианский, Исповедник - читать, скачать”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-11-22. 
  3. ^ „АНФИМ I КОНСТАНТИНОПОЛЬСКИЙ - Древо”. drevo-info.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-11-22.