Петар Цариградски

С Википедије, слободне енциклопедије

Петар Цариградски (грч. Πετρος; умро октобра 666.) је био цариградски патријарх у периоду од 654. до 666. године[1]. Осуђен је као јеретик на Трећем цариградском сабору. Њега је на месту васељенског патријарха наследио Тома II Цариградски[2].

Петар је на месту цариградског патријарха наследио патријарха Пира. Пир је као и он био монотелит. У преписци са римским папом Виталијаном након Виталијановог уздизања на римску столицу, Петар није био посвећен монотелитизму, што је довело до обнављања црквеног односа између Рима и Цариграда. Ово је резултирало додавањем Виталијановог имена на диптихе цркве у Цариграду — једино име папе које је тако унето између владавине папе Хонорија I, који је умро 638. и 677. када је патријарх Теодор I уклонио папино име пред Шести васељенски сабор. На сабору је Петар осуђен као јеретик заједно са патријарсима Сергејем I, Пиром и Павлом II, патријархом Киром Александријским и Теодором Фаранским.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „List of Patriarchs”. Patriarchate of Constantinople. Приступљено 2023-11-22. 
  2. ^ „Хронография, л. м. 6018, Р. Х. 518. - преподобный Феофан Сигрианский, Исповедник - читать, скачать”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-11-22.